Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitale maatvoering in de bouw

Digitale maatvoering in de bouw

verhoogt je rendement met zekerheid

Daar waar we digitalisering in ons dagelijkse leven heel normaal vinden, blijft digitalisering in de bouw nog een uitdaging… Verandering is lastig. Maar soms heel erg nodig. Want iedere bouwer herkent de problematiek. Maar het implementeren van dergelijke digitale veranderingen kost tijd en vraagt vertrouwen.

Dat beseft Ad van Gils ook. Hij is adviseur en trainer in digitale maatvoering bij Topcon Positioning Netherlands. Het bedrijf biedt kennis en oplossingen om slimmer te werken op het snijvlak van infrastructuur en technologie. “We merken dat veel bedrijven het niet makkelijk vinden om van de oude, vertrouwde werkwijze af te stappen. Maar tóch zet de digitalisering in de bouw door”, verwacht Van Gils. “De voordelen zijn immers ongekend.”

Snelle en eenvoudige maatvoering op de bouw met de uitgebreide 3D-laser LN-100.

 

Eerste stap

Er is gedigitaliseerd op individuele onderdelen, maar software en processen zijn nog weinig geïntegreerd, constateert Van Gils. “We kunnen niet klakkeloos gegevens van oude digitale tekeningen overnemen. Nauwkeurigheid is van groot belang, zeker nu er meer en meer met prefab bouwelementen wordt gewerkt en de toleranties daarbij klein zijn. Dan is het belangrijk om digitaal exacte data van de werkelijke situatie op te nemen en vanuit daar te gaan ontwerpen. Nieuwe technologieën helpen daarbij en veranderen de wijze waarop we de gebouwde omgeving plannen, ontwerpen, bouwen en onderhouden.”

Digitale maatvoering op de bouw.

 

Het grote plaatje

“Groot denken is het uitgangspunt”, zegt Van Gils. “Want wanneer alle bouwdisciplines werken met accurate en actuele informatie, kan iedereen het werk sneller, nauwkeuriger en efficiënter uitvoeren. Building Information Modeling (BIM) wordt daarbij gezien als een cruciale stap in digitalisering, maar er is nog meer nodig. We moeten naar het grotere plaatje kijken. In elke fase van de bouw, op diverse manieren draagt digitalisering bij aan een stuk zekerheid, nauwkeurigheid en dus faalkostenreductie. Daarnaast zorgt de verbeterde processnelheid voor een hoger rendement. Het is zoveel makkelijker in gebruik als de techniek je eenmaal eigen is. En precies dáár zien we dat veel bedrijven vooral voor zichzelf drempels opwerpen.”

Slim beginnen

Investeren in digitalisering kost geld en tijd en men denkt vaak dat het te moeilijk is. “Een stukje onwetendheid”, constateert Van Gils. “Het overschakelen naar digitale processen hoeft ook niet overal in het bouwproces tegelijkertijd. Je kunt klein beginnen, slim beginnen. Neem een activiteit en kijk waar een digitaal proces voor verbetering kan zorgen. Topcon is er in elke stap van dit proces om te helpen: waar loop je tegen aan, wat heb je nodig, wat mis je dan nog, hoe kunnen we dit verbeteren. Daar zit onze kracht: toegankelijkheid zit in ons DNA en we beseffen dat bewustwording een belangrijke factor is. Er moet besef komen dat het even tijd kost om iets nieuws eigen te maken. Pak daarom een (klein) project waar de deadline niet al ‘morgen’ is, laat de mensen er mee werken en geef ze de kans om er efficiëntie mee op te bouwen. Het is het waard om die energie erin te stoppen.”

Data wordt steeds belangrijker. Digitalisering op het bouwterrein is een must om effectief te kunnen samenwerken.

 

Opschakelen bij rendement

Elke stap in digitalisering in elke fase draagt bij aan productiever werken. Volgens Topcon is het delen van kennis en data nodig om verbetering van de workflow te krijgen. Projecten worden winstgevender doordat ze op tijd, binnen budget en volgens specificaties worden opgeleverd.  “Wanneer je merkt dat digitalisering rendement oplevert, ga je opschakelen”, vervolgt Van Gils. “Een grote stap is wanneer je de workflow tussen de kantoorlocatie en de projectlocatie digitaliseert: wanneer mensen in het veld realtime een update krijgen op hun tablet en zo altijd met de laatste versie werken. Maar andersom net zo: als data van het inmeten direct wordt doorgezet naar de werkvoorbereider op kantoor, ziet die meteen of het volledig en correct is ingemeten. Inmiddels is dat gedeelte zó gebruiksvriendelijk gemaakt, dat willen wij ze graag laten zien. Laten ervaren!” Van Gils besluit: “Wanneer we dát doen en bedrijven sneller gaan digitaliseren, gaan ze werken volgens een efficiëntere workflow met betere resultaten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.