Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitaal valideren: vroeg begonnen is veel gewonnen
De verkeersbuisafsluiter bij de A16 kan worden geactiveerd tijdens het digitaal valideren.

Digitaal valideren: vroeg begonnen is veel gewonnen

Als specialist in het integraal en multidisciplinair ontwerpen en realiseren van innovatieve applicaties draagt Soltegro sterk bij aan een duurzame en vitale infrastructuur. Een van de diensten die het bedrijf levert, is digitaal valideren. Een discipline die naadloos past in de huidige digitaliseringsslag en de mogelijkheid biedt om tijdens de realisatiefase van een project verificatie- en validatieprocessen eerder in gang te zetten. En dat levert de nodige winst op. Ook binnen de GWW-sector.

Tunnelmond van de A16 waarin zich verschillende installaties bevinden die digitaal zijn geverifieerd en gevalideerd.

Tijdens de realisatie van (infrastructurele) bouwprojecten cirkelen vanuit diverse hoeken de nodige informatiestromen rond. Het structureren en verwerken hiervan levert in de praktijk echter nogal eens problemen op. De data spreken elkaar vaak tegen, versies worden niet goed bijgehouden en de beschikbare informatie is in veel gevallen té versnipperd voor een efficiënt gebruik. Een ongewenste situatie, zeker voor de diverse stakeholders die behoefte hebben aan heldere en hoogwaardige projectinformatie. Met name als het gaat om het aantonen van de geformuleerde projectmatige eisen. “Juist in dat kader spelen doorgaans twee dingen”, zegt Sjors Both, projectmanager binnen Soltegro. “Ten eerste lopen de verschillende testprocessen normaliter als het ware achter de daadwerkelijke realisatie aan. Daarnaast is voor de beoogde verificatie in veel gevallen te weinig tijd vanwege vertragingen die eerder in de keten zijn opgetreden.” 

Model van de verdiepte ligging bij de A9 dat gebruikt is bij het valideren van verschillende camerastandpunten.

Koppeling

Soltegro’s digitale concept biedt hiervoor een welkome oplossing. “Het is zaak om zo vroeg mogelijk in het bouwproces vast te stellen of de oplevering van het object aan zowel de gestelde eisen als de klantwens voldoet”, vervolgt Both. “Simpelweg omdat je dan bepaalde onvolkomenheden beter én goedkoper kunt tackelen. Daar komt bij dat je na oplevering sneller gebruik kunt maken van het object, omdat de vaak langdurige testperiode kan worden ingekort. Juist op die vlakken voorzien we met onze oplossing in een effectieve tool. Door de ontwerpen en de in ontwikkeling zijnde systemen te koppelen met een gesimuleerde omgeving kunnen de aan het ontwerp en de software gestelde functionele eisen al vroegtijdig worden geverifieerd. En dat resulteert niet alleen in een stevige reductie van faalkosten. Ook wordt de keten niet onnodig verlengd en blijven torenhoge boetes vanwege het niet tijdig opleveren achterwege.” 

Ingang van de nieuwe wisselbaan bij de A9 waar verschillende nog te monteren camera’s zijn gevalideerd.

Tevreden stakeholders

Door aan de gesimuleerde omgeving een virtuele 3D-wereld toe te voegen, zorgt Soltegro tevens voor visueel aantrekkelijke en concretere informatie: de basis voor een optimaal stakeholdersmanagement. “Met het concept van Soltegro kan er eerder in de keten worden gestart met testen, ver voordat de daadwerkelijke realisatie een feit is”, aldus Both. “Tegelijk zorgen de automatiseringsslagen ervoor dat de totale testtijd ook nog eens kan worden verkort. Het gesimuleerde veld en de 3D-wereld hoeven namelijk niet vanaf de grond te worden opgebouwd, maar zijn doorontwikkelingen van het bestaande functionele ontwerp en BIM-informatie. Op die manier draagt digitaal valideren en verifiëren er ook aan bij dat de informatie niet nóg meer wordt versnipperd.”    

Digitaal valideren in de praktijk A16 Rotterdam 

Tijdens de detailontwerpfase van de A16 is het functionele gedrag van iedere installatie uitgewerkt en is er een koppeling gemaakt met het werkelijke besturingssysteem van de tunnel. Vanaf dat moment was de tunnel digitaal te testen, te verifiëren en te valideren. In de uitvoeringsontwerpfase is deze koppeling gebruikt om vroegtijdig alle systeemtesten uit te voeren. Voordat er een schep de grond in is gegaan, is elke installatie volledig digitaal getest, geverifieerd en gevalideerd. 

A9 Badhoevedorp-Holendrecht 

De A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht wordt in verschillende fases verbreed en verdiept aangelegd. Op basis van BIM-informatie in combinatie met de eigen cameraplanvalidator heeft Soltegro in korte tijd het gehele tracé in beeld gebracht. Vervolgens zijn de posities en presets van alle camera’s die gemonteerd worden tijdens de verschillende bouwfases en de uiteindelijke situatie digitaal gevalideerd. Hiermee wordt het zicht op de weg tijdens en na de bouw gewaarborgd, wat heeft geleid tot minder kosten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.