Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De A44 wordt hoorbaar stiller!

De A44 wordt hoorbaar stiller!

Voor het ontwerp voor de RijnlandRoute is voorgeschreven dat er geluidsschermen langs de A44 moeten komen die niet alleen geluidsabsorberend zijn, maar ook gemaakt van onderhoudsarme, duurzame materialen die niet zichtbaar of zelfs mooi verouderen.

Durisol uit Raalte werd de aangewezen partij om deze schermen te verzorgen. We spreken met Gert-Jan Nietsch, commercieel directeur bij Durisol.

“Bij Durisol maken wij geluidsschermelementen, geluidstegels en tunnelelementen waarin houtvezelbeton is verwerkt. De belangrijkste eigenschap van houtvezelbeton is de goede geluidsabsorptie waardoor het geluid wordt weggenomen en niet meer weerkaatst. Hierdoor zijn onze producten zeer effectief. Waar onze producten zijn geplaatst, wordt het dus hoorbaar stiller”, opent hij het gesprek.

Duurzaamheid ten top

De Durisol geluidsschermelementen zijn gemaakt van houtvezelbeton, een natuurlijk product, waardoor ze optimaal begroeien en opgaan in het landschap. Dit houtvezelbeton wordt gemaakt van schoon resthout (vuren) van de houtverwerkende industrie. Het zaagsel dat vrijkomt in ons productieproces, leveren wij vervolgens aan de fouragehandel waar het alsnog een functie heeft. Ons productieproces is milieuvriendelijk en door het lage gewicht van onze geluidsschermen kunnen ze eenvoudig en snel worden aangebracht. Ze zijn ook demontabel, zodat ze vervolgens op andere locaties weer gebruikt kunnen worden”, oppert Nietsch. “Deze vorm van duurzaamheid past dan ook helemaal binnen het plan van aanpak van COMOL5 voor de RijnlandRoute.”

Vooruit geproduceerd maatwerk

Voor de elementen van de Durisol geluidsschermen is er keuze uit verschillende vormen, afmetingen en kleuren. De standaardelementen zijn vlak, geprofileerd of met een structuur. Voor alle projecten kunnen de elementen naar eigen ontwerp gemaakt worden. Nietsch licht toe: “Dit betekent dat we met de wensen van omwonenden én de architect van het project rekening kunnen houden. Belangrijk daarbij is dat wij zo vroeg mogelijk in het proces betrokken worden voor het beste resultaat. In het geval van de A44 varieert de maatvoering, we spreken over elementen van 4 meter breedte bij hoogtes tussen de 1 meter en 3 meter en elementen van 2 meter breedte, die fungeren als eindstukken.”

Voor de A44 heeft Durisol de benodigde elementen vooruit geproduceerd en klaar staan op een groot tasveld. “Deze elementen worden snel en efficiënt op afroep geleverd”, legt Nietsch uit. “Plaatsing geschiedt namelijk gefaseerd. Er wordt slim gewerkt, door niet te wachten met het plaatsen van de geluidsschermen als allerlaatste, maar deze mee te laten lopen in de voortgang van de werkzaamheden, waardoor zij al geluid afschermen van de bouwwerkzaamheden. Een mooie bijdrage aan het bewerkstelligen van ‘minder hinder’ voor de omwonenden!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.