Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

De mooie eigenschappen van Douglas hout

lumber-84678_1920-kopieren

3 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Douglas hout is een naaldhout soort die meer en meer wordt ingezet in oeverbescherming en waterkeringen. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten en wordt om die reden ook gebruikt in constructies van bruggen, vlonders en veranda’s. Het is een goedkoper alternatief voor het duurdere hardhout.

Dit is natuurlijk maar één van de vele eigenschappen van goedkoop douglas hout. Daarnaast is het hout is ook heel erg mooi om te zien en heeft het een fijne tot matig grove nerf. De levensduur van onbehandelde douglas planken is 10 tot 15 jaar. Na droging van douglashout wordt het harder, wat een bijkomende plezierige eigenschap is van het fraaie naaldhout. Het douglas tuinhout is herkenbaar aan de prachtige roodbruine kern en het gelige spinthout. Indien men het onbehandeld laat, verkleurt het langzaam naar blauwgrijs. Om dit tegen te gaan kan het met beits of ander impregneermiddel worden behandeld.

Verwerking

Omdat het goedkoopste douglas hout toch een heel harde houtsoort is, moeten we bij de verwerking ervan met een paar zaken rekening houden. Voorboren voordat de schroeven in het hout gaan is aan te raden, hoewel er tegenwoordig ook heel goede speciale schroeven met boorpunten in de handel zijn. Douglas is goed en snel te verlijmen maar moeilijk te buigen. Met goed en scherp gereedschap is de harde houtsoort prima te bewerken.

Toepassingen

De kwaliteit douglas hout is dermate dat het voor veel toepassingen gebruikt wordt. Zoals reeds eerder gezegd zien we het terug in oeverbeschermingen, waterkeringen en damwanden. Andere toepassingsgebieden buitenshuis zijn: schuttingen, pergola’s, veranda’s, vloeren, vlonders, terrassen, bruggen en bruggetjes. Binnenshuis kunt u denken aan vloeren, plafonds, lambriseringen en andere wandbetimmeringen. Deze naaldhoutsoort uit Noordwest Europa heeft een hoge duurzaamheid en is van zichzelf sterk. Maar ook in Nederland komt men de Douglasspar tegen. Het is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor aan de ene kant geïmpregneerd vuren hout, wat schadelijke stoffen bevat, en aan de nadere kant voor het duurdere hardhout, wat meestal van er moet komen en daardoor niet duurzaam is. Bovendien is het douglas hout ook veel mooier om te zien dan het goedkopere vurenhout. Door grotere aanplant van Douglas in met name Frankrijk en Duitsland is ook de beschikbaarheid gelukkig groter geworden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht