SAES International BV
01:55
14-12-2018

De GWW-sector vraagt om grotere, snellere en betrouwbare aanbouwdelen

Sinds de introductie van het Duitse merk Erkat in het programma van SAES International BV ziet Henk Saes, directeur en eigenaar, de enorm toegenomen interesse in heavy duty aanbouwdelen alleen maar meer toenemen. De aandacht gaat niet alleen uit naar de nieuwe Erkat frezen, maar ook naar de grotere krachtpatsers in het EPIROC-programma.

“De grote hamers van Epiroc zijn op dit moment allemaal in het veld aan het werk. Uitverhuurd. We zien dat met name de grotere bedrijven, waar veel nieuwe machines draaien, hun pijlen hebben gericht op de mooie, nieuwe aanbouwdelen. Het moet allemaal groter, sneller en beter”, opent het gesprek. 

Frezen zonder watervrees
De vraag naar frezen voor werk onder water neemt ook toe. “Daar hebben we volledig op geanticipeerd met Erkat. Het is nogal een verschil of je in zoet of zout water aan het werk bent. De maatregelen die je moet nemen om het materieel te beschermen zijn bij zout water werkzaamheden beduidend zwaarder. Om nooit mis te grijpen als klanten ons vragen om een frees voor gebruik in zout water, hebben we op voorhand onze Erkat frezen voorbereid op zout water”, schetst Saes.

De aanpassingen aan de frees bestaan uit gepantserde trommels, gepantserde zijkanten en afdichtingen met speciale zittingen op de hydrauliek. Saes: “Natuurlijk kost dat veel geld en het zijn flinke ingrepen. De flexibiliteit en service die we daarmee echter aan onze klanten bieden, maakt dat de investering zichzelf terugverdient. Het is overigens tweerichtingsverkeer in dit geval: wij leveren namelijk niet alleen de zout waterbestendige Erkat frees, maar ook de know-how en een juiste training. Wij verlangen van de klant een stuk investering in de kwaliteit van de machinist die ermee gaat werken. Deze krijgt van ons een drie- tot vierdaagse training op locatie, waarbij we als voorwaarde stellen dat de machinist ervaren is.”

SAES International BV

Gegarandeerd geen stilstand
Men kan zich voorstellen dat bij gebruik onder water (en al helemaal in zout water) verrassingen kunnen optreden, die schade tot gevolg hebben. “Daar hoeft de volgende huurder zich echter geen zorgen over te maken. Onze frezen zijn soms wel 3 tot 4 maanden ingezet bij projecten. Bij terugkomst wordt alles nagekeken en onderhouden, gereviseerd en gerepareerd. Daarmee garanderen wij dat iedere huurder dezelfde kwaliteit frees in handen krijgt. Uiteraard leveren we overal ter wereld waar nodig service en support tijdens het project”, licht Saes toe.

De verhuurvloot krijgt vorm
Op het moment van dit schrijven heeft Saes de Erkat ER2000 al binnen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar 30 oktober, dan komt de grote Erkat ER5500 naar Saes. “De ER5500 geniet een enorme interesse uit de sector, er zijn inmiddels veel bedrijven die aanvragen hebben neergelegd bij ons. Na de ER5500 krijgen we de ER3000 op voorraad. Als hekkensluiter krijgen we in november de ER100 in onze vloot. We focussen ons op dit moment eerst op waterbodem werkzaamheden en de uitbreiding op sloopgebied. Erkat frezen bieden in tegenstelling tot sloophamers de mogelijkheid om trillingsarm te werken en pakken gemakkelijk een ijzeren staafje mee, onmisbaar in binnenstedelijk gebied.”

Ook de interne organisatie volgt de verandering op de voet
Tot besluit zegt Saes: “Een uitbreiding zoals we met Erkat nu beleven betekent voor de interne organisatie ook een hele ommezwaai. Het kennisniveau van de medewerkers moet up-to-date zijn en onze servicebussen worden opnieuw ingericht, om ook de nieuwe Erkat materialen te kunnen servicen. We passen zelfs de belettering op de bussen aan, om trots te laten zien dat ons programma nu nog breder geworden is.”      

Tekst | Jan Mol  Beeld | Saes

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Veldhuizenstig.engstromengcon.se1-kopieren-kopieren