Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De liefde voor grondverzetmachines zit deze familie in het bloed

De liefde voor grondverzetmachines zit deze familie in het bloed

Met een historie die teruggrijpt naar 1959 mag het bedrijf zich inmiddels tot één van de bekendste ondernemingen in de internationale markt voor verhuur van grondverzetmachines rekenen. Van Tunen BV uit Beverwijk begon ooit als bouwbedrijf, opgericht door Jaap van Tunen.

We spreken met Yvonne van Tunen, commercieel directeur bij het bedrijf en kleindochter van Jaap van Tunen. “Wat ooit begon als een bouwbedrijf werd in de jaren ’80 door mijn ouders Jan en Carla overgenomen en uitgebreid. Al snel nam het aantal machines toe en zo ontstond de liefde voor grondverzetmachines. Mijn ouders waren geen mensen voor ‘het rondje om de kerk’ en besloten over ’s lands grenzen te kijken. Eerst in België, toen in Duitsland en daarna wereldwijd. Vandaag opereert Van Tunen BV voor 80% internationaal en 20% nationaal. We hebben zelfs meerdere vestigingen in het Midden Oosten gehad”, opent zij het gesprek.

Groot in havenactiviteiten en baggeropdrachten

“De grootte van ons bedrijf en het aantal machines nam snel toe. We werken zoals gezegd wereldwijd en staan bekend om onze havenactiviteiten, denk aan uitbreidingen, nieuwbouw en zandsuppleties. Ook bijzondere baggeropdrachten worden ons vaak toevertrouwd vanwege onze expertise en inzetbaarheid. We werken met groot materiaal vanaf het water en op het land, machines die we uitrusten al naar gelang de behoeften die er binnen een project bestaan”, vervolgt Yvonne.

Alle activiteiten van de onderneming worden vanuit Beverwijk gecoördineerd. “Dat is prima vanuit Nederland te organiseren, bijna alle klussen zijn dredging gerelateerd. In Dubai hebben we aan de Palm eilanden meegewerkt, voor onder andere Deme, Boskalis en Van Oord. Ook hebben we onze medewerking verleend aan het project Das Island in Abu Dhabi. Daarnaast zijn we betrokken geweest bij Barrow Island in Australië”, somt Yvonne op. “Bij projecten van deze aard maken we veel gebruik van speciaal aangepaste machines, specifiek gericht op de werkzaamheden aldaar. De machines worden door onszelf aangepast in onze werkplaats in Beverwijk. Daarna worden de machines gedemonteerd voor transport en verscheept naar de werklocatie.”

Werkzaamheden Houtribdijk.(Beeld: Richard Heerschap)

 

Verhuur met en zonder bemanning

Wie bij Van Tunen huurt kan dit doen met of zonder bemanning. “Wat vrijwel wel altijd meegaat is goede technisch support, door middel van een of meerdere ervaren monteurs. Goed technisch onderhoud is het allerbelangrijkste voor continuïteit op projecten. Dat is natuurlijk prioriteit nummer één bij onze klant. Daarnaast is het goed voor het project en natuurlijk het behoud van ons machinepark. We verhuren alles inclusief een complete werkplaats als het nodig is. Je kunt bij ons voor een full service optie kiezen, in de wetenschap dat we de opdrachtgever volledig kunnen ontzorgen”, aldus Yvonne. “Wanneer we naar actuele binnenlandse projecten kijken, dan vind je ons bij projecten als de Nieuwe Sluis Terneuzen, Houtribdijk en de RijnlandRoute (in opdracht van Vries en van der Wiel). De hoofdmoot van onze opdrachten mag dan wel in het buitenland liggen, maar we zijn en blijven een oer Hollands familiebedrijf.”

Specialisatie in onderwater sloopwerken

Van Tunen BV is tevens gespecialiseerd in het verhuren van het juiste equipment voor het uitvoeren van onderwater sloopwerken en werkt daarvoor samen met sterke partners om elke onderwaterklus te kunnen klaren. “Die partnerschappen zorgen niet alleen voor een succesvol eindresultaat, maar leveren onze klanten ook het allerbeste aanbod op, qua prijs en expertise”, legt Yvonne uit.

Derde generatie aan het roer

Yvonne werkt samen met haar twee broers Rob en Bart in de onderneming en is daarmee de derde generatie die aan het roer staat. “We hebben de zaak in 2013 van onze ouders Jan en Carla overgenomen, toen we net uit het dal van de economische crisis kropen. Gelukkig zitten we inmiddels weer redelijk op het niveau van voor de crisis. Het leuke is dat mijn ouders de zaak weliswaar aan ons overgedragen hebben, maar nooit echt afscheid hebben genomen van de onderneming. Mijn moeder werkt parttime mee in de zaak en mijn vader loopt nog elke dag rond in Beverwijk. Dat maakt het voor onze klanten ook aangenaam: we zijn een bedrijf boordevol ‘oude kennis’, maar met een ‘jeugdig jasje’. We groeien nog steeds en spreken de taal van vandaag, met de kennis en kunde van jaren.”

Waar wil Van Tunen BV over 5 jaar staan? Yvonne antwoordt: “Dan willen we net iets groter zijn dan nu. We willen een sterke aanvulling zijn voor hoofdaannemers, met de nadruk op innovatieve oplossingen. Nog meer maatwerk in machines leveren dan we al doen en een antwoord hebben op ieder vraagstuk dat voorbijkomt. Van Tunen BV heeft niet de ambitie om de allergrootste speler te worden, maar wel degene met alle expertise. En, heel belangrijk, met plezier in het werk. Voor onszelf, voor onze klanten. Laat ons maar dat kleine, intieme en hechte familiebedrijf zijn waar je terecht kunt voor een kopje koffie, maar ook voor die monsterlijk grote machine!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.