Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Drainage en vibratiedemping met multifunctioneel geocomposiet
EnkaDrainCK installatie langs de wanden van een ondergrondse parkeergarage voor drainage en vibratiedemping​.

Drainage en vibratiedemping met multifunctioneel geocomposiet

Steeds meer omgevingsverantwoordelijken worstelen met watermanagement. Bij veel civiele- en bouwprojecten is het verkrijgen van een goede waterhuishouding een uitdaging. Daarnaast is het een bekend gegeven dat we in het dichtbevolkte Nederland steeds vaker te maken hebben met hinder van geluidstrillingen door verkeer of bouwwerkzaamheden. De multifunctionele EnkaDrain geocomposieten van Freudenberg Performance Materials combineren desgewenst drainage en vibratiedemping in één product.

EnkaDrain is een zeer veelzijdige drainagemat. Het geocomposiet wordt al meer dan 40 jaar succesvol toegepast als drainageoplossing in de wereld van vuilstortplaatsen, maar ook bij brughoofden, tunnelconstructies, ecoducten, parkeergarages en andere ondergrondse wanden, waar het betonnen structuren beschermt tegen de invloed en de druk van water. “EnkaDrain verzamelt en draineert water en houdt de buitenwanden droog”, verduidelijkt Kennard van Malenstein van Freudenberg Performance Materials. “In tegenstelling tot alternatieve oplossingen hoef je bij het aanbrengen van EnkaDrain geen grote hoeveelheid grond te verplaatsen en af te voeren. Het is in die zin ook een veel milieuvriendelijkere toepassing. Bovendien zorgt het voor een betere doorstroming van ondergrondse waterstromen en voorkomt daaraan gerelateerde hydraulische verstoringen.”

Multifunctioneel

Het geocomposiet bestaat in de basis uit een drainagekern waaraan aan één of beide zijden een nonwoven vlies is verbonden. “Dat op zichzelf geeft al multifunctionaliteit aan alle EnkaDrain producttypes, omdat ze behalve drainage tegelijkertijd de functies filtratie en bescherming meenemen”, zegt Van Malenstein. EnkaDrain wordt ingezet op alle mogelijk drainagetoepassingen: horizontaal, verticaal of onder helling. “Afhankelijk van de toepassing en de specifieke vereisten voor bijvoorbeeld waterafvoercapaciteit of te verwachten drukbelasting adviseren we de juiste EnkaDrain variant. Varianten onderscheiden zich door dikte, vorm en soort polymeer van de drainagekern, en door de verschillende soorten vliezen die we aan de kern kunnen verbinden.”

Verticale wanddrainage bij uitbreiding spoor.

Vibratiedemping

Behalve voor drainage leent de EnkaDrain productfamilie zich uitstekend voor het dempen van ondergrondse trillingen. Een toepassing waar civiele- en bouwingenieurs in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al ruim 15 jaar gebruik van maken. Dat kan Michael Hering, applicatiespecialist bij de Duitse vestiging van Freudenberg Performance Materials als geen ander beamen. “De EnkaDrain ST in de toepassing als ‘trillingsisolatiemat’ is in onze regio heel gebruikelijk”, zegt Hering. “Daarbij maken we gebruik van een hoogstabiele polyamide in de kernstructuur. EnkaDrain ST ontkoppelt verschillende structuren van elkaar waardoor het doorgeven van trillingen blijvend wordt geëlimineerd. Microscheurvorming in beton- of steenconstructies als gevolg van vibraties is dan niet meer aan de orde. Het verlengt dus ook de levensduur van de constructie, en dat op een uiterst kostenefficiënte wijze.” Een toepassing die overigens ook interessant is voor trein-, tram- of metroinfrastructuur om trillingen te ontkoppelen.  

Verloren bekisting

EnkaDrain is dus geschikt voor een hele brede waaier aan toepassingen, zoals de EnkaDrain CK20 voor toepassing als verloren bekisting. EnkaDrain CK20 is voorzien van een speciaal betondicht PVC-folie zodat het veilig kan worden gebruikt in contact met vers stortbeton. Bij de Nieuwe Sluis Terneuzen bijvoorbeeld is meer dan 12.000 m2 aan EnkaDrain CK20 geïnstalleerd. “Veel toepassingen zijn voor Nederlandse begrippen misschien relatief nieuw, maar hebben zich elders al ruimschoots bewezen”, benadrukt Van Malenstein. EnkaDrain maakt deel uit van de Enka Solutions portfolio waarin een reeks van producten en oplossingen zijn samengebracht die civiele- en bouwingenieurs niet alleen helpen met het managen van drainage en vibratie, maar ook met versnelde grondconsolidatie van slappe bouwgronden, erosiebescherming van natte en droge taluds, en grondstabilisatie in funderingen en steile grondconstructies. “We bieden opdrachtgevers of ingenieursbureaus naar wens technische ondersteuning om samen tot de juiste oplossing te komen met voor elke situatie het best passende product.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.