Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitalisering ter ondersteuning van een duurzame ontwikkeling in de bouwsector
Door bij bouwprojecten de informatiestromen te digitaliseren, bespaar je papier en dus bomen.

Digitalisering ter ondersteuning van een duurzame ontwikkeling in de bouwsector

“Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie”, zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject. “Enerzijds richten we ons intern op zaken als verantwoord ondernemen, anderzijds kijken we naar ontwikkelingen in de bouwsector en hoe wij door middel van slimme softwareoplossingen kunnen ondersteunen in het duurzaamheidsbeleid.”

Thinkproject richt zich op: verantwoord ondernemen en ecologische duurzaamheid.

Visie op duurzaamheid

“Als organisatie stellen wij onszelf doelen op het gebied van duurzaamheid. Zo willen we in 2022 maar liefst het equivalent van 90.000 bomen besparen door het inzetten van onze software. Ook bij het reduceren van de CO2-uitstoot levert onze software een cruciale bijdrage.” Thinkproject vervult hierin echt een voortrekkersrol en heeft daar diverse processen voor ingericht. “We hebben de ambitie uitgesproken dat we Europees leider willen zijn op het gebied van duurzaamheidsbesparingen in de softwarebranche”, zegt Bolkenstein. 

Duurzaamheid ziet Thinkproject als een integraal onderdeel van haar bedrijfsstrategie.

Uitdagingen in de bouw

Kijkend naar de bouw, dan constateren we dat deze sector -volgens diverse media- voor zeven grote uitdagingen staat: het grote woningtekort, de claim op ruimte, het Klimaatakkoord, het tekort aan vakkrachten, de hoeveelheid regels en wetten, de sector moet innoveren en dan moet de bouw ook nog alle kosten in de hand houden. “Ga er maar aan staan!”, zegt Bolkenstein. “Gelukkig zetten wij daar allerlei slimme oplossingen tegenover waardoor klanten weer ‘in control’ zijn op hun bouwprojecten. Zo hebben we indicatoren in onze software ingebouwd, gericht op duurzaamheidsdoelstellingen, waarmee aangetoond kan worden dat de stikstofproblematiek in jouw project niet aan de orde is. Ook kun je monitoren welke schaarste op grondstoffen aanwezig is binnen het project.” Nu vooral een handige manier om kosten en tijd te besparen, op termijn wordt er contractueel vastgelegd dat je moet aantonen hoe duurzaam je bent geweest in een project, schat Bolkenstein in.

Digitalisatie naar de bouwplaats

Hij constateert dat sommige partijen de digitaliseringsslag al zijn begonnen. “Op kantoor is inmiddels al best goed te monitoren of een project qua tijd en budget nog in de pas loopt, maar hoe inzichtelijk is het op de bouwplaats zelf? Daar ligt zeker de behoefte, men staat er inmiddels ook meer voor open”, merkt Bolkenstein. “Dus brengen we het zo belangrijke BIM-model naar de bouwplaats. Er zijn nog niet zo veel partijen wereldwijd die dat op een goede manier kunnen, maar wij zijn er eentje van. Vaak is 2D best op orde, maar bij 3D hebben bedrijven nog hulp nodig. Daarin kunnen wij het verschil maken. Aan de hand van een BIM-model op een tablet zonder internet kan op een bouwplaats een monitoring gedaan worden. In één oogopslag zie je waar je loopt en waar er bijvoorbeeld schaarste in grondstoffen dreigt. Als het project dus eenmaal gestart is, blijf je nog steeds ‘in control’.”

Digitalisering, communicatie en databeheer

“De kern van elke digitale transformatie is heldere communicatie en samenwerking. Dat leidt tot grotere productiviteit en meer efficiëntie”, aldus Bolkenstein. “Door bij bouwprojecten de informatiestromen te digitaliseren, bespaar je papier, reduceer je afval en verloopt ook de voltooiing van projecten -zoals bouwvergunningen, traceerbaarheid van materialen, kwaliteitscontrole en budgetbeheer- efficiënter. Zo kunnen bouwtijden worden verkort wat op zijn beurt leidt tot minder milieuvervuiling.”

Partner op het gebied van duurzaamheid

“Bouwbedrijven die zich niet aan digitalisering wagen, zullen straks waarschijnlijk niet het hoofd kunnen bieden aan ontwikkelingen op het gebied van verbeterde communicatie, het beperken van afvalstromen en het inrichten van duurzame locaties. Natuurlijk snappen we dat het een grote uitdaging is, maar daarin zijn we dé partij die hierin kunnen ondersteunen. We adviseren en kunnen tools aanbieden. Niet alleen op het gebied van software, maar juist ook binnen de processen laten we zien waarom het bijdraagt aan duurzaamheid.” Bolkenstein tot slot: “Samen met partners creëren we een speelveld waarin je allebei de verantwoordelijkheid neemt om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.