Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Dankzij de NLCS is een tekening meteen duidelijk”
BVE Infra koos voor Autodesk-producten van Arkance Systems om conform de NLCS te werken.

“Dankzij de NLCS is een tekening meteen duidelijk”

Ondernemer Barry van Es over de Nederlandse CAD Standaard

Dé grote voordelen van een uniforme tekenstandaard? Die somt Barry van Es moeiteloos op. De eigenaar van BVE Infra noemt uniformiteit, tijdwinst en een kleinere kans op fouten. En wat te denken van meer werkplezier? Kortom: de NLCS (Nederlandse CAD Standaard) is niet meer weg te denken bij BVE Infra.

BVE Infra is gevestigd in Den Burg (Texel). Van daaruit managet het civieltechnische ingenieursbureau de uitvoering van contracten in de grond-, weg- en waterbouw. Daarnaast heeft BVE Infra een landmeetkundige tak. “We gebruiken de meest moderne technieken voor 3D-data-inwinning”, vertelt Van Es. “We zetten bijvoorbeeld drones en laserscanners in om de openbare ruimte gedetailleerd in kaart te brengen. Met deze technieken bedienen we ook de bouw.”

De reconstructie van de Nieuwlanderweg op Texel.

Passie voor civiele techniek

Wie Van Es spreekt, bemerkt zijn passie voor civiele techniek. En dat terwijl hij als student aanvankelijk koos voor elektrotechniek. “Klopt, en de praktijk daarvan vind ik ook echt interessant. Maar de theoretische wiskunde… Not my cup of tea”, zegt Van Es. “Tijdens mijn studie zag ik een paar jongens een ‘broodje beton’ maken: ze legden een betonnen balk met staalwapening in een pers, om de weerbaarheid te bepalen. Dát vond ik pas interessant. Zo is mijn interesse voor de civiele techniek ontstaan. Het mooie aan ons vak: we maken dingen in de openbare ruimte. De gedachte dat je hebt bijgedragen aan de realisatie van wegen, viaducten en andere kunstwerken, geeft me iedere keer een goed gevoel.”

Allemaal dezelfde taal

Sinds 2017 gebruikt BVE Infra de NLCS als tekenstandaard. Van Es: “Daarvoor werkten we vooral volgens de tekenstructuur van de opdrachtgever. Toen we steeds meer werken gingen aannemen, en we ons tegelijkertijd specialiseerden in 3D-modelleren, zijn we gaan werken met de NLCS.”

Sinds 2017 gebruikt BVE Infra de NLCS als tekenstandaard.

Dat heeft volgens de Texelse ondernemer alleen maar voordelen. “De NLCS is een uniforme tekenstandaard, dus je spreekt allemaal dezelfde taal. Dat betekent ook dat je bestanden gemakkelijk kunt uitwisselen. Als ontvanger begrijp je meteen wat er staat. Je hoeft niet langer allerlei structuren en symbolen te ontrafelen, zoals vroeger. Dat was niet alleen tijdrovend en interpretatiegevoelig, maar ook gewoon niet leuk om urenlang andermans werk te vertalen naar je eigen workflows. Met de NLCS is dat gelukkig verleden tijd.”

Over BVE Infra B.V.
BVE Infra B.V. is een civieltechnisch ingenieursbureau, dat vooral actief is op Texel en in de regio Alkmaar. In 2022 specialiseerde het bedrijf zich daarnaast in het calculeren van, en adviseren over stikstofemissie- en depositie berekeningen (Aerius) voor de bouwfase van civiele werken in Natura 2000-gebieden. Hiermee helpt het bedrijf opdrachtgevers te voldoen aan de stikstofeisen. 

NLCS 
De NLCS (Nederlandse CAD-Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig, compleet én helder gestructureerd. Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig uitgewisseld worden, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket. 

Betere workflow

Van Es koos voor Autodesk-producten van Arkance Systems om conform de NLCS te werken. “Zoals InfraCAD; toegankelijke software die meer doet dan een lagenstructuur aanbieden”, geeft hij als voorbeeld. “Neem de module om legenda’s en bijschriften dynamisch toe te voegen, of het verwerken van achtergrondinformatie in je ontwerp. Ook gebruiken we InfraCAD CE, de landmeetkundige module. Hiermee kunnen we onze workflow op het gebied van dataverwerking mooi optimaliseren.”

In de cloudsoftware Autodesk Construction Cloud (ACC) werken we met meerdere partijen efficiënt samen aan één en hetzelfde model. Het grote voordeel: snel kunnen schakelen, bijvoorbeeld als de ene partij signaleert dat de aanpassing van een andere partij bepaalde gevolgen heeft voor het model. Dat maakt ons werk een stuk minder foutgevoelig, ons tekenwerk betrouwbaarder, en het belangrijkste: het zorgt voor faalkostenreductie in de hele keten, van idee tot realisatie.”

Perfecte samenwerking

Een recent project van BVE Infra is de reconstructie van de Nieuwlanderweg op Texel, en later de (in het verlengde liggende) Postweg. Het ingenieursbureau tekende in beide scenario’s voor het contractmanagement. Van Es: “Beide wegen zijn veiliger gemaakt, onder andere via een betere inrichting van de kruisingen. Een van onze werkzaamheden: revisietekeningen maken voor de gemeente Texel, in NLCS-formaat uiteraard, zoals overheden vandaag de dag vereisen. De gemeente kan die tekeningen moeiteloos verwerken in hun beheersystemen, zoals de BGT, de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Werkt perfect!”

Kansen voor verbetering

Ondanks zijn enthousiasme ziet Van Es nog wel degelijk verbeterkansen voor de NLCS. “Ik hoop dat er snel een vertaalslag komt naar 3D-modellering. Volgens mij is een werkgroep daarmee bezig: een goede zaak. We kijken uit naar een 3D-standaard die aansluit op het oldschool 2D-tekenwerk. Neem het modelleren van een weg, in een programma als InfraWorks. Dat modelleren gaat snel genoeg, maar het technisch uitwerken ervan in Civil 3D is een ander verhaal en past volgens mij perfect in een koppeling tussen de NLCS en 3D-modellering.”

Scepsis wordt enthousiasme

De implementatie van de NLCS kostte Van Es en zijn collega’s weinig tot geen moeite. “We zijn het gewoon gaan doen”, vertelt Van Es. “We waren het er meteen over eens: er is geen ruimte om te blijven hangen in ‘oud denken’. Toch kan ik me best voorstellen dat niet iedereen er op zit – of zat – te wachten. Want tekenen conform de NLCS vraagt nu eenmaal om een andere manier van denken. Belangrijk voor de acceptatie is een goede begeleiding. Dus geen snelle babbel en vlotte PowerPointpresentaties; en een dikke handleiding op iemands bureau gooien, is evenmin de goede weg. Wat wel werkt: ga samen achter een CAD-systeem zitten en buig een traditionele tekening rustig om naar een ontwerp volgens de NLCS. Doe je het zo, dan worden zelfs de meest sceptische tekenaars enthousiast. Dat weet ik zeker!” 

Over Arkance Systems
Arkance Systems is een Europese organisatie van specialisten die met een compleet portfolio van hardware, software en diensten organisaties ondersteunt met de digitale transformatie naar BIM en Industry 4.0. Het bedrijf is Autodesk-specialist, met een sterke focus op Bouw en Infrastructuur. Het helpt klanten met de implementatie van BIM, het optimaliseren van werkprocessen en werkmethodieken, en het standaardiseren van CAD-omgevingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.