Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
CO2-besparende biobrandstof met lage MKI-waarde

CO2-besparende biobrandstof met lage MKI-waarde

De belangrijkste bronnen van luchtvervuiling en CO2-uitstoot in Nederland zijn de industrie en het wegverkeer, door massale verbranding van fossiele brandstoffen. Om daar wat aan te doen, is er in Parijs in 2015 een klimaatakkoord bereikt, waarbij onder andere is afgesproken dat de opwarming van de aarde tegen moet worden gegaan, dat er een transitie moet komen naar niet-fossiele brandstoffen en dat de CO2-uitstoot teruggedrongen moet worden. Ook in de grond- weg- en waterbouw zien we dat CO2– en MKI-waardes (milieu kosten indicator) een steeds grotere rol spelen. Bedrijven zoeken vaker naar oplossingen, zoals het gebruik van alternatieve brandstoffen in het wagenpark en voor de machines om zo hun ecologische footprint te verkleinen.      

Eén van de partijen die hier volop mee bezig is, is Den Hartog BV. Het bedrijf levert producten van topkwaliteit, zoals de Mobil smeermiddelen. Daarnaast levert het ook brandstoffen. Den Hartog heeft een grote voorraad brandstoffen in het eigen depot aan de Lek in Groot-Ammers, met een capaciteit van maar liefst 23 miljoen liter. Met ook het vervoer en de chauffeurs in eigen beheer, kan Den Hartog garant staan voor een snelle opvolging en daarmee een snelle levering van brandstoffen en smeermiddelen. Den Hartog is lid van het Platform Duurzame Biobrandstoffen, welke voor Nederland een koploperspositie ambieert in het decarboniseren van brandstoffen in verschillende transportsectoren. 

Den Hartog

Op het Den Hartog tankpark kan 23 miljoen liter worden opgeslagen. Hiervan is 4 miljoen liter CO2 Saving Diesel.


Milieubelasting minimaliseren
“We zijn een grote voorraadhoudende partij die zorgt voor gegarandeerde levering en gecontroleerde kwaliteit. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. De overheid stuurt enorm op CO2-reductie. Met onze CO2 Saving Diesel spelen wij hierop in.” Niek Roessink, business development manager bij Den Hartog, vertelt: “De gewone biodiesel heeft beperkingen qua bijmengpercentage, daarnaast is deze biodiesel kwalitatief gezien soms slechter dan diesel. Het heeft de reputatie brandstoffilters te blokkeren en brandstofsystemen te beschadigen. Biomass to Liquid (BTL-) biobrandstof heeft dit nadeel niet.”

Meer dan 89% CO2 reductie bij CO2 Saving Diesel
CO2 Saving Diesel bevat zeer weinig zwavel en aromaten. Hierdoor worden de fijnstof en roet uitstoot flink verlaagd tot 46% en zwaveluitstoot gereduceerd tot praktisch nul. De uitstoot van stikstof is teruggebracht met 14%. De pure variant bespaart meer dan 89% op de CO2 emissie. De manier waarop deze brandstof wordt geproduceerd zorgt ervoor dat de kwaliteit beter is dan de “ouderwetse diesel”. Deze pure variant voldoet volledig aan de EN15940 normering.  

Den Hartog

In grond-, weg- en waterbouw maken aannemers gebruik van CO2 Saving Diesel om bestekken te kunnen winnen.


Toegevoegde waarde voor menig ondernemer door
74% MKI-besparing
Het grote voordeel van de CO2 Saving Diesel is dat het perfect mengbaar is met gewone diesel. Den Hartog biedt daarom verschillende blends aan. Hoe meer er wordt toegevoegd hoe meer CO2 er wordt bespaard. De producten van Den Hartog kunnen zonder aanpassingen probleemloos worden toegepast in de huidige generatie dieselmotoren. “Het verdient zichzelf terug doordat de klant hier weer meer business door kan genereren”, licht Niek toe. “Infrastructuur gerelateerde bedrijven krijgen binnen aanbestedingen steeds vaker te maken met MKI- waardes. Daarom hebben wij van onze CO2 Saving Diesel een Levens Cyclus Analyse laten maken, hiermee is ook de MKI-waarde bekend. Vergeleken met de MKI-waarde van een normale fossiele diesel is er een besparing van ruim 70% mogelijk. De LCA wordt ter beschikking gesteld aan de Nationale Milieu Database (NMD). Deze gegevens stellen onze klanten in staat om voor hun producten of diensten ook weer een milieuverklaring op te stellen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.