Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digital asset monitoring is mensenwerk
Verschillende realtime overzichten voor het digitaal monitoren van een asset.

Digital asset monitoring is mensenwerk

Al vele jaren geldt Soltegro als toonaangevend specialist in het integraal en multidisciplinair ontwerpen en realiseren van innovatieve systemen en software voor de GWW-sector. Het bedrijf ziet de technologische ontwikkelingen en veranderingen elkaar in hoog tempo en met enorm veel impact voor de maatschappij opvolgen. Deze digitalisering zorgt voor een ware data-explosie met een enorm potentieel om tot nieuwe oplossingen te komen. Onder meer op het gebied van asset monitoring, een kerndiscipline die binnen de digitalisering een alomvattend inzicht verschaft rondom de beschikbaarheid en continuïteit van assets en de onderliggende systemen en technische installaties. 

Edwin Torn Broers, business development manager bij Soltegro.

“Hoewel digitale innovaties door sommigen terughoudend worden ontvangen, maken ze het tegelijkertijd mogelijk dat we slimmer, sneller en beter kunnen werken”, zegt Edwin Torn Broers, business development manager bij Soltegro. “Een goed voorbeeld in dat kader is het door onszelf ontwikkelde platform voor het monitoren van bruggen, sluizen en tunnels. Een overzichtelijke en superveilige web based oplossing die realtime een compleet inzicht verschaft in de status van objecten, installaties en deelsystemen. Daarnaast geeft dit op maat geconfigureerd platform asset managers de mogelijkheid om op basis van kwalitatief hoogwaardige data uitgebreide analyses te maken. Met het platform bieden we de Nederlandse infrasector dan ook een welkom instrument. Zéker nu, een tijd waarin beheerkosten alsmaar toenemen, beheer en onderhoud complexer worden, storingen een steeds grotere impact hebben en we een enorm tekort aan goed geschoold personeel hebben. Kortom, om de beschikbaarheid en veiligheid van onze vitale infrastructuur te kunnen garanderen, is slimmer onderhoud pure noodzaak. En dat kan met asset monitoring.”

Begrijp je data

Om de potentie van deze oplossing volledig te benutten, is het van groot belang dat bij de start de systeeminrichting optimaal is, zo meent Torn Broers. “Het is zaak om allereerst je dataverzameling op orde te krijgen. Dat klinkt technisch, maar is vooral mensenwerk. Het is namelijk heel belangrijk dat de eindgebruiker vertrouwen krijgt in de data die met betrekking tot een bepaald object wordt verzameld. Vandaar ook dat we tijdens het configuratieproces nauw samenwerken met domeindeskundigen, de mensen die het te monitoren object door en door kennen. Maar wat ook telt, is dat de informatie op de juiste manier binnenkomt, met de juiste frequentie en van de beoogde kwaliteit. Tot in het kleinste detail. Daarnaast is het zaak dat de gebruiker de verzamelde datastromen begrijpt, de dwarsverbanden ertussen ziet en eventuele beperkingen ervan herkent. Dat alles moet stapsgewijs verlopen en heeft tijd nodig. Het neerzetten van een goede asset monitoring is een traject, waarbij de gebruiker incrementeel betekenisvolle dashboards en analyses toevoegt en tijdelijk extra instrumentatie gebruikt om aanvullende gegevens te verzamelen. Het kan ook zijn dat er gaandeweg nieuwe indicatoren of inzichten ontstaan die je tijdens het monitoren moet meenemen. Kortom, de inrichting van je systeem is een groeiproces en een kwestie van continu finetunen.”

Grafische weergave met verschillende waardes voor analyse.

Grenswaarden vaststellen

Is de opstart eenmaal achter de rug? Dan begint fase 2. Die omvat het vaststellen van grenswaarden, zodat calamiteiten vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. “Heb je eenmaal helder wat er in de gaten gehouden moet worden, dan ga je kijken of dat kan worden ingevuld met behulp van een ondersteunend algoritme of misschien een stukje kunstmatige intelligentie”, aldus Torn Broers. “Maar ook hier geldt: alles valt en staat in eerste instantie met menselijke interpretatie. Tegen de achtergrond van steeds meer data, digitalisering en andere technologische ontwikkelingen is dat een mooie gedachte.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.