Platform over civiele techniek & infrastructuur
De eerste elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine van Nederland
Sonisch schroefinjectie anker Molen de Otter Amsterdam.

De eerste elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine van Nederland

Recentelijk heeft High 5 Solutions de eerste volledig elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine officieel in gebruik genomen. Binnenstedelijke gebieden, smalle watergangen, viaducten of andere uitdagende locaties worden nu (nog beter) bereikbaar voor de voordelen van de sonische boortechniek; en dat zonder uitstoot. 

Elektrische Sonische ankermachine.

Paalpuntinjectie

Anderhalf jaar geleden kreeg High 5 Solutions (H5S) de vraag om inpandig, binnenstedelijk injectielansen voor een paalpuntinjectie aan te brengen. Caransa Groep was bezig met de herontwikkeling van het pand aan het Scheldeplein 1-5 in Amsterdam. Onderdeel van dit project is het realiseren van een nieuwe bouwlaag met luxe appartementen. Om deze bouwlaag boven op het bestaande gebouw te kunnen plaatsen, was het noodzakelijk om de capaciteit van de huidige paalfundering te vergroten c.q. te verbeteren. Door het toepassen van de bijzondere funderingstechniek paalpuntinjectie heeft H5S de capaciteit van de voornoemde palen vergroot. “Op dit project zijn de paalpuntinjecties uitgevoerd middels permeation grouting”, legt Peter Bongers uit, directeur van H5S. “Middels het injecteren van waterglas in de poriën rondom de paalpunt wordt de draagkracht van de bestaande palen vergroot.

Micropaal Molen de Otter Amsterdam.

Veelzijdige machine

Naast deze mooie techniek heeft dit project ons uitgedaagd tot nog een innovatie: de eerste elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine van Nederland, vervolgt Bongers. “Het aanbrengen van de injectieslangen moest, naast sonisch, ook plaatsvinden aan de binnenzijde van het bestaande gebouw. Door het ruimtegebrek in het gebouw en de wens om binnenstedelijk en inpandig geen uitlaatgassen te veroorzaken, zijn wij gezamenlijk met de toptechneuten van MACONIC aan de slag gegaan met ontwerp en bouw van een geheel nieuwe machine. Het resultaat van deze samenwerking heeft geleid tot een compacte sonische boormachine, die elektrisch wordt aangedreven en absoluut niet onderdoet voor onze grotere sonische boormachines. De kleine afmetingen, wendbaarheid, het beperkte gewicht en de lage werkhoogte maken dat deze machine uitstekend toegepast kan worden in gebouwen, maar ook in binnenstedelijke gebieden, smalle watergangen of onder viaducten.”

De machine kan zowel uitgerust worden met een makelaar van 2,5 meter, voor projecten met beperkte ruimte, maar ook met een makelaar van 4,2 meter, voorzien van een draai- kantelstuk zodat de machine op de lastigste plekken sonische werkzaamheden kan verrichten. “Voor de aandrijving is keuze uit voeding door middel van een aggregaat of via een battery-pack. Met die laatste optie zijn wij geheel emissieloos aan het werk en draagt H5S ook zijn steentje bij aan de vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen. En daar blijft het niet bij, want wij gaan gestaag verder met het elektrificeren van ons machinepark op weg naar een emissieloze toekomst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.