Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Connectiviteit is commodity’
De straalverbinding op de Blankenburgverbinding is sneller en betrouwbaarder dan een alternatief in glasvezel.

‘Connectiviteit is commodity’

Een dataverbinding is anno 2020 net zo cruciaal als gas, water en licht. Het moet er gewoon zijn en het moet werken. Ook op een bouwproject. Zonder goede communicatie is een project van deze omvang niet uit te voeren. Dat zegt Rutger Muijsers van TWS. In opdracht van BAAK levert de specialist in zakelijke data- en informatieverbindingen gedurende vijf jaar een kwalitatief hoogwaardige (draadloze) netwerkoplossing op het volledige tracé van de Blankenburgverbinding. 

TWS is een vaste relatie van Ballast Nedam, een van de combinanten in bouwconsortium BAAK. “Aannemers weten ons eigenlijk altijd wel te vinden als er ergens snel en tijdelijk een dataverbinding opgezet moet worden”, zegt Muijsers. “Bij grote infraprojecten is meestal geen glasvezelnetwerk voorhanden waarop ingeprikt kan worden. Met onze ‘connectiviteit as a service’ filosofie weten we snel en op een veilige manier een goede, draadloze breedbandverbinding te ontwerpen, implementeren en beheren.”

Bouwprojecten bevinden zich vaak in het buitengebied of in gebieden waar het glasvezeltracé al volledig benut is. Een straalverbinding biedt dan uitkomst.

Gelicenseerde verbinding

TWS levert connectiviteit. Muijsers: “Op een bouwlocatie is het meestal niet rendabel om een glasvezelnetwerk op te zetten. De exploitatiekosten zijn veel te hoog. Een straalverbinding daarentegen is een heel goed alternatief en veelal de meest logische keuze. Met de huidige stand der techniek is het heel goed mogelijk om een behoorlijke bandbreedte door de lucht te realiseren; een paar honderd megabyte tot zelfs enkele gigabytes is geen enkel probleem meer. Voor BAAK hebben we een 100 Mb-verbinding opgezet met dekking over het gehele tracé. Die bandbreedte moeten we natuurlijk ergens vandaan halen. We beschikken over een omvangrijk netwerk aan straalzenders op met name hoge punten, zodat we in principe het hele land kunnen bestralen. Voor dit project hebben we een gelicenseerde verbinding opgezet vanuit de Cellnex-mast in Rotterdam naar de bouwlocatie.”

24/7 monitoring

De straalverbinding op de Blankenburgverbinding blijft gedurende het volledige project in de lucht. “Gezien de lange duur en een gebrek aan hoogte op het project met vele obstakels, is ervoor gekozen om een 40 meter hoge vakwerkmast te plaatsen op de bouwlocatie”, legt Muijsers uit. “De vergunningsaanvraag, het sonderingsonderzoek, et cetera kunnen we desgewenst ook voor onze rekening nemen. In dit geval is dat door BAAK zelf verzorgd. De aannemerscombinatie heeft in ieder geval geen omkijken naar de dataverbinding. Nogmaals, we leveren connectiviteit, een betrouwbare en veilige verbinding. Het gaat om een totaaloplossing. Alles wat daarbij komt kijken of wat daar voor nodig is, ligt op ons bordje. Inclusief alle hardware om de bandbreedte over het volledige tracé te garanderen. De verbinding wordt bovendien 24/7 gemonitord. Bij eventuele storingen wordt er direct ingegrepen.” 

Op een bouwlocatie is het meestal niet rendabel om een glasvezelnetwerk op te zetten.

As a service

De straalverbinding op de Blankenburgverbinding is volgens Muijsers sneller en betrouwbaarder dan een alternatief in glasvezel. “Groot voordeel van onze oplossing is dat we vanuit ons netwerk elk gewenst punt in Nederland kunnen bereiken. Bouwprojecten bevinden zich vaak in het buitengebied of in gebieden waar het glasvezeltracé al volledig benut is. Een straalverbinding biedt dan uitkomst. Veel grote bedrijven zijn dan ook al vele jaren klant bij ons.” Muijsers ziet wel een verandering in de vraag. “Werd voorheen vooral op techniek ingekocht, tegenwoordig vraagt men naar een totaaloplossing. Het is vervolgens aan ons op welke manier we dat invullen. Een positieve ontwikkeling. Daaruit is ook ons ‘connectiviteit as a service’ model ontstaan. We leveren een tijdelijke verbinding die als dienst wordt afgenomen tegen een maandelijks tarief waarbij de apparatuur eigendom van TWS blijft. Het voorkomt grote investeringen in hardware.”

Behalve in het opzetten van een kwalitatief hoogwaardige (draadloze) netwerkoplossing over lange afstanden is TWS ook sterk in het opzetten van inpandige wifi-oplossingen. “Ook die kunnen als een dienst worden afgenomen”, zegt Muijsers tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.