Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Combiduiker Westerkogge: ‘one of a kind’
Veelal worden pompinstallaties door Vopo Pompen turnkey opgeleverd compleet met automatisering en automatische roosterreinigers.

Combiduiker Westerkogge: ‘one of a kind’

Door de aanleg van nieuwe oevers en de dijkversterking voor de dijk tussen Hoorn en Schardam wijzigt het watersysteem in de polder achter gemaal Westerkogge in Scharwoude. De bestaande inlaat kon niet meer worden gebruikt. Vopo Pompen- en Machinefabriek BV werd door de Alliantie Markermeerdijken ingeschakeld voor het ontwerp en de realisatie van een nieuwe combiduiker. Een werkelijk uniek exemplaar als gevolg van de vele eisen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De ruimte in de bouwkuip was beperkt.

Van oudsher richt Vopo Pompen (sinds 1904) zich op de productie van pompen voor het bemalen van oppervlaktewater. Door de jaren heen is bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler in het professionele segment van de waterbranche en bedient het door heel Nederland overheden, hoogheemraadschappen, waterschappen, provincies, gemeenten, ingenieursbureaus. “We bieden opdrachtgevers één loket voor oppervlaktewatertechnieken, zoals (visvriendelijke) pompen en gemalen, inlaten, krooshekreinigers, vispassages, stuwen, elektrische installaties en leidingwerken”, zegt Hans de Wit van Vopo Pompen.

Vopo Pompen- en Machinefabriek stond in voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwe combiduiker.

Harde eisen

Hoewel Vopo nog steeds de charme heeft van een ambachtelijk familiebedrijf en er nog steeds voornamelijk pompen met een grote capaciteit en lage opvoerhoogte gebouwd worden, heeft de tijd niet stilgestaan. In de huidige state-of-the-art fabriek met een eigen pompentestinstallatie worden de meest ingenieuze pompen gebouwd. “Veelal worden pompinstallaties turnkey opgeleverd compleet met automatisering en automatische roosterreinigers”, zegt De Wit. “In veel gevallen staan we in voor het ontwerp, productie, montage, installatie én nazorg, zoals ook hier op de Markermeerdijken. Omdat de bestaande inlaat bij het oude voormalig stoomgemaal Westerkogge niet meer gebruikt kon worden, is er een alternatief bedacht in de aanleg van een combiduiker. Naast alle levensduur- en constructieve eisen had toekomstig gebruiker Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier drie belangrijke hoofdeisen vastgelegd. De combiduiker moet voldoen aan een inlaatcapaciteit van minimaal 70 m3/min, vismigratie van en naar het Markermeer mogelijk maken en een aansluiting ten behoeve van een noodbemaling van 100 m3/min.”

Van oudsher richt Vopo Pompen (sinds 1904) zich op de productie van pompen voor het bemalen van oppervlaktewater.

Gemaalcomputer

“Bovenstaande eisen maken de nieuwe combiduiker tot een uniek object”, stelt De Wit. “De ontwerpwerkzaamheden startte in 2018. De grootste uitdaging en inspanning in deze fase was het exact afstemmen van alle disciplines; civiel, werktuigbouwkundig en elektrisch. Inclusief alle berekeningen en het tot in detail uitwerken van de tekeningen. Dit om de uitvoeringsfase soepel te laten verlopen. De leiding van Ø 1.000 mm is uitgerust met twee stuks Ø 1.000 mm automatische vlinderkleppen, een lokstroompomp, aansluiting van Ø 800 mm ten behoeve van een noodbemaling, diverse niveaumetingen, een automatische roosterreiniger en een complete besturing inclusief gemaalcomputer om alle functies te regelen. Na het ontwerpproces is begin 2020 de uitvoering van start gegaan. Met hier als uitdaging het zo goed mogelijk inplannen van alle werkzaamheden in een kort tijdsbestek en met beperkte ruimte in de bouwkuip. Maar ook dat is ons gelukt. In de zomer van 2020 hebben we de combiduiker Westerkogge met succes opgeleverd.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.