Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Deformatiemetingen automatiseren

Deformatiemetingen automatiseren

Met hoogwaardige, nauwkeurige en betrouwbare apparaten

Informatie over vervormingen en kleine bewegingen van objecten, zoals bruggen en kades, wordt deformatie genoemd. Indien de deformatie te veel wordt, kan de functie van het object in gevaar komen waardoor er stremmingen kunnen optreden. Denk hierbij aan het niet meer kunnen sluiten van bruggen of het scheefzakken van kades. Ook de deformatie van grondlichamen, zogenoemde zetting, dient gemeten te worden. Vanuit deze expertise is Basetime ontstaan.

“De behoefte aan meer grip op de bewegingen van terreinen en objecten groeit. De eisen aan precisie en betrouwbaarheid worden steeds hoger en mensen willen de informatie snel, automatisch en in hun eigen beheeromgeving gebruiken”, aldus Martijn Arkesteijn van Basetime.

Om invulling te geven aan deze behoefte heeft Basetime de Locator One ontwikkeld. Initieel ontworpen voor het geautomatiseerd meten van zakbaken is dit innovatieve device ook uitstekend geschikt voor de monitoring van bouwkuipen en damwanden.

Geautomatiseerde dataverzameling

De Locator One is Basetime’s eerste apparaat en is ontwikkeld om, met behulp van zakbaken, het maaiveld en de extra aangebrachte grondlagen van bijvoorbeeld nieuw aan te leggen terreinen, wegen en dijken autonoom te monitoren. Door de apparaten bovenop geplaatste zakbaken te monteren, worden er geautomatiseerd zettingsmetingen verzameld. Dit gebeurt op een vooraf vastgesteld tijdstip. De zeer nauwkeurige data die dit oplevert, worden via de cloud doorgestuurd naar het Basetime dashboard of een eigen managementsysteem met behulp van een API.

Duurzaamheid en voorspelbaarheid

De Locator One werkt zonder batterijen en is CO2-neutraal tijdens het gebruik. Dankzij het autonoom monitoren hoeven landmeters niet periodiek naar het project te komen, wat resulteert in een besparing van tijd en brandstof. Ook verhoogt dit de veiligheid op de bouwplaats en geeft het de mogelijkheid om de schaarse landmeters in te zetten op meer hoogwaardige activiteiten. Een mooie win-winoplossing in deze tijd van personeelsschaarste en een toenemende behoefte aan duurzame oplossingen.

Naast de eerdergenoemde voordelen van duurzaamheid en automatisering levert de Locator One nauwkeurige data op. De combinatie van precieze metingen op een vooraf gedefinieerd tijdstip verhoogt de basis om betrouwbare voorspellingen van onder andere het zettingsgedrag te doen. De stabilisatieperiode wordt hierdoor eerder inzichtelijk en de ophogingen kunnen exacter, en daardoor vaak eerder, verantwoord aangebracht worden. Projecten kunnen hierdoor versneld worden opgeleverd, wat een grote bijdrage levert aan het projectresultaat, een CO2-besparing meebrengt en tevreden omwonenden en/of opdrachtgevers oplevert.

Toepassingsmogelijkheden

Door de grote diversiteit aan instellingen biedt de Locator One meerdere toepassingsmogelijkheden. Dit geldt onder andere voor het aantal metingen per tijdseenheid; van éénmaal tot 24 keer (of vaker middels externe voeding) per dag. Automatische signaal- en grenswaarde waarschuwingen kunnen ingesteld worden, waardoor één persoon een groter aantal projecten kan monitoren. Ook is het systeem internationaal inzetbaar, doordat de data in elk wereldwijd coördinatensysteem gepresenteerd kan worden.

“Data en automatisering vormen een belangrijke basis voor het doen van betrouwbare voorspellingen in het bewegingsgedrag van een asset”, vertelt Arkesteijn. “Alleen indien we als sector deze digitaliserings- en automatiseringsslag kunnen maken, is het mogelijk om de enorme infrastructurele opgave die we hebben betaalbaar, ecologisch verantwoord en met de beschikbare mensen te realiseren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.