Platform over civiele techniek & infrastructuur
‘De efficiency van de pompblokken is ongekend hoog’
De bewapening is op een speciale manier gebogen, hiervoor zijn ook speciale mallen ontwikkeld aan de hand van 3D modellen.

‘De efficiency van de pompblokken is ongekend hoog’

Zes pompblokken van elk 9 meter hoog zorgen ervoor dat de gemalen bij Den Oever bij uitzonderlijk hoog water toch water vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee kunnen afvoeren. Waco, a Concrete Valley company, is verantwoordelijk voor de productie en levering van de prefab pompblokken, ook wel slakkenhuizen genoemd. Een complexe opdracht waar precisie van groot belang is.

Om meer water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee, worden twee extra spuisluizen bijgebouwd evenals twee pompgemalen. Zo kan er indien nodig meer water uit het IJsselmeer afgevoerd worden naar de Waddenzee. De twee extra pompgemalen hebben elk drie pompen die samen tegen de zwaartekracht in kunnen werken. “Voor de in totaal zes nieuwe pompen, verzorgen wij de pompblokken”, aldus Maarten Kanters, technisch directeur bij Waco. “De pompblokken zijn 9 meter hoog en hebben een diameter van 4-5 meter. De efficiëntie van deze pompen is 70 procent, dat is uitzonderlijk hoog voor de toepassing en de gestelde ontwerpeisen.”

Het betonmengsel is speciaal ontworpen en getest waarbij de temperatuurontwikkeling van groot belang was.

Precisiewerk bij uitstek

Samen kunnen de pompen 235.000 liter water per seconde verplaatsen van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Om deze pompcapaciteit te kunnen garanderen, moeten de pompblokken aan de hoogste eisen voldoen. Ze zijn dan ook volledig op maat ontworpen en gemaakt. De slakkenhuizen zelf zijn opgebouwd uit negen elementen. De aanstroommond bestaat uit vier prefab elementen. Eén pompopstelling bestaat dus uit dertien elementen. De bewapening is op een speciale manier gebogen, hiervoor zijn ook speciale mallen ontwikkeld aan de hand van 3D-modellen. Dit om te controleren en te vergelijken met de theoretische modellen. De slakkenhuizen hebben ieder een complexe ronde vorm met minimale tolerantie. “Het is precisiewerk bij uitstek, want de vorm is essentieel voor een optimale stroomsnelheid en mate van aanzuiging van het water. Door mee te denken over de buitenvorm, waarbij we de wanden dunner gemaakt hebben, hebben we een grote gewichtsbesparing kunnen realiseren.”

Speciaal betonmengsel

Door de specifieke projecteisen die voortkomen uit de waterkwaliteit, zoutwater van de Waddenzee en zoetwater uit het IJsselmeer, is vooraf goed nagedacht over het betonmengsel. Het betonmengsel is speciaal ontworpen en getest waarbij de temperatuurontwikkeling van groot belang was. Tevens is er geen kalksteen(meel) gebruikt door de mogelijke aantasting hiervan door het zeewater.

Sterk in complexe werken

Het is de ervaring van Waco met complexe producten, die ervoor gezorgd heeft dat het bedrijf ingeschakeld is voor deze opdracht. “Ons bedrijf stamt uit 1888, we kunnen bouwen op ruim 130 jaar ervaring en kennis. Ons motto is niet voor niets ‘You dream it, we’ll make it’. Bij een opdracht als deze komen creativiteit, innovatie, kwaliteit en oplossingsgericht denken, samen. Het mooie voor ons aan dit project is de combinatie van seriematig werken en specialisme in complexe betonelementen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.