Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De toekomst van geautomatiseerd maatvoeren
Maatvoering, monitoring, scanning en regie in één.

De toekomst van geautomatiseerd maatvoeren

Position as a service

FACTO GEO is ervan overtuigd dat betere maatvoering begint met vooraf na te denken op welke wijze hun klanten kunnen geholpen worden door slimme maatwerkoplossingen aan te bieden. Belangrijk, want alles in de infrastructurele bouwprojecten draait om veiligheid, kwaliteit en kostenreductie.

De oplossing: ‘position as a service’. Maatvoering, monitoring, scanning en regie in één. André Harsevoort, Projectleider Bouw: “We koppelen het juiste team met de juiste equipment aan elke klant door vooraf met de klant goed te sparren over de klantvraag. Door alle risico’s en kansen in beeld te krijgen en innovaties toe te passen als dit verantwoord mogelijk is. Daardoor leveren we niet alleen op tijd de juiste producten conform specificaties, maar vaak gaan we een stapje verder met als uitgangspunt ‘fast and first time right’. We creëren meerwaarde voor onze klanten door mee te denken wat belangrijk is voor het eindresultaat.”

Maatvoering op de millimeter

Eelco van der Meer, Projectleider Bouw: “Onlangs heeft ons team een maatvoeringsproject in Amsterdam uitgevoerd voor de Bouwcombinatie Nieuw-Zuid. Diverse landmeetkundige werkzaamheden werden deze zomer uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van elf dagen. Dag en nacht, 24 uur per dag maatvoeren, landmeten en monitoren in een complexe binnenstedelijke omgeving: een heel klein druk metro-trein-snelweggebied met weinig ruimte en heel veel obstakels, waaronder machines! En onder enorme tijdsdruk …” 

“Per dag hebben we het dan al gauw over negen maatvoerders, drie projectleiders en één werkvoorbereider. Dat vergt goede afstemming met de klant. Succesfactor was onder andere dat we ons NASIM+®-systeem vanaf juni al hebben kunnen inzetten om het spoor automatisch te monitoren conform de eisen van de klant, waardoor het systeem zich in de praktijk heeft kunnen testen.”

NASIM is een zelf-controlerend geometrisch referentienetwerk en ondersteunt realtime en 24/7 het intensieve binnenstedelijk bouwproces.

NASIM+®: 24/7 monitoring

André: “NASIM staat voor Netwerk Automatic Survey Imaging Monitoring + Scanning. Het is een zelf-controlerend geometrisch referentienetwerk en ondersteunt realtime en 24/7 het intensieve binnenstedelijk bouwproces. FACTO GEO heeft dit merkonafhankelijke concept zelf bedacht. Als we Facto NASIM+® niet konden gebruiken in bijvoorbeeld Amsterdam, hadden we veel meer ervaren maatvoerders moeten inzetten. We hebben naast het maatvoeren ook diverse infrastructuur, waaronder het spoor, met Facto NASIM+® continu kunnen monitoren. Facto NASIM+® combineert maatvoering, controlemeting, scannen én monitoring. Groot voordeel was dat ook onze werkvoorbereider of projectleider op afstand controles kon uitvoeren. Zelfs de klant kan meekijken of we het goed hebben gedaan!”

“Met Facto NASIM+® hebben we laten zien dat techniek ons helpt. Het gebrek aan vakbekwame maatvoerders wordt gecompenseerd door gebruik te maken van ons systeem. Elke aannemer kan nu gebruik maken van Facto NASIM+® en zelf maatvoeren. Ook het op afstand meekijken door de projectleider, werkvoorbereider, een tweede maatvoerder of zelfs de klant zal er zeker aan bijdragen dat er minder fouten gemaakt gaan worden in het totale bouwproces. Ter plekke kunnen we realtime en op afstand het ontwerp toetsen en visualiseren met de ‘as built situatie’”, besluit Eelco.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.