Platform over civiele techniek & infrastructuur
Funderen / Sonderen

De toegevoegde waarde van een integraal ontworpen bouwkuip

_DSC1609
De missie van Heijmans is het creëren van een gezonde leefomgeving.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Heijmans

19 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Bij het realiseren van een bouwkuip komt veel meer kijken dan enkel het aanbrengen van palen en damwanden. Bij de afdeling funderingstechnieken van Heijmans weten ze dat als geen ander en ontzorgen zij opdrachtgevers met een turnkey bouwkuiprealisatie. De complete bouwkuip wordt op een integrale manier ontworpen en gerealiseerd met oog voor alle raakvlakken. Een mooi voorbeeld daarvan vormt de bouwkuip voor Verde Vista Centrumplan in Zoeterwoude, die momenteel in uitvoering is.

De eigen boorstellingen en damwandmachines van Heijmans voldoen aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en CO2-uitstoot.

“De missie van Heijmans is het creëren van een gezonde leefomgeving”, begint Paul Sleddens, bedrijfsleider bij Heijmans Civiele Specialismen. “Dat willen we bereiken door vast te houden aan onze strategische kernwaarden: verbeteren, verslimmen en verduurzamen. Het komt erop neer dat we (binnenstedelijke) oplossingen ontwerpen en realiseren op een veilige en duurzame manier, waarbij we risico’s mitigeren en investeren in een goede samenwerking met onze opdrachtgevers en stakeholders. Met dank ook aan een sterk engineeringsapparaat waarmee we in het voortraject toegevoegde waarde leveren en écht het verschil kunnen maken.”

De afdeling funderingstechnieken van Heijmans ontzorgt opdrachtgevers met een turnkey bouwkuiprealisatie.

Slim ontwerp

In de nieuwe wijk Meerburg in Zoeterwoude wordt door Stout het project Verde Vista Centrumplan gerealiseerd, bestaande uit 150 duurzame woningen, 105 vrije sector huurappartementen en een supermarkt met halfverdiepte parkeergarage. “Stout beseft zich dat het ontwerpen en realiseren van een bouwkuip een specialisme is”, zegt Sleddens. “Door in het voortraject het ontwerp slim af te stemmen op alle raakvlakken en risico mitigerende maatregelen, kunnen vaak mooie optimalisaties worden behaald. Dat hebben we ook hier bewezen.” Peter Postma, Lead Engineer bij Heijmans, vult aan: “Voor het realiseren van een bouwkuip in een omgeving zoals hier in Zoeterwoude is het toepassen van stempelramen doorgaans een vereiste. Dat is hier een enorme opgave, gezien het formaat van de bouwkuip van 125 bij 50 meter. In nauw overleg met de opdrachtgever en constructeur hebben we een alternatief aangedragen.”

Eind dit jaar neemt Heijmans een elektrische damwandstelling met 80-tons giekkraan in gebruik.

Veiligheid en stabiliteit

De afdeling funderingstechnieken bij Heijmans heeft een bouwkuipontwerp gemaakt zonder stempelramen. “Dat betekent dat de damwanden gaan vervormen en op de palen zullen drukken”, erkent Postma. “Doordat we in dit geval al zo vroeg aan tafel zijn aangeschoven, hebben we in samenwerking met de constructeur het palenplan zodanig geoptimaliseerd dat de palen grotere vervormingen kunnen opvangen en we stempelloos kunnen werken. Om de vervorming van de damwanden te beperken, is ervoor gekozen om tijdens de eerste fase van de bouw, de eerste 5 meter aan de buitenzijde van de damwanden, vrij te houden van bovenbelasting. In eerste instantie misschien best ‘lastig’ gezien de beperkte ruimte, maar het geeft indirect extra bewegingsvrijheid tijdens het uitgraven van de kuip. Door deze aanpak konden we de bouwkuip zelfs nog met een lichter damwandprofiel uitvoeren. Dit leverde samen met het vervallen stempelraam een optimalisatie van 50% in de benodigde tonnen staal. Daarnaast hebben we de invloed van het geluid op de omgeving beperkt, alsmede maatregelen getroffen om schade aan aangrenzende bebouwing te voorkomen. Tot slot controleren we altijd de bouwputstabiliteit voor een veilige en stabiele basis voor onze hei- en damwandstellingen. Met name dat laatste aspect, wordt nogal eens onderschat.” 

Dankzij een sterk engineeringsapparaat kan Heijmans in het voortraject toegevoegde waarde leveren en écht het verschil maken.

Met de turnkey bouwkuiprealisatie van Verde Vista Centrumplan in Zoeterwoude bewijst Heijmans absoluut zijn meerwaarde. “We realiseren de complete bouwput tot aan de stort van de vloer met eigen mensen en materieel. Het feit dat we stempelloos werken zorgt voor flink wat minder transportbewegingen en machineverplaatsingen en daarmee minder uitstoot”, benadrukt Sleddens. “Onze eigen boorstellingen en damwandmachines voldoen overigens aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en CO2-uitstoot. Ook zijn we alvast aan het voorsorteren op het elektrificeren van ons machinepark. Eind dit jaar nemen we zelfs een elektrische damwandstelling met 80-tons giekkraan in gebruik.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht