Draglineschotten
00:58
06-12-2018

De wereld van draglineschotten

De bouwsector ‘boomt’ als nooit tevoren. Dat merkt ook Lekkerkerker in de verhuur. “Onze verhuurvloot van rijplaten en bouwhekken zweeft regelmatig tegen het nulpunt aan”, zegt Hans Stockmann. “Opvallend genoeg lopen de draglineschotten minder hard.” Stockmann heeft daarvoor mogelijk een verklaring, maar wil de draglineschotten toch graag nog even in de kijker zetten.

Vaak wordt in het bestek voorgeschreven welke middelen, zoals rijplaten of draglineschotten met afmetingen gebruikt dienen te worden, weet Stockmann. “Vanzelfsprekend zijn draglineschotten duurder in de verhuur dan rijplaten en in die zin dan ook niet echt een alternatief, dat zal zeker meewegen in het verhaal. Maar het weerbeeld van de afgelopen maanden en met name de droge zomer is debet aan de vooralsnog geringe animo voor draglineschotten. De bodem is in veel gevallen nog hard en droog, zodat machines ook zonder hulpmiddelen niet wegzakken en grip houden. Wacht maar eens totdat het echt gaat regenen, dan loopt het weer storm”, verwacht Stockmann.

Draglineschotten
Luchtfoto van het terrein van Lekkerkerker. (Beeld: Henk van der Linden)

Lekkerkerker heeft hardhouten draglineschotten op voorraad van 4 tot 12 meter lengte. “De breedte is in alle gevallen 1 meter en in dikte variëren ze van 10 tot 30 centimeter, aanzienlijk dikker dan rijplaten van gemiddeld 14 millimeter. Het meest gangbare draglineschot voor Nederland is 5 of 6 meter lang en 15-20 centimeter dik. De schotten zijn eenvoudig te hanteren dankzij de aanpiksleuf op de kopse kanten. Sinds kort leveren we ook hulpmaterialen, zoals oprijwiggen om op een natuurlijke manier de schotten te kunnen oprijden, zonder tegen de hoge kanten aan te bonken. Voor nog meer stabiliteit hebben we draglineschotten met rondom een stalen frame in onze verhuurvloot. Kortom, voor elke toepassing bieden we een geschikte oplossing. En de voorraad is (nog) groot.”      

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Lekkerkerker

GROND/WEG/WATERBOUW partners

QuardPrommenz