Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Complex werk met diverse disciplines bij Nieuwe Sluis Terneuzen
Bij het megaproject Nieuwe Sluis in Terneuzen, wordt een beroep gedaan op de materialen en expertise van Vanderkamp Pompen. (Beeld: DEME)

Complex werk met diverse disciplines bij Nieuwe Sluis Terneuzen

De Nieuwe Sluis bij Terneuzen zorgt voor een toekomstbestendige verbinding tot de havens van Gent en Terneuzen. Bouwcombinatie Sassevaart -bestaande uit BAM (BAM Infra en BAM Contractors), DEME (DEME Infra Marine Contractors B.V. en Dredging International N.V.) en de Belgische bouwonderneming Algemene Aannemingen Van Laere N.V.- werkt aan dit megaproject en doet een beroep op de materialen en expertise van Vanderkamp Pompen, specialist in op maat gerichte oplossingen voor tijdelijke pompinstallaties.

Een gesprek met Rick van der Kamp, Wouter Potappel en Johan Rooijakkers van Vanderkamp Pompen, over de uitdagingen en oplossingen bij dit grootschalige project. “Zeker grootschalig”, begint Rick: “De sluis krijgt een afmeting van 427 x 55 x 16,44 meter, vergelijkbaar met de nieuwe sluizen in het Panamakanaal.”

“Erop of eronder” Een reeds liggende pijpleiding kruisen levert -behalve hoofdbrekens- ook vaak mooie plaatjes op. (Beeld: Vanderkamp Pompen/Fotovitalis)

Grote rol voor pompen bij grondverzet en baggerwerkzaamheden

“In totaal wordt er zo’n 13 miljoen m3 grond verzet”, vervolgt Johan. “Dat begon met de eerste opspuitcampagne om nieuw land te creëren. Wij leverden twee van de twaalf van onze grootste pompen om het zoute retourwater dat vanuit de sleephopperzuiger mee de kuip in werd gepompt volledig autonoom, automatisch en niveaugeregeld terug te voeren naar de Westerschelde.” 

Ondanks de grootte van de bouwplaats blijft er vaak weinig ruimte over voor de tijdelijke pompinstallaties. (Beeld: Vanderkamp Pompen|Fotovitalis)

Dompelpompen, boosterpompen en dieselpompen

Na deze succesvolle campagne volgden een reeks andere pompacties. Zo zijn er drie grote bouwkuipen gemaakt die zowel droog (tot -11 m) als nat (tot -22 m) zijn ontgraven. Vanderkamp heeft de benodigde pompinstallaties ontworpen en gerealiseerd waarmee de complete waterhuishouding van het open water voor bouwcombinatie Sassevaart werd verzorgd. Johan: “Zo is de bouwkuip m.b.v. een hevel gevuld na de droge ontgraving en was het op peil houden van de bouwkuip één van onze vele taken. Verder zijn er zandpompen, hogedruk jet water pompen, dompelpompen en boosterpompen ingezet voor uiteenlopende werkzaamheden. Met ons online monitoringsysteem konden we de debieten, drukken, waterhoogtes en de productiecapaciteit meten en registreren tijdens de baggercampagne.” Wouter: “Nadat bouwcombinatie Sassevaart klaar was met het ontgraven hebben we ook voor consortium Sassevaart diverse pompacties uitgevoerd bij de realisatie van het binnen- en buitenhoofd van de sluis, waarbij we voor elke uitdaging een passende oplossing hebben ontwikkeld. De klant is verrast én gecharmeerd van onze geautomatiseerde versie van de pompinstallaties en het meedenken over de brede linie van zo’n project. Inmiddels zijn we vele pompacties voor Nieuwe Sluis Terneuzen verder en zijn we bezig met de voorbereidingen en het ontwerpen van de pompinstallaties voor de sluiskolk.”

Één van de twee automatisch werkende slijtvaste boosterstations (350 kW) wordt geinstalleerd om in serie te worden geschakeld met de DOP pomp 350 aan het begin van de leiding. (Beeld: Vanderkamp Pompen|FotoVitalis)

Multidisciplinair werken

“Bij zo’n groots en complex werk komen veel disciplines samen”, vertelt Rick. “En dáár zit echt onze toegevoegde waarde.” Johan licht toe: “De dynamiek op zo’n project is zo ontzettend hoog. Bij Vanderkamp zijn wij gewend multidisciplinair te werken doordat we o.a. werktuigbouwers, civieltechnisch specialisten en elektrospecialisten in dienst hebben waarmee we de raakvlakken tussen die disciplines invullen. Je bent onderdeel van een keten dus we snappen de essentie van een goedwerkende pomp, daarom ligt bij ons altijd de focus op kwaliteit.” Wouter: “Daarnaast zijn we qua locatie gunstig gesitueerd, waardoor we razendsnel kunnen acteren. Tijd is cruciaal in het hele werk dus daar zit fysiek een voordeel.”

Een hydraulisch aangedreven DOP 250 pomp compleet met dieselgedreven Jetpomp is klaar voor de volgende pompfase. (Beeld: Vanderkamp Pompen/Fotovitalis)

Focus op kwaliteit, flexibiliteit en transparantie

Rick: “Enorm goed voorbereid zijn in het voortraject, waarbij het soms nodig is te investeren, zorgt voor een goed draaiend project waarin je faalkosten tot een minimum kunt reduceren. Wij zijn daar heel transparant in en adviseren op basis van onze enorme kennis en ervaring op het gebied van pompen. Altijd kijken we naar de beste oplossing voor elk specifiek project. Wij staan bovendien bekend om onze flexibiliteit op het gebied van mensen, materiaal en tijd.” Wouter: “De unieke en uiterst prettige samenwerkingen binnen dit project, hebben ertoe geleid dat we als bedrijf meer investeren in boosterpompen en slijtvaste zandpompen. Die vraag vanuit de markt neemt toe. Het automatisch regelen en monitoren op afstand is vrij uniek in deze traditionele markt, maar wel echt een belangrijke ontwikkeling. Door te monitoren zijn de gegevens waarmee je werkt veel betrouwbaarder en kun je samen met de klant sturen op planning en capaciteit.” Rick besluit: “Nieuwe Sluis Terneuzen is weer een prachtig referentieproject waaruit blijkt dat Vanderkamp het toonaangevende bedrijf is die oplossingen biedt voor innovatief technische vraagstukken op het gebied van tijdelijke pompinstallaties.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.