Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De ondergrondse toekomst van buisleidingen
Nagenoeg alle bouwplaatsmedewerkers groeien door en zijn gecertificeerd.

De ondergrondse toekomst van buisleidingen

Leidingen en buizen leggen voor het transport van gas-, water-, elektra en telecomvoorzieningen, GW Leidingtechniek uit Helmond is van al deze markten thuis. Daarbij laat zij na gedane arbeid het werkgebied weer ongeschonden achter. “Ondergrondse infra kan niet zonder bovengrondse infra. Ze horen bij elkaar.” Maar een echte specialist is GW Leidingtechniek in de leidingen die te maken hebben met water. 

“We hebben het dan over alle soorten water”, vertelt Harm van Ganzenwinkel, directeur van GW Leidingtechniek. “Denk hierbij aan drinkwater, bluswater, afvalwater en water voor stadsverwarming en WKO-systemen. Water behoort tot onze eerste levensbehoefte. Dat vraagt speciale zorg. Je moet hygiënisch en beschermd werken. Daar hebben we iets mee.” Met vijfentwintig vakkundige medewerkers en een flexibele schil is GW Leidingtechniek inmiddels zes jaar actief in de ondergrondse infrastructuur. De omvang van het bedrijf maakt haar groot genoeg voor grootschalige projecten en flexibel genoeg voor kleinschalige opdrachten.

GW Leidingtechniek behoort tot de weinige bedrijven die CIBV-gecertificeerd zijn voor de aanleg en het onderhoud van bluswaternetten.

Bluswater als specialisme binnen het medium water

Naast afval- en drinkwater deed GW Leidingtechniek de afgelopen jaren ruime ervaring op in de bluswatersector. Dat is niet toevallig. “Bluswater is een issue op dit moment. Nu bedrijven bewuster omgaan met onze grondstoffen, willen zij bluswater niet langer onttrekken aan het drinkwaternet. Dat heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieve manieren om bluswater voorhanden te hebben, ook binnen GW Leidingtechniek. Wij behoren tot de weinige bedrijven die CIBV-gecertificeerd zijn voor de aanleg en het onderhoud van grondgebonden bluswaternetten met eventueel benodigde pompputten. Deze pompputten onttrekken water aan bijvoorbeeld kanalen, rivieren of opslagsilo’s. Op een groot industrieterrein in Almelo hebben we hiervoor twee tranches/netten aangelegd, een gietijzeren ringleiding (Ø 400 mm) met de benodigde bovengrondse blushydranten en gebouwaansluitingen gemaakt, gevoed vanuit een bluswatergebouw. Op de installatie in het blusgebouw is de blusinstallatie voor het hele terrein aangesloten, inclusief de sprinklerinstallaties van alle aanwezige gebouwen.”

Aanboren en afsluiten leidingen onder druk

GW Leidingtechniek heeft zich gespecialiseerd in het aanboren en afsluiten van leidingen, zonder deze uit bedrijf te nemen. Dit kan bij alle types leidingen en diameters. Afhankelijk van de materiaalsoort wordt bepaald of er een tubelure gelast wordt of een klem met aftak gemonteerd wordt. Op een tubelure of klem wordt vervolgens een afsluiter gemonteerd. Voordat de leiding daadwerkelijk doorboord wordt, wordt het hulpstuk getest op de gewenste druk.

“Door middel van een innovatieve, hydraulisch gestuurde boormachine, die we aan de afsluiter monteren, kunnen alle diameters, variërend van DN 100 tot DN 1200 mm, worden aangeboord. Deze boormethode wordt ook toegepast om de leiding af te sluiten. Na het boren wordt er met behulp van een speciale lans een afsluitballon in de leiding geplaatst en op druk gebracht”, vertelt Van Ganzenwinkel.

GW Leidingtechniek werkt uitsluitend met gecertificeerd materieel.

Renovatie

GW Leidingtechniek loopt eveneens voorop in de renovatie van leidingen en kokers. Nu leidingen en kokers overal tegelijk in het land hun maximale levensduur bereiken, is er behoefte aan technieken waarbij – zeker in de stadskernen – renovatie kan plaatsvinden zonder de wegen open te breken. Hiervoor heeft GW Leidingtechniek alle technieken in huis. Bijvoorbeeld de buis-in-buismethode, GVK koker- of beplatingmethodes, spraytechnieken en de linermethodes. GW Leidingtechniek introduceert een nieuwe techniek binnen de linermethode: de blueline-methode. “De huidige linermethodes zijn enkel bestemd voor vrijvervalleidingen, waarbij de ‘kous’ aan de binnenzijde van een leiding wordt aangebracht en de bestaande leiding de sterkte blijft bepalen”, legt Van Ganzenwinkel uit. “Bij onze innovatieve blueline-methode wordt in de basis dezelfde methode toegepast, alleen neemt bij deze techniek de kous, die wordt uitgehard door de toevoeging van stoom of water, de volledige sterkte van de bestaande leiding over. Hiermee ontstaat een volwaardige buis. De gerenoveerde leiding voldoet aan de PN6-drukklasse en kan er met zijn nieuwe binnenbuis weer jaren tegen.”

In Zwitserland en Duitsland is de blueline-methode al ruim vijf jaar een bewezen techniek. Van Ganzenwinkel: “We hadden de methode dus ook vijf jaar eerder in de markt kunnen zetten, maar we wilden er zeker van zijn dat er van kinderziektes geen sprake meer was. Daarnaast heeft de methode wel het Duitse TÜV-keurmewrk, maar nog niet het Nederlandse KIWA-keurmerk. We zijn hier nu bijna twee jaar me bezig en het eindstadium is in zicht.” De vernieuwde blueline-methode biedt uitkomst voor renovatie van drukleidingen, zowel voor afval- als drinkwaterleidingen.  

Iedereen blijft bij het hele project betrokken. Zo blijven theorie en praktijk een geheel.

Kennisopbouw

“We houden van dit soort uitdagingen. Innoveren past bij onze mensen. Zij zetten er samen de schouders onder totdat de juiste oplossing gevonden is. Hierdoor hebben we veel specialistische kennis in huis. Om deze kennis binnen boord te houden, investeren we graag in onze mensen. Veel bouwmedewerkers hebben binnen GW Leidingtechniek hun plek gevonden, maar hadden in hun jonge jaren een broertje dood aan studie. Wij stimuleren hen om te blijven groeien en alsnog een MBO-diploma te halen. We begeleiden hen hierin en bieden scholingstijd in werktijd. Onze opdrachtgevers verlangen dat onze mensen opgeleid worden en bepaalde certificaten bezitten. Nagenoeg al onze bouwplaatsmedewerkers beschikken over het KIAD-certificaat.” 

Betrokkenheid over en weer

Het succes, de gezamenlijke uitdagingen en het saamhorigheidsgevoel bezorgen GW Leidingtechniek een bijzondere werksfeer. “Als mensen hier een tijdje zijn, dan zie je dat er een soort GW-bloed door hun aderen gaat stromen. Wij betrekken onze mensen bij alles wat er gebeurt en zij geven er hun betrokkenheid voor terug. Mijn kantoordeur staat ook altijd open. Iedereen kan altijd binnenlopen, of hij nu in de sleuf werkt, engineer of tekenaar is. Ik wil hun ideeën horen, want ik weet dat we er verder mee komen. Daarom betrek ik mensen ook bij het hele project. Het liefst van ontwerp tot aan beheer. De calculator blijft ook tijdens de uitvoering nauw betrokken bij het project, en ook de tekenaar is aan de sleuf te vinden. Zo blijven theorie en praktijk een geheel.”

Een specialisme van GW Leidingtechniek is het aanboren van een leiding DN 1500 mm onderdruk met een tubelure DN 800.

D&C- en Bouwteamcontracten

De creatieve instelling sluit ook naadloos aan op de D&C- en bouwteamcontracten, waarmee overheidsinstanties tegenwoordig hun werken aanbesteden. “Het hele traject, van voorlopig en definitief ontwerp tot uitvoeringsontwerp en omgevingsmanagement, valt dan onder onze verantwoordelijkheid. Daar komt veel bij kijken. We moeten het beste ontwerp op tafel leggen, vervolgens het vergunningentraject doorlopen en dan het werk nog uitvoeren. Maar binnen de club zijn de dagen waarop zo’n uitdaging binnenkomt, de beste dagen ooit.”

GW Leidingtechniek is breed gecertificeerd en met name voor de werkzaamheden die betrekking hebben op infra, duurzaamheid
en milieu.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.