Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De wereld van morgen? Wij werken er hard aan!
WSP maakt verschil in de wereld van waterveiligheid en waterbeheer.

De wereld van morgen? Wij werken er hard aan!

Het klimaat verandert. Ook in Nederland ondervinden we hier de gevolgen van. Enerzijds kampen we met een zeldzame droogte en een enorm watertekort, anderzijds krijgen we te maken met hoogwaterstanden en piekbuien door het jaar heen. Een bedrijf dat al jaren anticipeert op een veranderend klimaat en via hun projecten werkt aan waterbeheer, hoogwaterveiligheid en de inrichting van een prettige en veilige gebouwde omgeving, is WSP.

WSP werkt ook aan herinrichting van beeksystemen.

Breed inzetbaar

“Als advies- en ingenieursbureau werken wij dagelijks aan een toekomstbestendige leefomgeving”, zegt Peter Karssemeijer, hoofd vakgroep Water & Omgeving bij WSP. “Onze medewerkers hebben een enorme technische expertise, bieden strategisch advies en ontwikkelen innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen op het gebied van waterveiligheid en waterbeheer.” WSP staat in de waterwereld bekend als de partij die werkt aan dijkversterkingen, maar daarnaast is het bedrijf op veel meer gebieden bezig. “Zo werken we ook aan beeksystemen, doen we hydrologische studies op diverse plekken in het land en werken we aan bronmaatregelen op het gebied van wateroverlast.” Maarten van Dieren, projectleider Waterbeheer bij WSP vult aan: “We hebben de focus op integraal waterbeheer liggen: naast hydrologische kennis hebben we omgevingsmanagers en mensen met technische, bouwkundige en ecologische kennis in huis om tot goede, toekomstbestendige maatregelen te komen. Met een ‘bottom-up’ aanpak maken wij het verschil.”

Toekomstbestendig waterbeheer

Karssemeijer: “Zo zijn we voor waterschap Limburg met verschillende soorten projecten actief, onlangs kregen we bijvoorbeeld opdracht voor de dijkversterking bij Arcen. Daarnaast werken we aan herinrichting van diverse beeksystemen.” Het veranderende klimaat komt sneller dan gedacht: denk aan de extreme neerslag in juli met enorme gevolgen. Een extra investering vanuit de overheid zorgt voor een boost om dit probleem versneld aan te pakken en Limburg klaar te stomen voor het nieuwe klimaat. Van Dieren legt uit dat WSP het programma ‘Water in Balans’ van het waterschap ondersteunt: “Met quickscans houdt WSP het functioneren van het watersysteem tegen het licht en geeft direct voorstellen voor korte- en lange termijn maatregelen. Samen met diverse partijen draaien we aan vier spreekwoordelijke knoppen: In het landelijk buitengebied proberen we water direct vast te houden en te infiltreren. In het watersysteem en de beekdalen zorgen we voor voldoende afvoer- en buffercapaciteit. In het stedelijk gebied zoeken we naar minder snelle afstroming via het riool. En tot slot helpen we bewoners schade te beperken en te voorkomen dat water de huizen binnenloopt. Met het ontwerp van ‘snel aan de slag’-maatregelen (SADS) brengen we oplossingen in een half jaar van idee naar uitvoering. In al onze projecten zoeken we praktische én duurzame oplossingen om effecten van klimaatverandering te beperken”, zo besluit Karssemeijer.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.