NS parkeervoorzieningen
02:06
30-03-2017

Doordacht ontwerp

In het kader van het actieplan ‘Groei op het spoor’ van het kabinet investeert NS Stations in parkeervoorzieningen op P+R-locaties. De wijk Noorderhaven in Zutphen, het gebied rondom het NS Station, is daar een mooi voorbeeld van. Het gebied is volop in ontwikkeling. Binnen de stedenbouwkundige kaders heeft Continental Car Parks, het parkeerlabel van Aan de Stegge Twello, een doordacht ontwerp neergelegd dat in de smaak viel bij de gemeente.

“We hebben een ontwerp uitgewerkt voor het parkeren van fietsen en auto’s op een manier die past bij deze locatie,” begint Jeroen Drenth van Continental Car Parks. “Het ontwerp is verder uitgewerkt in nauwe samenwerking met Architectenbureau MoederscheimMoonen in combinatie met Q-park, de beheerder van de garage, en ProRail, verantwoordelijk voor de fietsgarage. Dat heeft geresulteerd in een stedenbouwkundige spraakmakende verschijningsvorm – de wokkels voor de hellingbanen aan weerszijden – waarbij we bovendien het industriële karakter van de locatie hebben laten terugkomen; een gevelbeeld in de vorm van een pakhuis.”

NS parkeervoorzieningen

Hoog kwaliteitsniveau
Continental Car Parks is gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van bovengrondse parkeergarages. “Een parkeergarage wordt door opdrachtgevers vaak gezien als een specialistisch product,” zegt Drenth. “Als parkeerlabel van Aan de Stegge Twello richt Continental Car Parks zich uitsluitend op deze tak. We maken daarbij onderscheid in verschillende concepten; parkeergarages voor de automotive sector, demontabele garages, parkeergarages voor stationslocaties, et cetera. Doordat op deze manier veel technische zaken vastliggen, hoeven we niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden, waardoor we snel kunnen schakelen en de kosten relatief laag blijven. Voor een stationslocatie zoals deze in Zutphen gelden bijvoorbeeld hele andere eisen dan voor een garage in een winkelcentrum. Om een P+R-locatie te laten slagen, moet je enorm je best doen om mensen uit hun auto te krijgen. De parkeergarage moet veilig zijn en kwaliteit uitstralen. Automobilisten zijn nu eenmaal gewend aan een bepaald kwaliteitsniveau, zitten lekker warm, comfortabel met de radio aan,… Ze zijn bovendien gehecht aan hun auto en moeten het gevoel krijgen dat deze ook veilig staat.”

NS parkeervoorzieningen

Veiligheid
Enerzijds moet een P+R-locatie kwaliteit uitstralen, anderzijds mag het parkeren ook niet de hoofdprijs kosten. “Ook dat is een serieuze uitdaging,” weet Drenth. “Je zal dus gericht moeten investeren in onderdelen die belangrijk zijn. De constructie van de garage in Zutphen bestaat uit een staalconstructie met betonvloeren van het type kanaalplaat, echter met een vlak plafond. Om de garage een ruimtelijke uitstraling te geven is voorzien in een iets grotere vrije doorrijhoogte. Dat draagt tevens bij aan het welbevinden van de mens. Daarnaast zijn beide hellingbanen op een zo groot mogelijke afstand van het trappenhuis geplaatst. Ook dat om het gevoel van veiligheid en welbevinden te versterken. Het trappenhuis is transparant gehouden en sluit goed aan bij de dynamiek van de locatie. Gebruikers hebben direct zicht op het treinverkeer en van buitenaf is ook zicht in het trappenhuis vanwege het sociale aspect van veiligheid. Vaak komen mensen in het donker aan en vertrekken ook weer in het donker.”

Energiezuinig
Bij de parkeergarage in Zutphen is veel aandacht besteed aan het beperken van het energieverbruik. Zo is er gebruikgemaakt van energiezuinige LED-verlichting. Drenth: “Dankzij de hoge plafonds is er aanzienlijk minder verlichting nodig en in de avonduren wordt de verlichting op aanwezigheid en schemerschakeling geregeld. Bovendien laat de parkeergarage zich per verdieping vullen, zodat de verlichting alleen op die verdiepingen wordt geschakeld die daadwerkelijk in gebruik zijn.”

NS parkeervoorzieningen

In de parkeergarage is tevens een enorme fietsenstalling geïntegreerd. Ook daarvoor zijn volgens Drenth kwalitatief hoogwaardige voorzieningen getroffen. “Mocht het gebruik van de fiets in de toekomst toenemen, dan kan de fietsenstalling worden uitgebreid.” Drenth is tevreden met het eindresultaat. “We hebben samen met alle partijen een prachtige parkeergarage opgeleverd. En dat in slechts zes maanden tijd van opdracht tot oplevering.”

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Continental Car Parks

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

LievenseCSOParkeergarage Zutphen