Platform over civiele techniek & infrastructuur
Digitalisering op de bouwplaats

Digitalisering op de bouwplaats

Sneller. Duurzamer. Efficiënter. Veiliger. Nauwkeuriger. Het zijn veelgebruikte termen rondom een bouwproject. Maar om slimmer te werken, heb je wel de juiste tools nodig.

“We zijn als land behoorlijk innovatief én inventief in het verzinnen van oplossingen op allerlei gebied. En dat is niet alleen iets typisch Nederlands, maar ook typisch Topcon!” Dat zegt Marcel ten Westenend, accountmanager bij Topcon Positioning, een bedrijf dat wereldwijd geodetische oplossingen biedt.

Beter overzicht en beheer van je project met behulp van software.

 

Expertise

Topcon gelooft dat ze met haar technologie, kennis van processen en betrokken medewerkers ruimtelijke ordening slimmer, rendabeler en productiever kan maken. “De kunst is om te luisteren naar de wensen van de klant en zo sámen tot de beste oplossingen te komen om bestaande omgevingen in kaart te brengen en om nieuwe omgevingen te bouwen. Zo denken we mee hoe we de workflow kunnen verbeteren en daar kan digitalisering een onderdeel van zijn.” De oplossingen van Topcon worden al decennialang wereldwijd gebruikt in GeoPositioning, bouw & infra en landbouw.

 

Automatisering is de toekomst

“Er wordt steeds meer geautomatiseerd, zo ook de machinebesturing. Maar nog altijd heeft de machinist het totaaloverzicht op het werk. Helaas worden échte machinisten, met gevoel voor hun machines, steeds zeldzamer. Niet alleen door krapte op de arbeidsmarkt, maar ook om machines onder de knie te krijgen moet je ze leren kennen. En leren kost tijd en tijd is geld. Daarom kijken wij graag mee welke handelingen te automatiseren zijn zodat je de optimale prestatie van zowel mens als machine kunt blijven garanderen.”

Gebruiksvriendelijk softwareplatform

Topcon ontwikkelde een ideaal softwareplatform voor management en beheer van het (digitale) bouwproject: MAGNET. “De kracht van een systeem zit in de gebruiksvriendelijkheid. Het moet goed en overzichtelijk zijn, ongeacht de grootte van het project. Alle verzamelde data wordt in een totaalregistratie vanaf de start bijgehouden in het bijbehorend softwareplatform. Doordat de modules gekoppeld kunnen worden, kan het voor diverse toepassingen worden ingezet.”

Beter overzicht en beheer van je project met behulp van software.

 

Support

Voor het koppelen van machines onderling, zodat data onderling uitgewisseld worden, is er SiteLink ontwikkeld. “Het bestaat al sinds 2008, Topcon was daar als één van de eersten mee bezig. Doordat de machines tegenwoordig allemaal uitgerust zijn met een sim-kaart is er constant contact met de machine en de machinegebruiker. Grote voordeel is dat onze supportafdeling realtime mee kan kijken, kan adviseren, data kan versturen naar de machine en zo nodig kan ingrijpen op afstand. Maar ook de opdrachtgever zelf heeft continu realtime overzicht op het project en kan zo het proces beter managen.”

Optimalisatie van grondbalans/-verzet en transport

“We constateren dat er op het gebied van grondverzet en asfalt, een behoorlijke hausse aan de gang is. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ geldt ook hier. Ten Westenend noemt als voorbeeld het totaal-asfalt-concept; SmoothRide. “Hiermee maak je vooropnames van het te maken wegdek, scan je de oude situatie en zet je processen uit voor het digitaal terreinmodel die nodig is voor de aansturing van de machines. Het machinebesturingssysteem wordt gekoppeld aan de CANbus van de machines. De machinist hoeft alleen nog maar richting te houden en de transportband boven de vrachtwagen te houden. Het frezen gebeurt volautomatisch. Nagenoeg hetzelfde systeem zet je in op de asfaltspreidmachine en de asfaltwals. Zo creëer je een optimalisatie van de grondbalans/-verzet en het transport ervan. Hier zit natuurlijk de grote winst voor de aannemers. Dankzij zorgvuldige voorbereidingen, voorkom je overbodig werk, beperk je de herstelkosten tot een minimum en minimaliseer je de CO2-uitstoot. Zo werk je niet alleen efficiënter, maar ook bewuster en daar dragen wij graag een steentje aan bij!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.