Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

De kracht van Beequip schuilt in de financieringseenvoud

Machines zijn niet goedkoop en bij banken blijkt het moeizaam om er geld voor te lenen. Dat is bij Beequip wel anders.

Beequip-MobieleGraafmachine-Environment 04 (1) kopiëren
Naast de reguliere financial en operational lease ziet Giel een groeiende interesse in een ander fenomeen: de ‘sale & lease back’ financiering.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Beequip

9 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dit jonge en innovatieve leasebedrijf is gespecialiseerd in het (her)financieren van (gebruikt) materieel en doet dat met groot succes, getuige het in 2020 winnen van de gouden FD Gazellen Award. Giel Claes, partner en één van de oprichters, legt graag uit hoe Beequip met name de MKB-ondernemer kan helpen groeien.

Beequip beschouwt het MKB als de motor van de economie en ziet groei daarvan dan ook als belangrijkste missie. Dat doet het bedrijf door het aanbieden van lease-oplossingen voor (zwaar) materieel in een groeiend aantal sectoren, zoals agri, wegtransport, grondverzet, droge en natte aannemerij, bouwsector, haven, maritiem enzovoort. Waarbij vooral gebruikt materieel populair is.

“Veel MKB-ondernemers hebben kapitaal nodig voor het aanschaffen van materieel. Bijvoorbeeld omdat ze door de stikstofproblematiek – vaak versneld – moeten investeren in duurdere elektrisch aangedreven machines. Bij de reguliere banken lukt het vaak niet om een passende financiering te regelen. Beequip redeneert juist vanuit de mogelijkheden en denkt met de klant en de toekomst mee, zo is elektrische bedrijfswagens leasen nu ook mogelijk. Wij kijken daarom bij de aanvraag verder dan alleen de bedrijfscijfers: niet de financiële positie van de onderneming, maar de waarde van de machine of het voertuig staat voorop,” zo legt Giel uit. Dat zien we terug in het motto: ‘Equipment first’.

Beequip biedt MKB lease-oplossingen voor (zwaar) materieel in sectoren zoals grondverzet, droge en natte aannemerij, bouw, haven, maritiem enzovoort. Beequip is gespecialiseerd in financiering voor gebruikt materieel.

Lagere maandlasten

Giel vertelt hoe het werkt: “Wanneer iemand een voertuig of machine leasen wil, bepalen onze equipment-experts de huidige waarde, beredeneren de toekomstige waardeontwikkeling van het materieel en doen vervolgens een passende leaseaanbieding. Door onze ‘equipment first’ aanpak kunnen we ook gebruikt materieel financieren.” Dat is nog een verschil met een traditionele bank en blijkt ook gunstig voor de ondernemer. Giel daarover: “Bij gebruikt materieel is de ‘kop’ er af, waardoor de waarde minder snel daalt. Hierdoor lopen wij dus minder risico met zo’n lease en dat heeft weer als resultaat, dat de maandlasten voor de ondernemer lager worden.”

Sale & lease back

Het eind 2015 opgerichte leasebedrijf mag zich inmiddels de grootste alternatieve financier van Nederland noemen. Naast de reguliere financial en operational lease ziet Giel een groeiende interesse in een ander fenomeen: de ‘sale & lease back’ financiering. “Met deze leasevorm maak je als het ware geld vrij, wat je eigenlijk al hebt, maar wat ‘vast’ zit in jouw machines,” aldus Giel. Waren bedrijven er in het begin wat huiverig voor, steeds vaker zien ze de grote voordelen van sale & lease back.

“Bedrijven moeten soms echt een drempel nemen, voordat ze hun machinepark in zijn geheel of gedeeltelijk aan ons verkopen, om de machines vervolgens weer van ons te leasen. Maar al snel beseffen ze, dat het een ideale manier is om snel aan werkkapitaal te komen. Bijvoorbeeld als bijdrage voor uitzonderlijke investeringen, zoals het uitkopen van een aandeelhouder of het overnemen van een concurrent. Maar ook voor meer praktische doeleinden, zoals de bouw van een bedrijfshal of het opschalen in personeel. En het mooie van sale & financial lease back is, dat de machines gewoon dienstbaar blijven voor je bedrijf. En dat deze dan na afloop van de leaseperiode ook weer juridisch in eigendom van het bedrijf zijn.”

Beequip won de gouden FD Gazellen Award dankzij een omzetstijging van 187% in de afgelopen drie jaar en een forse toename van het aantal medewerkers.

Dicht bij de klant staan

Beequip won de gouden FD Gazellen Award dankzij een omzetstijging van 187% in de afgelopen drie jaar en een forse toename van het aantal medewerkers. Belangrijke reden voor die bijna explosieve groei is volgens Giel “het dicht bij de klant staan.” Zo werden bijvoorbeeld alle klanten gebeld om te vragen hoe de coronacrisis hen treft en of ze financiële steun nodig hebben. Op de vraag wat zijn eigen motto is, geeft Giel een echt Beequip-antwoord: “Work hard & have fun, daarmee bedoel ik écht gaan voor je klant, en daar hard voor werken, maar ondertussen wel op een manier die prettig is. Niet voor eenmalige successen gaan, maar juist een langdurige relatie opbouwen. Dat maakt het werk zoveel leuker.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%