Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘De diversiteit maakt het zo leuk, elk werk is anders’
Een klein rupsje voor sonderingen op smalle dijkjes.

‘De diversiteit maakt het zo leuk, elk werk is anders’

Op het water, op rails, smalle dijkjes, gebouwen, kelders en ruw terrein. Geotechnisch adviesbureau Lankelma heeft veel materieel in huis om grondonderzoek te doen. Directeur Gerard Lankelma van Lankelma Ingenieursbureau: “Als er een plek is waar het niet mogelijk zou zijn, dan zorgen wij dat het wel lukt.”

Gerard Lankelma is de vierde generatie van een familiebedrijf dat zich bezighoudt met grondonderzoek. “Wij zijn een geotechnisch adviesbureau en dat bestaat in 2021 maar liefst 125 jaar. Wij houden ons bezig met sonderingen in de breedste zin van het woord; ten behoeve van de stabiliteit van de ondergrond, om de draagkracht van heipalen en damwanden uit te rekenen, maar we voeren ook grondmechanische berekeningen uit. We werken met een staf van adviseurs: medewerkers in het veld en de binnendienst die data berekent en in rapporten verwerkt.” 

De tracktruck is een sondeerwagen met een rupsonderstel.

De naam Lankelma is geen onbekende in de wereld van sonderingen. “Ons werkgebied is heel Nederland en we hebben meerdere vestigingen. Zelf werk ik vanuit Purmerend en ik heb twintig jaar geleden de vestigingen Oirschot, Almelo en één in het Verenigd Koninkrijk opgericht. Ze werken nu autonoom en waar het kan werken we samen, we bijten elkaar niet.”  

De rijke historie op het gebied van de bodem en alles wat hiermee te maken heeft, begint bij de oprichting van het grondboorbedrijf in 1896. “De Lankelma Groep heeft zich ontwikkeld tot expert op velerlei gebied; activiteiten zoals het grondboren ten behoeve van brongas, watervoorzieningen en later funderingen. Als aanvulling ontstond het grondonderzoek, sonderen en boren, wat nu de centrale activiteit is. We richtten ons ook op het maken van grondmechanische berekeningen en adviezen. Hieruit ontstond Lankelma Ingenieursbureau, een onafhankelijk adviesbureau dat zich ontwikkelde tot een gerenommeerd bedrijf. Al vrij snel werd het milieutechnisch adviesbureau opgericht dat in nauwe samenwerking met het ingenieursbureau en grondwatertechniek diverse producten aanbiedt. We hebben veel materieel in huis om grondonderzoek te doen; naast de bekende Tracktruck, een sondeerwagen met een rupsonderstel, beschikken we over een ponton voor sonderingen het op het water, een wagen voor sonderingen op de rails, een klein rupsje voor sonderingen op smalle dijkjes, waar het maximale toelaatbare massa van toepassing is en we hebben sondeerapparataten om in gebouwen en kelders te sonderen. We hebben het aangevuld met sondeerauto’s met daaronder rupsbanden die op ruw terrein prima uit de voeten kunnen.” 

Een ponton voor sonderingen het op het water.

Het principe van sonderen is volgens Lankelma niet ingewikkeld. “We drukken een sondeerstang in de bodem aan de onderzijde zit een sondeerconus met een tophoek van 60 graden. De indringingskracht wordt in de conus digitaal gemeten. Deze en andere gegevens worden in een computer opgeslagen. Op kantoor worden deze gegevens verwerkt tot een rapport. Het uitdagende is dat je dat kunt doen voor de fundering van een klein huis, tot bouwwerkzaamheden om een weg te verleggen. Dat is leuk werk, want je weet nooit precies wat je tegen gaat komen in de grond, zeker niet in Nederland; elk werk is anders.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.