Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Coort Transport kiest opnieuw voor Scania

Coort Transport kiest opnieuw voor Scania

Voor Coort is de truck een uitbreiding naar de vierde vrachtwagen in het bedrijf dat sinds jaar en dag alleen met Scania rijdt.

Nieuwe rijk uitgeruste Scania 500S 6×2 voor Karel Coort Internationaal Transport. Marinus Coort: “Als ik naar het verbruik en de TCO over de jaren heen kijk, heeft Scania ons nog nooit teleurgesteld.”

Karel Coort Transport is een familiebedrijf. Recent is Karel, die overigens door iedereen Charles genoemd wordt, met pensioen gegaan en heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon Marinus. “Alleen is daar nog niet veel van te merken want ik rijd nog vrijwel dagelijks”, vertelt Charles opgewekt. “En ook doet mijn vrouw nog steeds delen van de boekhouding. Maar mijn zoon is nu wel officieel de directeur.”

Coort Transport rijdt veel geconditioneerd. “Wij zitten in het vervoer van planten, veelal als kweekgoed tussen kwekers en tuinders. Met andere auto’s zitten we ook in de bloemen, groente en fruit. Maar deze nieuwe Scania gaat in de stenen rijden met een stenentrailer erachter. Vandaar ook de derde as tegen overbelasting van de trekas. Want anders moet de chauffeur steeds heel nauwkeurig laden en lossen.”

Dat Charles ondanks zijn pensioen nog steeds vrijwel dagelijks rijd, komt vanwege het tandemwerk met zijn zoon. “Wij verzorgen het transport van groenten en fruit naar diverse groothandelaren en winkels in Duitsland. We doen om de beurt een avond- of een dagrit. We rijden in twee shifts waardoor de truck jaarlijks zo’n 220.000 km maakt. De Scania staat dus maar een paar uur per dag stil. Maar ik wil dat wel gaan afbouwen. Dus Marinus zal toch een keer een chauffeur moeten aannemen. Dan ga ik wellicht nog wat springen.”

“Tegen die tijd zullen we ook wat voor de administratie moeten bedenken”, overweegt Marinus. “Want nu doe ik dat naast mijn ritten samen met mijn moeder. Maar zij gaat dan natuurlijk ook minder doen en gelijk heeft ze. Dat betekent wel dat wij in de toekomst meer personeelskosten krijgen. Wat uit dezelfde vier trucks moet komen. Hoe ik dat ga oplossen, weet ik nog niet. Want enerzijds wil ik wel iets groeien maar ook weer niet teveel. Het familiekarakter van deze club mensen wil ik wel behouden. Dat is ook onze kracht naar onze vaste opdrachtgevers. Maar de tijd zal het leren. Soms komt er iets op je pad waardoor je plotseling wél gaat uitbreiden.”

Bij Coort kiezen ze sinds de komst van de laatste generatie Scania steevast voor de grootste S-cabine en 500 pk. “Wij rijden met gemiddeld 160.000 km per jaar veel kilometers want het werk voert ons door de Benelux, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met soms een uitstapje naar Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije en Kroatië. Dan wil je de jongens ook wel ruimte en luxe bieden. Daarom rijden wij alleen Scania. Wij kennen eigenlijk geen chauffeurs die daar iets op tegen hebben.”

Sowieso gaan Coort en Scania al héél lang samen. “Mijn vader reed al met het merk. En als kleine jongen wist ik het al zeker: ik wil later ook een Scania. Ik ben niet anders gewend. Daarbij, als ik naar het verbruik en de TCO over de jaren heen kijk, heeft Scania ons nog nooit teleurgesteld. Zeker het verbruik is bij ons heel goed. Maar ook het contact met de dealers in Nuth en Venlo waar de trucks geserviced worden, speelt een belangrijke rol. “Als je veel rijdt, is de vraag niet of er wat kapot kan gaan. Maar wel hoe snel en hoe goed de dealer dat voor je oplost. Dat is dus dik in orde. De dealer regelt alles voor ons. Van het reparatie- en onderhoudscontract tot de financiering en verzekeringen. Er is wederzijds vertrouwen en zij begrijpen onze business. Moet je via een bank eens wat willen financieren. Dan ben je weken bezig met het aanleveren van cijfers. Onze Scaniadealer kent ons, dat werkt een stuk makkelijker en sneller.”

“Zo komen wij ook aan de huidige auto waarop mijn vader en ik rijden”, vertelt Marinus. Wij kopen altijd een S en met 500 pk. Maar die van ons is een S450. Dat komt omdat we plotseling héél snel een truck nodig hadden. Nieuw zou te lang duren. Dus zette onze dealer in Nuth alles op alles en vond deze van toen één jaar oud. Uiteraard hebben we hem wel in onze kleur gezet.”

Want het Scania Ruby Red is een onderdeel van de huisstijl van Coort. “Samen met de striping van de bekende Scania Red Passion”, vertellen Charles en Marinus. “Want daarvan hebben we er ook een gehad. Dat was een V8 maar met die 500 pk zescilinder hoeft dat van ons niet meer. Wat we wel belangrijk vinden, is bijvoorbeeld een perfecte stoel met ventilatie, standairco, een retarder, ACC, goede LED verlichting en een Scania Nightlock. Dat zijn zaken die onze chauffeurs elke dag extra veiligheid en comfort bieden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.