Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De hele dag ‘lekker uit de hoogte doen’ en ‘op de mensen neerkijken’

De hele dag ‘lekker uit de hoogte doen’ en ‘op de mensen neerkijken’

Voor veel mensen blijft het een bijzonder gezicht, wanneer ik met mijn roze sneakers aan in de lift van mijn hijskraan stap. Door alle aandacht die de laatste tijd is besteed aan vrouwen in de bouw -ik ben er ook mee op televisie geweest- besef ik dat het blijkbaar nog steeds bijzonder is, om je als vrouw in de bouw en infra te manifesteren. Voor mij is het echter de normaalste zaak van de wereld en eerlijk gezegd, dat zou het voor iedereen moeten zijn. Mijn naam is Jessica Bruintjes, directeur en marketingmanager bij het Ridderkerks Kraanwagen bedrijf, tevens kraanmachiniste.

Ons bedrijf is een familiebedrijf. Mijn opa, Arie Dijksman, richtte het bedrijf 58 jaar geleden op. Daarna is het bedrijf in handen gekomen van mijn vader en moeder, Erwin en Anita Bruintjes. Zoals zoveel meiden koos ik in eerste instantie niet voor een carrière in de bouw en infra. Op school merkte ik dat ik interesse had in media, met name video en fotografie. Een opleiding in marketing en communicatie was dan ook een logische keuze. Op dit moment werk ik nog aan mijn Master daarin. Wat ik na de havo ook merkte, was dat ik niet het type mens ben dat van negen tot vijf op een kantoor zou kunnen zitten. Het bureauleven zou me al snel vervelen. Aangezien ik goede herinneringen had aan het werk op de hijskraan, ik mocht als kind regelmatig mee naar boven, besloot ik van de ene op de andere dag dat ik kraanmachiniste wilde worden. Zeer ongebruikelijk in de bouwwereld en ook mijn ouders fronsten hun wenkbrauwen. Stiekem dachten ze dat ik zo genezen zou zijn van dat idee. Het liep anders. Ik was net 18 toen ik mijn vrachtwagenrijbewijs haalde, nog voor rijbewijs B. Eind 2010 was ik net klaar met de havo en ik stapte meteen in de kraan. Inmiddels doe ik al 12 jaar ‘lekker uit de hoogte’ en ‘kijk ik op de mensen neer’, in de meest letterlijke zin van het woord. Onlangs werd ik 30 en ik kan me geen mooier beroep dan kraanmachinist voorstellen.

Met het bereiken van mijn 30e levensjaar kwam ook een stuk reflectie. Waar wil ik naar toe met ons familiebedrijf? Ik wil het laten groeien en beter maken, samen met mijn broer Arie. We willen voortborduren op de solide basis die is gelegd door mijn opa en mijn ouders, maar wel op onze manier. Zo kijken we waar we kunnen verduurzamen. Daarvoor hebben we zelfs een bedrijf opgericht, ECS Holland, waar we de eerste kraan geëlektrificeerd hebben. Binnenkort gaan we kijken wat we kunnen doen met waterstof in poedervorm. Dat kan met de kennis die in ons bedrijf aanwezig is. Pionieren zit in de familie en dat DNA heeft mij niet overgeslagen.

Het werken in de bouw en infra is mij met de paplepel ingegoten, maar ik heb wel een boodschap voor de jeugd: sta je voor een beroepskeuze? Laat je niet pushen naar kantoorbanen, ook al ligt dat nog zo voor de hand. Loop eens een paar dagen mee op een bouw en ervaar hoe het is om buiten te werken, om iets te maken. Stel je beeld bij over de bouw en infra als sectoren waarin je alleen maar vieze handen krijgt. Of waarin je als vrouw raar wordt aangekeken. Of je man of vrouw bent, je kunt je talent ontdekken in de bouw en infra en laten zien wat je kunt. Dat levert je vanzelf respect op. Okay, de werktijden liggen iets anders. Vroeg uit de veren en iets eerder thuis dan de ‘kantoormuis’. Daar staat echter tegenover dat de bouw en infra een goede baangarantie bieden en prima salariëring. Tevens ben je verzekerd van continuïteit in je werk, in onze sector staan we nooit stil. Zelf ben ik een echte social mediafanaat en je komt me dan ook overal tegen in vlogs. Om echter echt te weten wat het is, moet je gewoon live komen proeven van ons mooie werk.

We zien je graag langskomen!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.