Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
De grootste tijdelijke pompinstallatie ooit staat in IJmuiden
IJmuiden pompinstallatie locatie B, in opbouw.

De grootste tijdelijke pompinstallatie ooit staat in IJmuiden

Om de capaciteit van de waterafvoer die normaal via Europa’s grootste gemaal verloopt op peil te houden, tekende het Zwolse bedrijf binnen een uniek samenwerkingsverband met opdrachtgever Rijkswaterstaat en SPIE (verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gemaal) in recordtempo voor de levering van 24 van de in totaal 34 benodigde tijdelijke pompen. Mede daardoor is Rijkswaterstaat in staat om het water in een deel van West-Nederland nauwgezet te managen en het gebied bij hevige neerslag droog te houden.

Het IJmuidense gemaal draait normaliter op zes megakrachtige onder water opgestelde pompen. Vier daarvan, daterend uit de jaren 70, worden aangedreven door kortsluitanker-draaistroommotoren. De overige twee, voorzien van zeer energiezuinige permanentmagneetmotoren, werden in 2004 geplaatst. Met behulp van het zestal pompen kan het gemaal maar liefst 260.000 liter water per seconde van het Noordzeekanaal in zee lozen. 

IJmuiden pompinstallatie locatie A, uitstroom in de sluis.

Defect 

Eind april vorig jaar kwam na een storingsmelding aan SPIE, dat sinds 2016 op basis van een prestatiecontract het beheer en onderhoud van het gemaal voor Rijkswaterstaat verzorgt, het technisch falen van een van de twee laatst geplaatste pompen aan het licht. Er was sprake van een defect aan de aandrijfmotor. Om erger te voorkomen, besloot Rijkswaterstaat om ook de andere pomp direct uit te schakelen. Al snel werd duidelijk dat de defecte pomp uitvoerig onderzocht en hersteld moest worden, wat flink wat tijd in beslag neemt. Vandaar dat er snel een oplossing bedacht diende te worden om bij aanvang van het stormseizoen medio oktober voldoende pompcapaciteit te hebben. De zoektocht bracht Rijkswaterstaat en Vanderkamp Pompen in juni bij elkaar. “De boodschap was klip en klaar”, blikt Van der Kamp terug. “Rijkswaterstaat gaf aan welke capaciteit ze wenste en vroeg ons of en hoe we snel een kostenvriendelijke oplossing konden bieden. Een verzoek waaraan we natuurlijk graag gehoor wilden én konden geven. In juli kregen we de opdracht tot levering van 24 tijdelijke pompen. Opgeteld bij de tien die door het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing I&W (DCC-I&W) ter beschikking werden gesteld, resulteerde dat in een batterij van in totaal 34 pompen.” 

IJmuiden pompinstallatie locatie A, montage van een van de pompen met een capaciteit van 4,5m3/s.

Slim geplaatst

De plaatsing van de noodvoorzieningen vond plaats in de periode van juli tot eind september. Een klus die behoorlijk wat voeten in aarde had, vooral als gevolg van de beperkte ruimte op het sluizencomplex, waarbij de overlast voor de omgeving ook nog eens zo beperkt mogelijk moest blijven. “Om de tijdelijke pompen tóch geplaatst te krijgen, zijn we samen met SPIE en Rijkswaterstaat tijdens de ontwerp- en engineeringsfase tot het gaatje gegaan”, zegt Van der Kamp. “Zo hebben we bijvoorbeeld ter plaatse vanuit verschillende hoeken enkele honderden foto’s gemaakt om de omgeving virtueel te kunnen construeren. Hieruit is vervolgens een 3D-model ontstaan, waarin zowel de pompen als de leidingen geplaatst konden worden.” 

De defecte pomp nummer 5 is uitgebouwd en wordt weggetakeld om naar Amsterdam getransporteerd en hersteld te worden.

De 34 tijdelijke pompen staan na een uitvoerige test en capaciteitsmeting sinds medio oktober stand-by op twee verschillende locaties. De Kleine Sluis in IJmuiden (locatie A) herbergt achttien pompen. Acht daarvan komen uit de omvangrijke verhuurvloot van Vanderkamp Pompen: zeven propellerpompen met elk een capaciteit van 3.000 tot 4.500 liter per seconde en één dieselmotorpomp.  

Langs het buitenhoofd van de Middensluis (locatie B) installeerde het bedrijf zestien mixed-flowpompen, varianten die meer druk kunnen leveren dan de propellerpompen. “Om alle pompen bij elkaar te krijgen, hebben we behoorlijk wat werk moeten verzetten”, lacht Van der Kamp. “Maar het is uiteindelijk allemaal gelukt. Via ons wijdvertakt internationale netwerk hebben we alle benodigde apparatuur naar Nederland kunnen halen.”

IJmuiden pompinstallatie locatie B, van dichtbij.

Pompinzet

Wanneer vanwege weersomstandigheden of de hoeveelheid water extra capaciteit nodig is, worden op verzoek van Rijkswaterstaat de tijdelijke pompen in werking gesteld. Wat de pompinzet betreft, hiervoor heeft Rijkswaterstaat samen met de betrokken waterschappen een bepaalde volgorde bepaald. “Eerst gaan de pompen op locatie A aan, daarna eventueel de pompen op locatie B”, zegt Van der Kamp. “Wanneer onze pompen in werking gesteld moeten worden, krijgen we van Rijkswaterstaat vijf uur van tevoren een melding dat er gepompt moet gaan worden. Op datzelfde moment stellen we samen met SPIE het uitvoeringsplan in werking. Een onderdeel daarvan is het nemen van de benodigde veiligheidsmaatregelen ter plaatse. Daarna zorgen wij ervoor dat we op locatie A onze dieselmotorpomp, de zeven propellerpompen én de tien pompen van DCC-I&W opschakelen naar zo’n 35 kuub per seconde. Indien nodig kan daarna op locatie B worden gestart met de zestien mixed-flowpompen. Dat kan ook binnen vijf uur. In dat geval schakelen de pompen op van 38 naar maximaal 72 kuub per seconde.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.