Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Cumela: ruimere PFAS-normen een eerste kleine stap

Cumela: ruimere PFAS-normen een eerste kleine stap

De vandaag aangekondigde verruiming van de PFAS-normen is niet meer dan een kleine eerste stap om uit de problemen te komen. Door het uitblijven van een oplossing voor het grootschalig grondverzet blijft er nog steeds werk stilliggen en loopt de schade op, zo stelt Cumela Nederland, brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. 

De organisatie is positief over de stappen die nu worden gezet, maar stelt ook dat op korte termijn vervolgstappen nodig zijn om het grondverzet over de volle breedte weer los te trekken. “Het is treurig dat we zo lang hebben moeten wachten op deze actie van het ministerie. Dit besluit had al in augustus genomen moeten worden toen het effect van het tijdelijk handelingskader duidelijk werd,” aldus directeur Janneke Wijnia van Cumela Nederland. “De vandaag aangekondigde verruiming van de norm toont aan dat het ministerie gewoon onzorgvuldig is geweest bij het opstellen van het tijdelijk handelingskader. Als gevolg daarvan lijden onze bedrijven grote schade en dat is hiermee nog niet voorbij, omdat nog lang niet al het grondverzet vrij komt. Wij gaan dus verder met de voorbereiding van een schadeclaim.”

Kleinschalig grondverzet weer aan het werk

De aanpassing van de normen gaat wel veel ruimte geven aan het lokale, kleinschalig grondverzet verwacht Wijnia. “Veel van onze leden zijn juist lokaal actief bij de kleine en middelgrote projecten. Denk aan het ontwikkelen van kleine woonwijken, het aanpassen van lokale wegen of het verbeteren van de waterhuishouding. Ik denk dat hiermee tachtig procent van het werk van onze ondernemers hervat kan worden.”

Grote zorgen blijven er bij de organisatie over het uitblijven van mogelijkheden voor het grootschalig grondverzet. Het gaat daarbij om een jaarlijkse hoeveelheid van ongeveer 10 miljoen kuub grond.  Er is nu een oplossing voor de twee miljoen kuub die nu wordt gebruikt voor bijvoorbeeld dijkverzwaring of het aanleggen van geluidswallen. Het probleem blijft doordat er voor de 8 miljoen kuub die onderwater wordt toegepast nog geen ruimte is. “Veel grootschalig werk zal daardoor stil blijven liggen,” stelt Wijnia. “Want zo lang de opslag vol is, kan er ook niet gegraven worden. Voor projecten waar veel grond vrij komt, zoals de aanleg van tunnels of het afgraven van bouwterreinen is er daarmee nog geen oplossing.”

Cumela is blij dat de minister heldere bestuurlijke afspraken heeft gemaakt met gemeenten, provincies en waterschappen dat zij de nieuwe verhoogde normen zullen gaan gebruiken als ondergrens en daarvan ook niet naar beneden mogen afwijken. Positief is dat het lokale gezag ook een hogere norm mag blijven hanteren als daar al afspraken over gemaakt zijn.

Gemeenten ga aan de slag

Positief is Wijnia ook over de spoedprocedure die is afgesproken voor het aanpassen van de Bodemkwaliteitskaarten. “De colleges van B&W kunnen daarmee direct nieuwe kaarten vaststellen zodra het bodemonderzoek op PFAS is afgerond. We hopen dat alle gemeenten hiermee nu snel aan de slag gaan om belemmeringen weg te nemen en veel onnodige kosten te vermijden. Er is al schade genoeg geleden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.