Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De grootsheid van het project vereist enorme hoeveelheden bekisting
De bekisting die Construx heeft ontworpen en geleverd was onder meer nodig voor een van de belangrijkste onderdelen van de zoutdam: de pijlers.

De grootsheid van het project vereist enorme hoeveelheden bekisting

Ontwerp en productie bekisting vraagt maatwerk

Voor de bouw van de zoutdam IJmuiden is maar liefst 2.100 m² paneelbekisting nodig, naast een groot pakket klimsystemen en een aanzienlijk aantal maatwerkbekistingen die aan moeten sluiten op de bovengenoemde paneelbekisting. Als partner voor het leveren van alle standaard en maatwerkbekistingen heeft Van Hattum en Blankevoort een beroep gedaan op de expertise van Construx.

Het Belgische Construx is verantwoordelijk voor het bouwen en leveren van alle bekistingssystemen. Directeur Construx Nederland Herry van Houten: “Het mooie van ons werk is dat geen enkel project hetzelfde is. We moeten altijd van nul af aan beginnen om samen met de klant tot de uiteindelijke oplossing te komen.” De bekisting die Construx heeft ontworpen en geleverd was onder meer nodig voor een van de belangrijkste onderdelen van de zoutdam: de pijlers. Deze twee pijlers zijn 27,5 meter hoog en wegen een kleine 3.000 ton. Ook hebben de pijlers een bijzondere vorm, namelijk een ovale voorkant. Deze ovale voorkant komt aan de oostzijde, dit is de kanaalzijde van het Binnenspuikanaal. De ovale voorkant zorgt ervoor dat het water makkelijker langs de pijlers stroomt naar het Spui- en Gemaalcomplex IJmuiden. Herry: “Het ontwerpteam van Van Hattum en Blankevoort heeft de betonvorm uitgedacht. Op basis hiervan hebben onze ingenieurs de vorm van de bekisting ontworpen. Gezien de afmetingen van de zoutdam hebben we het al gauw over grote hoeveelheden bekisting. Het produceren van de bekistingssystemen hebben wij ook in eigen hand. Engineering, productie en projectmanagement, alles gebeurt in eigen beheer en vanuit een van onze vestigingen in België, Nederland, Duitsland en Roemenië.”

Voor de bouw van de zoutdam IJmuiden is maar liefst 2.100 m² paneelbekisting nodig.

Veelzijdig in bekisting

Naast bekisting op maat voor de bouw van de zoutdam, levert Construx Rental de standaard paneelbekisting (Tricon en Conflex bekistingen) op verhuurbasis. “Deze nemen we straks weer in om voor een volgend project in te kunnen zetten. Ook hebben we hiervoor de benodigde bordessen geleverd. De maatwerkbekisting wordt door onze eigen mensen opgebouwd, de montage van de standaard paneelbekisting is daarentegen in handen van Van Hattum en Blankevoort.” De bouw van de zoutdam past helemaal in het straatje van Construx. Het bedrijf is namelijk een van Europa’s leidinggevende producenten van bekistingssystemen en prefabmallen voor betonelementen, zowel voor gebruik op de bouwplaats als in de prefabricatiehal. Zo heeft ze onder meer ook bekisting geleverd voor de kademuur in de Rotterdamse Amaliahaven, voor de stormvloedkeringswand in Wenduine (België) en voor de ontwikkeling van het stationsgebied Ede-Wageningen. Het is slechts een greep uit de vele projecten waar Construx bij betrokken is en welke ook meteen de veelzijdigheid en de expertise weergeven van het bedrijf. Naast de moedervestiging in België heeft het een vestiging in Nederland. Sinds september is het bedrijf verder uitgebreid door het Duitse Weckenmann over te nemen, de carrousel- en machinebouwer voor de prefab betonindustrie.

Overzicht van de bouwlocatie.

Intensieve samenwerking

Construx werkt al jaren samen met Van Hattum en Blankevoort. Herry: “We hebben samen al veel mooie en interessante projecten uitgevoerd. Met name de niet-standaard projecten zijn de meest uitdagende, omdat je dan voor een langere tijd intensief samenwerkt. Daardoor kennen we elkaar goed, zijn de communicatielijnen kort, kunnen we snel schakelen en dus ook zorgen voor de best passende oplossing. Construx wil Van Hattum en Blankevoort nogmaals bedanken voor het gestelde vertrouwen in de diverse divisies van Construx.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.