Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Dampende trottoirtegel wint RIONEDinnovatieprijs

Dampende trottoirtegel wint RIONEDinnovatieprijs

De ZOAK® klinker van TileSystems is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2020. De klinkers en tegels van Zeer Open Afval Keramiek laten regenwater door en kunnen 6,5 mm water bergen. Dat water verdampt weer en draagt bij aan temperatuurverlaging.

Rob Alards en Maarten Rijs van TileSystems presenteerden de nieuwe bestrating voor trottoirs, pleinen en terrassen. “Met de ZOAK® klinker pak je twee klimaatproblemen aan: opvang van regenwater en vermindering van hittestress” vertelt Rob Alards. Maarten Rijs vult aan: “ZOAK staat voor Zeer Open Afval Keramiek en is een volledig circulair product uit gerecycled keramiek.” De klinker is vorstbestendig, geluidreducerend, kleurvast, zeer sterk en zelf ook te recyclen.

De deelnemers aan de RIONEDdag van 6 februari in Utrecht kozen de winnaar van de RIONEDinnovatieprijs na presentaties door de vier genomineerden. De RIONEDdag is het jaarlijkse congres op gebied van stedelijk waterbeheer met dit jaar meer dan 700 aanwezigen van gemeenten, waterschappen en bedrijven.

Demonstratie ZOAK® klinker, winnaar RIONEDinnovatieprijs 2020
(Foto Stichting RIONED/Michelle Muus)

 

De drie andere nominaties waren:

– Beter digitaal samenwerken: De combinatie van BIM, SE en GIS maakt beter digitaal samenwerken mogelijk. Een nieuwe ontwikkeling van de gemeente Rotterdam (Corné Helmons) en Gebiedsmanagers (Peter Caesar).

– Kolkgoot: Met de Kolkgoot stroomt regenwater door het trottoir. Een innovatief product van Bleijko (Peter Broos) en de gemeente Veere (Thomas van Sluijs).

– SAM4: SAM4 maakt voorspellend onderhoud aan pompen en andere kritische assets mogelijk. Een vernieuwing van Semiotic Labs (René Wellens) en Hoogheemraadschap van Rijnland (Richard van Leeuwen).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.