Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De ‘wereld’ van een projectdirecteur in de GWW

De ‘wereld’ van een projectdirecteur in de GWW

Michel Bekooy – Projectdirecteur bij Boskalis

Dit keer een hele bijzondere en vooral persoonlijke ‘Pen’. We hebben Michel Bekooy bereid gevonden om een inkijkje te geven in zijn dagelijkse leven als projectdirecteur bij Boskalis. Wat maakt het (samen)werken in de infrasector nu zo boeiend, waar haalt hij energie uit en hoe is het gesteld met de verduurzaming van de sector? 

Voldoende uitdagingen hebben in de projecten, vind ik belangrijk. Maar vooral de projectdynamiek spreekt mij enorm aan in dit vak, net als het samenwerken in een team. Een belangrijke succesfactor voor het slagen van een project. Het omgaan met elkaar binnen een team en met het team van de opdrachtgever zijn twee belangrijke aspecten om in te blijven leren. En vooral ook ‘on the job’, een manier die me het beste ligt. Verder voel ik me ook duidelijk verantwoordelijk voor mijn eigen duurzame inzetbaarheid en neem hier ook de regie in. Ik ben bewust met mijn werk en de manier van werken bezig, maar ook in mijn vrije tijd ben ik bewust met mijn gezondheid en fitheid aan de slag.

Vorig jaar werd ik uitgedaagd om met een projectteam onze visie op te schrijven hoe een samenwerking te laten ontstaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Hierin hebben we aangegeven wat nodig is om een goede samenwerking tot stand te brengen. We zijn er af gegaan met een diepe onvoldoende, terwijl in al onze ervaring dit toch echt de manier is. Het was een bijna wetenschappelijke studie naar de bouwstenen van de theorie om tot echte samenwerking te komen. De theorie zelf lijkt een makkie maar in de praktijk oorverdovend lastig. Alle individuen met hun persoonlijke situatie, ambitie en interpretaties maken het allemaal niet zo eenduidig als de theorie. Om dit allemaal de goede kant op te laten marcheren, is leiderschap nodig. Wat leiderschap voor mijzelf persoonlijk inhoudt, krijgt in de loop van de jaren steeds meer context.

Duurzaamheid

Apetrots was ik op het winnen van de Betonprijs 2021 met de Nieuwe Verbinding N69, die door corona was uitgesteld en vorig jaar is uitgereikt. De jury waardeerde de inzet waarbij duurzaamheid op velerlei wijzen in dit project is vormgegeven. Zowel bij de bouw, met een lage CO2-uitstoot, tijdens de energie neutrale gebruiksfase en wat betreft de leefomgeving, met aandacht voor landschap, natuur en recreatie. Mede te danken aan een innovatieve deklaag, innovatief beton en de toepassing van zonnepanelen. Het project N69 an sich kenmerkte zich door hard werken en samen de goede dingen doen; met ons eigen team en met de klant. Hier was ik verantwoordelijk voor het werk vanaf aanbesteding tot en met het onderhoud dat nu loopt. De ‘groenste weg van Brabant’ werd eerder al beloond met de Duurzame Parel, een jaarlijkse prijs uitgereikt aan een combinatie van opdrachtgever en opdrachtnemer, die de uitdagende duurzaamheidsambitie in samenhang met het creëren van professioneel partnerschap nog eens extra benadrukte.

De hele keten staat hiervoor open. Het onderwerp is niet meer weg te denken. Wellicht enigszins traditioneel, maar in mijn ervaring is de rol van de klant hierin doorslaggevend. Natuurlijk zijn er bedrijven die initiatief nemen en (duurzamere) producten ontwikkelen en processen verduurzamen maar het fiat om een en ander in de praktijk toe te passen ligt bij het team van de opdrachtgever. Door te doen leer je wat werkt en wat niet, en word je slimmer! Vervolgens is het de kunst om de stappen die je wilt zetten beheersbaar te houden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.