Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Deformatiemetingen bij dijkversterkingsprojecten
Sander is trots op het feit dat Van Monsjou & Partners de monitoring op de Markermeerdijken mag verzorgen.

Deformatiemetingen bij dijkversterkingsprojecten

De wereld van het monitoren van omgevingsinvloeden kent voor Van Monsjou & Partners na ruim 25 jaar weinig geheimen meer. Het onafhankelijk inspectie- en expertisebureau is naast het uitvoeren van bouwkundige opnamen en trillings- en geluidmetingen, druk met het uitvoeren van nauwkeurigheidswaterpassingen en deformatiemetingen. En die expertise wordt de laatste jaren in toenemende mate gevraagd op kade- en dijkverzwaringsprojecten.

Van Monsjou & Partners werkt dagelijks met dertien gemotiveerde collega’s aan de meest uiteenlopende projecten. “Centraal staat daarin het monitoren van de omgeving en het specifiek in kaart brengen van de kwaliteit en gevoeligheid van panden en objecten”, zegt oprichter en eigenaar Sander van Monsjou. “De actuele staat/positie wordt op voorhand zorgvuldig vastgelegd om vervolgens tijdens de uitvoering van een project actief te monitoren op trillingen, scheefstand, scheurvorming, grondwater, geluid, enz. Omdat we breed zijn onderlegd in al het monitoringwerk, hebben onze opdrachtgevers slechts één aanspreekpunt voor inspectie- en monitoringswerkzaamheden.”

Tijdens meer ingrijpende werkzaamheden dichter bij bebouwing wil je precies weten hoe de objecten in de buurt zich gedragen.

Nauwkeurigheids-waterpassing

De laatste jaren wordt Van Monsjou & Partners steeds vaker ingeschakeld op dijkverzwaringsprojecten. “Zo zijn we al sinds 2015 actief op de Markermeerdijken”, vervolgt Sander. “Ruim voordat de Alliantie buiten aan de slag ging, zijn alle panden in de directe omgeving van de dijk in kaart gebracht. Over een tracé van 33 kilometer tussen Hoorn en Durgerdam zijn bij 450 panden meer dan 1.800 hoogtemerken aangebracht en worden deze sinds 2015 halfjaarlijks ingemeten via nauwkeurigheidswaterpassing. Op die manier wordt het normale verloop en zettingsgedrag gedurende langere tijd in beeld gebracht. Uit de metingen blijkt onder andere dat panden op palen nauwelijks tot geen zettingen vertonen, terwijl zetting-gevoeligere objecten wel zo’n 2 tot 5 mm per jaar kunnen zetten. Mede dankzij deze metingen kan de Alliantie tijdens de werkzaamheden beter beoordelen of de werkzaamheden van invloed zijn op de omgeving.”

Deformatiemetingen

Tijdens meer ingrijpende werkzaamheden dichter bij bebouwing, zoals voorbelasten en intrillen van damwanden, wil je precies weten hoe de objecten in de buurt zich gedragen. “Dan zijn hoogtemetingen ontoereikend”, weet Sander en vervolgt: “en wil je ook kunnen controleren of er sprake is van horizontale verplaatsingen. Door het aanbrengen van miniprisma’s nabij de hoeken van panden en het inmeten ten opzichte van vaste referentiepunten kan verplaatsing met een nauwkeurigheid van minder dan 2-3 mm. worden vastgesteld.”

Op dit moment voert Van Monsjou & Partners in het kader van zandopspuiting aan de noordkant van Volendam deformatiemetingen uit aan circa 70 woningen. “In totaal zijn hier meer dan 200 miniprisma’s aangebracht die we tweewekelijks inmeten.” Sander is trots op het feit dat Van Monsjou & Partners de monitoring op de Markermeerdijken mag verzorgen. “Het is een omvangrijk, dynamisch en zeer boeiend project, ook nog eens in een zeer mooie omgeving.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.