Er gebeurt zoveel op Infra Relatiedagen
De verwachtingen voor Infra Relatiedagen op 7, 8 en 9 februari in Evenementenhal Hardenberg zijn hooggespannen. Om aan alle vierkante meter vraag te kunnen voldoen, wordt gebruik gemaakt van een speciaal expositieterrein buiten. Ook is er extra aandacht voor actuele thema’s. Overall thema is klimaatadaptatie. De organisatie verwacht gedurende de drie dagen zo’n elfduizend professionals te ontvangen. Een overzicht van wat er te gebeuren staat.
“We zijn zeer positief”, vertelt Lambert van Gameren die samen met accountmanager Bob van Heukelom verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het deelnemersveld. “Het is belangrijk dat alle toonaangevende marktpartijen aanwezig zijn. Iedereen die ertoe doet is in Hardenberg. Ik merk dat bedrijven behoefte hebben hun verhalen met de markt te delen, de bezoekende professionals op hun beurt willen weten hoe de markt zich ontwikkelt. Ze zijn op zoek naar innovaties. Ze zijn vooral op zoek naar oplossingen op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie.”
“Iedereen heeft met deze grote thema’s te maken. We zijn de vrijblijvendheid voorbij, uiteindelijk zal duurzaamheid worden afgedwongen”, vult Van Heukelom aan. “Denk maar aan de hele stikstofdiscussie en de groeiende noodzaak om geëlektrificeerd materieel in te zetten. In 2022 hebben we het Materieelpark van de Toekomst geïntroduceerd. Daarvoor bestond grote belangstelling. We hebben dit verbreed tot het Materieelpark van Heden en de Toekomst. We laten niet alleen geëlektrificeerd materieel zien, maar ook innovaties in fossiel aangedreven materieel, want ook daar wordt duurzaamheidswinst behaald. Al het materieel staat buiten zodat er letterlijk door het zand en in het zand gereden en gegraven kan worden. Hoofdsponsoren zijn OQ Value Shell distributer en de Trime Group die emissieloos materieel levert.”
Openbare verlichting is essentieel binnen het publieke domein. Van Gameren: “De vorige editie zijn we voorzichtig begonnen met de Openbare Verlichtingstraat. Dit initiatief krijgt deze editie een grote boost door de samenwerking met TU/e LightHouse | Smart lighting and smart cities. We hebben hiermee een kennispartner van formaat aan ons verbonden. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met de deelnemers aan de Verlichtingstraat zodat TU/e LightHouse daarop kan inspelen met opvallende praktijkvoorbeelden. Ook wordt een sneak preview van toekomstige mogelijkheden getoond.”
Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van bruggen? Hoe zit het met aansprakelijkheden als er na twintig jaar mankementen ontstaan aan civiele kunstwerken? Is dat de opdrachtgever, de aannemer of de productleverancier? Van Gameren. “We hebben gemerkt dat dit een heikel punt is. Daarom hebben we de route Renovatie Civiele Kunstwerken & Smart City over de beurs uitgezet.”
Van Heukelom vult aan: “Hieraan kunnen maximaal tien exposanten deelnemen. Ze krijgen een grote zuil op hun stand. Bezoekers weten dan ‘Hier zijn mensen trots op ‘hun’ civiele kunstwerken’. Nog belangrijker is dat bezoekers bij de tien exposanten tekst en uitleg krijgen over hoe zij met verantwoordelijkheden omgaan. Deze route is vooral interessant voor gemeenten, provincies en waterschappen. Of we het hebben over dijken of wegen. De problematiek blijft dezelfde.”
De succesvolle deelname van InfraCampus – Stichting IKN wordt gecontinueerd. De stichting staat met tien van haar leden in de Waterbouw Hal. Deze editie zal ook Water Alliance onderdeel zijn van het collectief. Van Gameren: “Niet voor niets de Waterbouw Hal. Klimaatadaptatie en water zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We zullen moeten nadenken over hoe we water opslaan in tijden van droogte en hoe we het snel afvoeren in tijden van extreme regenval. Daar liggen voor met name de infrasector de grote uitdagingen. Stichting IKN wijst daarin de weg, daarnaast presenteren exposanten in deze hal hun waterinnovaties.”
Nieuw is het Overheidspark. Wat is daarvan de bedoeling? Van Heukelom: “De aanbestedingsprocedures zijn in beton gegoten. Desondanks hebben opdrachtgevers (en dat zijn vaak overheden) en uitvoerende partijen behoefte om met elkaar te praten. We hebben gemerkt dat overheden benieuwd zijn naar innovaties bij de aannemerij. De aannemers op hun beurt willen weten welke vragen er leven bij gemeenten, provincies en waterschappen. Voor de provincies Drenthe en Overijssel is Infra Relatiedagen inmiddels zo belangrijk dat ze op de vakbeurs een bestuurlijk convenant ondertekenen over duurzaam werken.”
“Je moet je hier overigens letterlijk een park met bomen en picknicktafels bij voorstellen”, gaat Van Heukelom verder. “We willen vooral laagdrempeligheid uitstralen. We verwachten hiermee extra mensen uit de overheidssector naar het event te trekken.”
De eerste dag staat in het teken van de toekomst. Met Enginear als hoofdsponsor krijgen 500 studenten van MBO en HBO de gelegenheid langs de highlights van de beurs te lopen. Er zijn twee routes met elk tien exposanten uitgezet. De studenten krijgen vooraf een peptalk van een bekende social influencer. Na afloop is er een netwerklunch met de deelnemende partijen. Om kennis te maken met de markt of wellicht om het gesprek aan te gaan met hun toekomstige werkgever.
Van Gameren: “Gebrek aan personeel is natuurlijk een groot probleem, we zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om samen met de sector hier ons steentje aan bij te dragen.”
Voor meer informatie en tickets bezoek: www.infrarelatiedagen.nl