Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Drie ‘funderingsprojecten’ voor de bouw van één gemaal
Gebr. van ’t Hek is verantwoordelijk voor het complete funderingspakket van het nieuwe gemaal.

Drie ‘funderingsprojecten’ voor de bouw van één gemaal

Al tijdens de tender is Gebr. van ’t Hek door bouwcombinatie Van Hattum en Blankevoort en Friso Civiel benaderd om mee te denken over de uitvoering van het funderingsontwerp voor gemaal Monnickendam. De funderingsspecialist is afkomstig uit deze regio en uitermate bekend met de plaatselijke grondslag. Dat laatste blijkt absoluut een pré voor dit bijzondere project dat zich kenmerkt door de vele uitdagingen en drie verschillende bouwkuipen.

Gebr. van ’t Hek is verantwoordelijk voor het complete funderingspakket van het nieuwe gemaal. “Eind 2019 zijn we al gestart met het ontwerp van de drie bouwkuipen, respectievelijk de Uitstroomzijde, Instroomzijde en de Wegkuip”, vertelt projectleider Dennis Jonges. “De Wegkuip bevindt zich precies onder de N247, de In- en Uitstroomzijde liggen aan weerszijde van de provinciale weg. Elke bouwkuip wordt gevormd door het heien van prefab betonpalen en het aanbrengen van een damwandkuip met een 2-laags stempelframe. We zijn echter begonnen met het aanbrengen van tijdelijke damwanden in verband met de voorbelasting aan de Uitstroom- en Instroomzijde. Dit is deels uitgevoerd vanaf een ponton.”

Het totale project omvat voor Gebr. van ‘t Hek zo’n 1400 ton aan damwand en ruim 130 betonpalen vierkant 45 en vierkant 40 in lengtes variërend van 18-20 meter.

Omvangrijke weekendwerken

Om de Wegkuip te kunnen realiseren, was het eerst noodzakelijk om een groot aantal kabels en leidingen te verplaatsen. Gebr. van ’t Hek heeft daartoe aan weerszijden van de N247 2 x 2 dubbele damwandplanken aangebracht. “Hierop bevindt zich inmiddels een kabelkoker waar de verplaatste kabels en leidingen doorheen lopen”, legt Jonges uit. “Vervolgens hebben we de palen en damwanden geheid voor de bouwkuip aan de Uitstroomzijde. Daarna was het de beurt aan de Wegkuip. In twee weekenden, waarbij de N247 werd afgesloten, zijn de damwanden en palen geheid, is de eerste laag van het stempelframe aangebracht, alsmede de randgordingen die zich nu onder de tijdelijke stalen hulpbrug van de Wegkuip bevinden. Na deze ingrijpende maar zeer soepel verlopen weekendwerken, zijn we ongestoord verdergegaan aan de Instroomzijde met het heien van de betonpalen en de damwanden. Aanvankelijk stond voor eind 2021 het aanbrengen van de tweede laag van het stempelframe in
de drie bouwkuipen op de planning, maar dat heeft de nodige vertraging opgelopen door de archeologische vondst in de dam. Er werden restanten van een oude zeesluis gevonden, doorboord met de ‘vers’ aangebrachte betonpalen.”

In de bouwkuip werden restanten van een oude zeesluis gevonden, doorboord met de ‘vers’ aangebrachte betonpalen.

Bewerkelijk 

De archeologische vondst wordt momenteel nauwkeurig in kaart gebracht en gedocumenteerd. Naar verwachting kan Gebr. van ‘t Hek eind februari de werkzaamheden hervatten. “We gaan dan verder met het aanbrengen van de stempelframes, uiteraard in nauw overleg en afstemming met alle betrokken partijen waaronder de archeologen en grondwerkers”, licht Jonges toe. “Het maakt het werk bewerkelijker dan in eerste instantie bedacht, maar ook daar vinden we weer een modus in. Als de stempelframes eenmaal zijn aangebracht, kunnen de kuipen op diepte worden ontgraven en kan de combinatie starten met het betonwerk. Als de betonvloer is uitgehard, komen wij weer terug om de stempelframes te verwijderen en de damwanden te trekken.” Het totale project omvat voor Gebr. van ‘t Hek zo’n 1400 ton aan damwand van AZ 18700 tot en met AZ 36700 in planklengtes van 18 tot 22 meter en daarnaast ruim 130 betonpalen vierkant 45 en vierkant 40 in lengtes variërend van 18-20 meter. “Al met al een mooi project met genoeg uitdagingen en dat alles ‘gewoon’ bij ons in de buurt. Dat maakt het extra bijzonder.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.