Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Complexe staalbouw versus fijne mechanica
Om de sluisdeuren te hijsen zijn de zwaarste mobiele kranen ingezet.

Complexe staalbouw versus fijne mechanica

Bescherming tegen extreem hoogwater

“Bijzonder, spannend én complex.” Zo omschrijft Harm Wattel, Business Development Manager bij ASK Romein, de levering van de sluisdeuren voor de keersluis bij Den Oever. Het was aan hen om dit traject van begin tot einde in goede banen te leiden.

De sluisdeuren zijn op de eigen locatie in Vlissingen gebouwd.

De nieuwe keersluis bij Den Oever dient als bescherming tegen extreem hoogwater op de Waddenzee. In het laatste geval sluiten de sluiswachters de deuren van de sluis om het achterland te beschermen. “Daarnaast zorgen de deuren voor een permanente waterkering en een veilige doorvaart”, legt Wattel uit. “Het project is gerealiseerd conform executieklasse 4, wat betekent dat het aan de zwaarste kwaliteitseisen moet voldoen.”

Vlekkeloos bewegen

De vernieuwing van de Afsluitdijk is een project waarbij de expertise van ASK Romein goed tot haar recht komt. Als toonaangevende speler op de Nederlandse en Belgische staalbouwmarkt en in toenemende mate ook daarbuiten, heeft het bedrijf alles in huis om de engineering, productie en uitvoering van staalbouwprojecten feilloos te realiseren. Al deze facetten komen terug in de opdracht van de twee sluisdeuren. Het ontwerp, de bouw en de plaatsing van de twee sluisdeuren, zat volgens Harm op het scheidingsvlak van grove staalbouw en fijne mechanica. “Enerzijds heb je te maken met zwaar laswerk en een forse constructie en anderzijds moet het geheel zeer nauwkeurig draaien en 100% waterdicht zijn. We zijn daarenboven verantwoordelijk voor de conservering en we bieden de garantie dat het onderhoud voor de komende 25 jaren minimaal is.”

De beperkte ruimte om in te werken, was een uitdaging.

Spannend moment

De sluisdeuren zijn op de eigen locatie in Vlissingen gebouwd. Van daaruit is het geheel over water getransporteerd naar Den Oever, klaar om geplaatst te worden in de keersluis. Hoewel de mensen van ASK Romein vertrouwd zijn met projecten van zo’n complexiteit, het is en blijft spannend. “De sluisdeuren zijn zogeheten puntdeuren: als ze sluiten, staan ze in een punt naar buiten. Ze wegen 70 ton per stuk en zijn 8 meter breed bij 11,5 meter hoog. Om deze te hijsen hebben we de zwaarste mobiele kranen ingezet, een 650 ton wegende kraan en een 130 ton wegende kraan. Het was met name de beperkte ruimte waarin we moesten werken, wat het spannend maakte.”

Trots

Terugkijkende op het hele traject is Wattel tevreden en vooral trots. “Het mooiste van ons werk is dat wij in dit soort projecten met specialistisch staalwerk kunnen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. De combinatie van technische expertise en passionele gedrevenheid van onze mensen zorgt keer op keer voor een maximale klanttevredenheid. Dat is de kracht van ASK Romein!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.