Sitech Connected Site
02:20
03-02-2016

‘Connected site’ stuurt aan op procesdenken in de bouw

De ontwikkelingen in de bouwsector gaan snel. Liepen we zo’n tien aar geleden nog met papieren rollen over de bouwplaats, vandaag de dag gebeurt bijna alles digitaal. Een van de laatste ontwikkelingen op dit gebied is Trimble Connected Site®. Met dit unieke online platform staan de opdrachtgever(s), aannemer(s), onderaannemers en machines van een project continu met elkaar in verbinding. Dat werkt efficiënter én bespaart kosten.

Trimble Connected Site wordt op de markt gebracht door Sitech, een dienstverlenend bedrijf voor de procesindustrie dat vooral bekend staat als leverancier van Trimble-producten voor machinebesturing in de aannemerij. “In Nederland hebben wij 70 procent marktaandeel op dit gebied,” zegt commercieel directeur Marcel van Eijk van Sitech. “Met het toenemen van de digitalisering zien wij echter een verschuiving richting het digitaal vastleggen, inlezen, voorbereiden en controleren van werkzaamheden. Trimble Connected Site speelt hierop in, door als online platform te fungeren voor alle assets op de bouwplaats.”

Totaalconcept
Met Trimble Connected Site breng je een concept in je bedrijf dat vanaf de tekentafel tot aan de oplevering vorm en inhoud geeft aan processen, vervolgt Van Eijk. “Binnen dit concept bieden wij uiteenlopende oplossingen voor verschillende fasen en partijen in de bouwketen. Zo hebben we software voor het 3D-ontwerp en databeheer van producten, maar ook voor projecten die zich nog in een voorbereidend stadium bevinden. Bijvoorbeeld het verzamelen van geografische gegevens om de locatie van een tunnel of brug te bepalen. Verder bieden we ondersteunende tools voor de aanbestedingsfase en de uitvoeringsfase. Alle gegevens staan opgeslagen in the cloud en zijn op elk gewenst moment op te vragen als bewijslast.” Omdat de software nieuw is, leidt Sitech klanten en gebruikers op via de Sitech Academy. Ook is er een helpdesk voor support en begeleiding.

Alle belangen vertegenwoordigd
Is Trimble Connected Site vergelijkbaar met andere bouwmodellen in de aannemerij? Van Eijk: “Het gaat in veel gevallen nog een stapje verder. Wat mij aantrekt in Trimble is dat alles in eigen huis ontwikkeld wordt. Het concept omvat veel onderdelen voor individuele gebruikers, bijvoorbeeld een tekenprogramma, die standalone functioneert maar ook onderling communiceert. In het systeem zijn de belangen van alle betrokken partijen vertegenwoordigd. Van de onderaannemer die wil weten wat de kosten per kubieke meter zijn tot de materiaaldienst die zijn machines wil lokaliseren. Maar ook de opdrachtgever die wil controleren of de beoogde kwaliteit behaald wordt.”

Grip op het bouwproces
Dat de connected site steeds meer zijn intrede doet, vindt Van Eijk niet vreemd: “Het is een logisch gevolg op een ontwikkeling die al gaande was. Door de crisis is de bouwwereld serieuzer naar het bouwproces gaan kijken: waar kunnen we besparen? En waar valt nog te verdienen? Hoe meer grip je op het werk in uitvoering hebt, des te beter je de kosten en opbrengsten kunt beïnvloeden. De connected site is hiervoor het platform bij uitstek. Daar komt bij: wij sturen al vijftien jaar machines aan en op een gegeven moment wil je niet meer met je usb-stick naar het werk rijden om een verandering door te voeren. In plaats daarvan ‘mailen’ we de verandering naar de machine toe. De volgende stap is dan: kan ik ook gegevens uit de machine halen? Denk aan een grondverzetbedrijf dat wil weten hoeveel kuub grond hij verzet heeft of een asfalteerbedrijf dat wil controleren of hij met de juiste temperatuur gewalst heeft. Hiermee komen we in een heel andere dimensie terecht.”

Toekomst
Op de vraag of Trimble Connected Site de toekomst heeft, antwoordt Van Eijk: “Ja, dat verwacht ik wel. We zijn al goed op weg, maar ik zie ook nog genoeg mogelijkheden om bouwprocessen nog efficiënter in te richten. Dat vereist van ons dat we in plaats van leverancier steeds meer een adviseur worden. We hebben flink geïnvesteerd in onze kennis en we zitten steeds vaker met opdrachtgevers en ontwikkelaars rond de tafel om tot efficiënte concepten te komen. Wat voor aannemers verandert, is dat ze in plaats van productgericht meer procesgericht gaan denken. Zo komen we met elkaar tot steeds slimmere technieken. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat we projecten in 4D gaan uitwerken of drones gaan inzetten om locaties in kaart te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Tekst: Patricia van der Beek | Beeldmateriaal: Sitech

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Lekkerkerker RotterdamHuisman Traject