Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitaliseren in de bouw begint bij jou!
3D-modellen ook inzetbaar voor grondbalans.

Digitaliseren in de bouw begint bij jou!

Daar zijn we ons allemaal van bewust. Maar realiseren we ons wel het belang van een juiste 2D-tekening en het feit dat ook jij als machinebestuurder deze kunt omzetten naar een bruikbaar 3D-model? 

“Er valt veel te winnen als GWW-bedrijven zélf de 2D-tekeningen omzetten naar bruikbare 3D-tekeningen voor in de machine of landmeet-roverset.” Dat zegt Jaydee Verhoeven, inmiddels Accountmanager Machine Control bij Topcon Positioning Netherlands. Verhoeven is begonnen op de Support Afdeling van Topcon waar hij zijn jarenlange ervaringen in het veld, uitgebreide technische kennis en vergaande affiniteit met de GWW-sector heeft ingezet. Onlangs schreef hij een whitepaper (te downloaden via de website van Topcon) waarin hij stapsgewijs en heel praktijkgericht uitlegt hoe je zelf aan de slag kunt met het maken van 3D-modellen.

Met 3D-model en GPS maak je minder fouten.

De basis: maatvoering

“Het begint allemaal bij de basis en dan met name bij de maatvoering”, weet Verhoeven. “Een 2D-tekening (platte tekening, zonder hoogtegegevens) en 3D-tekeningen (met lengte-, breedte- en hoogtegegevens) kunnen op de millimeter nauwkeurig uitgewerkt zijn, maar er moet wel een positiebepaling aan toegevoegd kunnen worden. Verzamel daarom alle tekeningen, plannen en informatie over het project. Het is noodzakelijk de maatvoering te checken op juistheid en na te gaan of alle waardes in meters zijn weergegeven”, vervolgt Verhoeven. “Daarnaast moeten tekeningen altijd RD-coördinaten bevatten en de lijntechnische voorbereiding.”

 Zélf aan de slag

“Vervolgens is het voor mensen werkzaam in de GWW met behulp van Topcon software -zoals MAGNET Office- helemaal niet moeilijk om zelf van een 2D-tekening een 3D-model (triangulatie) te maken”, meent Verhoeven. “Als je zelf machines bestuurt, dan doe je het namelijk deels al, maar dan in je hoofd. Je beheerst de basis al: je kunt al 2D-tekeningen lezen, je visualiseert het in je hoofd en op locatie, je zet instrumenten klaar, je bent al aan het uitrekenen. Met een beetje interesse voor nieuwe technologie en mijn stappenplan uit de whitepaper, hoef je geen drempel te ervaren en kan je daadwerkelijk aan de slag. Het denkwerk vanuit het veld, vertaal je met MAGNET Office gemakkelijk naar de computer in een 3D-model.”

Steeds verder opbouwen

Verhoeven beseft zich echt wel dat het even tijd kost om je dit eigen te maken en adviseert om met iets eenvoudigs te beginnen, zoals het verbreden van een sloot. “Wie eenmaal een 2D-tekening heeft omgezet naar een 3D-model, begrijpt hoe een tekening in elkaar steekt en welke gegevens nodig zijn om die derde dimensie toe te voegen. De software doet het verdere denkwerk voor je. Naarmate je meer ervaring krijgt, gaat het sneller en kun je grotere projecten oppakken. Voor je het weet heb je door hoe je een 3D-model moet opbouwen en welke referenties en lijnen belangrijk zijn voor de machinist om in de praktijk goed te kunnen werken.”

Voorbereiden vanaf kantoor.

Kosten en tijd besparen 

Op basis van een 3D-model kan een machinist zonder piketten, landmeters en grondwerkers zelf een klus klaren. En dat is maar één van de vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier, volgens Verhoeven. “Je werkt nauwkeuriger en efficiënter, zeker wanneer machines GPS bevatten zal je je faalkosten reduceren. Je voorkomt dubbelwerk en overleg met anderen aan de hand van een 3D-model is eenvoudig en helder. Al met al bespaart het tijd en kosten.” Volgens Verhoeven is het belangrijk dit soort kennis zelf in huis te hebben. “Zo kun je sneller schakelen, nauwkeuriger controleren, vroegtijdig issues afvangen, helderder communiceren en veiliger werken.”

Slimme oplossingen

“Met de juiste software en apparatuur, kom je tot slimme oplossingen en kun je hierop die winstpunten pakken. Zo is een 3D-model ook te gebruiken voor volumeberekeningen. Handig voor het calculeren van de volumes en het opzetten van de grondbalans. Zo voorkom je dubbelwerk en kun je ook accuraat factureren.” Verhoeven besluit: “Wees niet bang, het is echt een kwestie van doen. De wereld ontwikkelt door dus blijf ook jezelf ontwikkelen. Lukt het even niet? Dan kun je uiteraard bij Topcon terecht voor advies en support.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.