Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Digitaal de verdieping opzoeken
Jorn Kuipers, operationeel manager en aandeelhouder van 3D GWW.

Digitaal de verdieping opzoeken

Vanuit zijn stage was hij bij het bedrijf ‘blijven hangen’ om in de functie van werkvoorbereider te werken aan digitalisering en maatvoering. Zaken als maatvoering, inmeten, uitzetten en het maken van 3D-modellen voor gps-gestuurde grondverzetmachines vielen onder zijn competentie. Er werd een nieuw bedrijf voor in het leven geroepen zelfs: 3D GWW, zodat ook derden gebruik konden maken van de digitale dienstverlening.

We schrijven nog geen jaar later. Inmiddels is de 23-jarige digitale techneut operationeel manager én aandeelhouder van 3D GWW. Wat begon als een eenmanszaak, is nu een volwassen bedrijf met vijf man personeel. Innovatie viert er hoogtij, we spreken met Jorn over het laatste wapenfeit van 3D GWW.

Welkom grondradar!

“We zagen een niche in het aanleveren van waardevolle, extra informatie binnen het onderzoek naar kabels en leidingen”, opent Jorn het gesprek. “Daarom hebben we grondradar aan onze expertise toegevoegd. Daarmee sporen we kabels en leidingen op met een 3D grondscan. De data zetten we om in een 3D-model, dat we kunnen inladen bij een 3D-machinebesturingsbestand. Bedenk dat KLIC-data altijd in 2D is. Daarmee kun je de ligging wel bepalen van kabels en leidingen, maar niet de diepte. Met ons systeem weet je feilloos op welke diepte de kabels en leidingen liggen. Bovendien sporen we ook weesleidingen op. Met deze nieuwe gegevens kunnen we de KLIC-melding verrijken.”

Jorn Kuipers, operationeel manager en aandeelhouder van 3D GWW.

Het grote voordeel is dat met deze werkwijze weinig overlast wordt veroorzaakt voor de omgeving, omdat er geen proefsleuven nodig zijn. Het bespaart bovendien tijd en voorkomt schade. “Je krijgt niet alleen inzichten in de kabels en leidingen die je verwacht aan te treffen, maar brengt gewoon het hele tracé in kaart”, legt Jorn uit. “Zo krijgen aannemers, maar ook gemeenten, provincies, en alle leiding netwerk beheerders in het voortraject een waardevol en compleet beeld van de situatie. Daar kun je keuzes op baseren, bijvoorbeeld waar en hoe diep een riool ligt ten opzichte van een nieuw geplande leiding. Je kunt afwegen of de leiding via een sleuf of sleufloos aangebracht moet worden.”

Diensten à la carte afnemen

Uiteraard levert 3D GWW nog steeds 3D-machinebesturing, maar dit kan naar believen uitgebreid worden met één van de nieuwe diensten. “Dit kan afgenomen worden als totaalpakket, maar ook modulair ingekocht worden. Een ding staat vast: de machinist krijgt meer inzicht dan ooit. Nieuw in ontwikkeling is een pushmelding met een waarschuwing voor een kabel of leiding en in de toekomst willen we dat de machine automatisch reageert op dergelijke meldingen. We zijn een volwassen en zelfstandig bedrijf met een drang om te innoveren. Je vindt ons door het hele land”, zegt Jorn tot besluit.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.