Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘De infrastructuur is een wereld vol uitdagingen en innovatiemogelijkheden’
‘We zijn sterk genoeg om grote opdrachten aan te kunnen en flexibel genoeg voor de kleinere opdrachten’

‘De infrastructuur is een wereld vol uitdagingen en innovatiemogelijkheden’

In Nederland zijn leidingen keurig weggewerkt. Hierdoor is onder de grond een uitgebreid netwerk ontstaan van kabels en leidingen voor het transport van elektriciteit, gas, water en grondstoffen. Elke stof stroomt door de leiding die daar het meest geschikt voor is. 

GW Leidingtechniek BV uit Helmond is al zes jaar actief in de ondergrondse en bovengrondse infra en binnen deze sector gespecialiseerd in het transport van water. Voor rioolwater, drinkwater, koel- en verwarmingswater legt zij de leidingen aan die aan de actuele eisen voldoen. “Met zo’n dertig vakkundige medewerkers zijn we sterk genoeg om grote opdrachten aan te kunnen en flexibel genoeg voor de kleinere opdrachten”, vertelt Harm van Ganzenwinkel, directeur van GW Leidingtechniek.

Ondergrondse infra

Een bijzonder staaltje van ondergrondse infra levert GW Leidingtechniek op dit moment voor Waterschap Brabantse Delta in het Zeeuwse Rilland. Hier renoveert en verdubbelt zij de bestaande afvalwaterpersleiding. “Binnen project AWP 2.0 leggen we een leiding aan Ø 1500 mm over een traject van 4,5 km”, vertelt Van Ganzenwinkel. “Het project is aanbesteed als Design & Construct-contract. Het hele traject, van voorlopig en definitief ontwerp tot uitvoeringsontwerp en omgevingsmanagement, valt dus onder onze verantwoordelijkheid. Daar komt veel bij kijken. Om het vergunningentraject te doorlopen moeten we praten met gemeentes, provincie en perceeleigenaren. En dan moet het echte werk nog beginnen.”

GW Leidingtechniek BV uit Helmond is al zes jaar actief in de ondergrondse en bovengrondse infra.

Schuifafsluiters

Onderdeel van project AWP 2.0 is het vervangen van de vlinderkleppen door schuifafsluiters. Bij vlinderkleppen blijft afval aan de centrale as hangen, waardoor de klep op een gegeven moment niet meer goed sluit. De schuifafsluiter schuift van boven naar beneden en kent dit probleem niet. “Het gaat hier om tien afsluiters Ø 1500 mm en een special: een 1800 mm afsluiter”, meldt Van Ganzenwinkel met enige trots. “Dit is de grootste in Nederland, speciaal voor dit project ontwikkeld. De afsluiter is gemonteerd in een bestaande put met beperkte werkruimte.” 

Combinatiewerken

In de praktijk gaan ondergrondse en bovengrondse infrawerkzaamheden hand in hand. Na aanleg van de leidingen moet de bovengrondse infra immers in ere worden hersteld of vernieuwd. In dat geval spreken we van een ‘combinatiewerk’. “In Maarssen hebben we bijvoorbeeld voor Waternet een Ø 500 mm HDPE-leiding aangelegd voor het transport van afvalwater. Het werk liep over een traject van 7,5 km, dwars door een woonwijk en een industrieel gebied. Hier liep de bovengrondse infra enorm op. We hebben straatwerk uitgevoerd, asfalt hersteld, lichtmasten verplaatst, trottoirs vervangen en verkeersmaatregelen geregeld. Voor dit project moesten bovendien acht HDD-boringen worden verricht, waarvan één met een lengte van 1.100 meter, onder een spoor en Rijkswaterstaat-vaarwegen door. Dan speelt omgevingsmanagement een grote rol.”

Naar een hoger plan

Juist voor complexe situaties is Van Ganzenwinkel blij met de ontwikkeling dat steeds meer opdrachten worden geregeld met Bouwteam-contracten. “De opdrachtgever kiest dan een aannemer uit de aannemers die zijn geselecteerd voor het traject. Vervolgens gaat die aannemer samen met de opdrachtgever en zijn vaste ketenpartners op zoek naar de beste en meest economische oplossing voor het project.”

In de praktijk gaan ondergrondse en bovengrondse infrawerkzaamheden hand in hand.

Groeimogelijkheden voor de medewerkers

Voor Van Ganzenwinkel blijft de infrastructuur een wereld met uitdagingen. De zoektocht naar de meest economische oplossingen maakt vindingrijk. Soms vraagt deze ook om innovatieve oplossingen, die dan binnen GW Leidingtechniek BV worden ontwikkeld. “Dat geeft groeimogelijkheden voor onze medewerkers,” vertelt Van Ganzenwinkel, “en dat juichen we toe. Onze mensen maken immers wie wij zijn. We willen dat ze met hun talenten aan de slag kunnen. Organisatietalent, ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheden. Alles komt voorbij. We ondersteunen hen ook graag met opleidingen, cursussen en certificaties.”

Innovatieve linermethode voor drukleidingen

Een innovatie die hiervan het resultaat is, is de linermethode voor de renovatie van drukleidingen. “De bestaande linermethode is bestemd voor vrijvervalleidingen waarbij de ‘kous’ aan de binnenzijde van een leiding wordt aangebracht en de bestaande leiding de sterkte blijft bepalen”, legt Van Ganzenwinkel uit. “Bij onze innovatieve blueline-methode wordt in de basis dezelfde methode toegepast, alleen neemt bij deze techniek de kous, die wordt uitgehard door de toevoeging van stoom of water, de sterkte van de bestaande leiding over waardoor dit weer een volwaardige buis wordt.  De gerenoveerde leiding kan de druk weerstaan en kan er met zijn nieuwe buis weer jaren tegen.”

“De blueline-methode is geschikt tot drukklasse PN6 en diameters van 100 – 1100 mm. De blueline-methode wordt nu toegepast in meerdere pilotprojecten en de vooruitzichten zijn uitstekend. Dan ben ik trots op onze mannen die met zo’n mooie, creatieve instelling in hun werk staan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.