Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De waarde van de natuur

De waarde van de natuur

vertaalt naar duurzame wilgenproducten

Met wilgen is er zó veel meer mogelijk dan gedacht wordt. Dat weet Dick van Aalsburg als geen ander.  Als één van de zes broers runt Dick het grote en dynamische familiebedrijf Van Aalsburg BV. Een bijzondere wilgen- of griendhouthandel waar ambachtelijke kennis en moderne werkmethodes prima hand in hand gaan. “De innovativiteit van Van Aalsburg zorgt telkens voor nieuwe duurzame wilgenproducten en diensten.”

Vlechten met wilgen

Zo vertelt Dick over de enorme wilgentenen schutting die als duurzame afscheiding wordt gebruikt bij een werk van Rijkswaterstaat. “Langs de A9 bij Amsterdam bouwen we een natuurlijk en mooi wilgentenenscherm. We vlechten de wilgentenen ter plaatse. Met dit tijdelijke duurzame hek nemen we niet alleen het zicht op de werkzaamheden zoveel mogelijk weg, maar vergroten we ook de biodiversiteit.” Van Aalsburg krijgt veel positieve reacties op de mooie uitstraling van de wilgentenenschutting als vervanger van een traditioneel bouwhek.

Interessant alternatief

Het valt Dick op dat er binnen de GWW-sector steeds vaker gekozen wordt voor natuurlijke materialen. “Dat komt mede dankzij nieuwe technologieën die de productiecapaciteit kunnen waarborgen en doordat deze natuurlijke oplossingen steeds betaalbaarder worden. Zeker als Product life cycle meegenomen wordt in de berekeningen, wordt het voor de opdrachtgevers interessant.”

Beschoeiingsproject in Coevorden: over een lengte van 3,4 km bij Lutterhoofdwijk de Krim. De waterkwaliteit en de visstand verbetert en de biodiversiteit van de oevers wordt vergroot.

 

Beschoeiingen

Van Aalsburg is ook bezig met het plaatsen van puur Hollandse beschoeiing voor hoofdaannemer Avitec. Buro Noord, het technisch adviesburo, zette Van Aalsburg als leverancier in het bestek. In opdracht van het waterschap worden er over een lengte van 3,4 km bij Lutterhoofdwijk de Krim (Coevorden) beschoeiingen geplaatst. “Degelijke beschoeiing, geheel duurzaam en verantwoord”, zegt Dick. “De wilgentakken met aan de binnenzijde kokosdoek zorgen voor meer leven aan die kant van de oever. Zo worden de waterkwaliteit en de visstand verbetert en wordt de biodiversiteit van de oevers vergroot.”

Takkenbank

“Wanneer je ambachtelijk werk met materialen van ‘vroeger’ combineert met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig, krijg je een enorme diversiteit aan mogelijkheden.” Als geen ander laat Van Aalsburg dat zien. Zowel voor de zakelijke markt als voor particulieren. Dick vertelt trots over het ongekende enthousiasme op zijn laatste ontwikkeling: de takkenbank. “Het is geweldig leuk om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met natuurlijke materialen, als je maar innovatief blijft denken”, zegt hij. “De takkenbank is samen met ontwerpster Floortje Bijvoet ontwikkeld.” De duurzame tuinbank bestaat in feite uit twee metalen profielen die opgevuld kunnen worden met gesnoeide takken. “Dat kan eigen ‘snoeiafval’ zijn maar is ook mee te bestellen met de bank”, vult Dick aan. Zo ontstaat er een praktische, natuurlijke, duurzame designbank. “Uitermate geschikt om in particuliere tuinen te plaatsen, maar óók in de buitengebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, die hier hun eigen knotwilgen voor zouden kunnen gebruiken”, besluit Dick. De takkenbank is in Nederland, Duitsland en België te bestellen via de webshop van Van Aalsburg.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.