Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Cloudapplicatie ‘voorspelt’ restlevensduur van leidingen

i2Pipe�-Jesper-website
i2Pipe® stelt ons in staat om geautomatiseerd berekeningen uit te voeren voor een grondige risicoanalyse op basis van GIS.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | HDM Pipelines

17 februari 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van veel bestaande leidinginfra in ons land is de conditie of exacte ligging niet of slechts gedeeltelijk bekend. HDM Pipelines is gespecialiseerd in het geografisch in kaart brengen van deze assets, het verzorgen van een risico-inventarisatie en evaluatie tot zelfs het opstellen van een compleet assetmanagementsysteem. Met de recent gelanceerde cloudapplicatie i2Pipe® gaat het adviesbureau voor de ondergrondse infra nóg een stap verder en wordt zelfs een voorspelling gedaan van de restlevensduur van leidingen. 

In de jaren zeventig en tachtig zijn er ontzettend veel leidingen aangelegd in Nederland. “Wat we vaststellen, is dat veel van onze klanten (lees: leidingeigenaren en beheerders) kampen met een verouderd leidingsysteem”, zegt Henry van der Bij, technisch directeur van HDM Pipelines. “Veel van deze leidingen naderen in de komende decennia het einde van hun levensduur. We staan aan de vooravond van een omvangrijke vervangingsopgave. Concreet zicht op de kritische punten van de vele duizenden kilometers aan verouderde leidingen én een indicatie van de restlevensduur zou die operatie wat draaglijker kunnen maken. Juist dat inzicht bieden we met i2Pipe®.”

i2Pipe® kan ook een indicatie geven van de verwachte restlevensduur van leidingsystemen.

Restlevensduur 

HDM Pipelines is al vele jaren gespecialiseerd in het in kaart brengen van leidingen en het verzorgen van risico-inventarisaties. “Tot voor kort gebeurde dat vooral handmatig”, zegt Van der Bij. “Op een gegeven moment hebben we besloten om die processen te gaan automatiseren. Daaruit is i2Pipe® ontsproten. Een cloudapplicatie die de afgelopen twee jaar op poten is gezet en die ook uitvoerig in de praktijk is getest. i2Pipe® stelt ons in staat om geautomatiseerd berekeningen uit te voeren voor een grondige risicoanalyse op basis van GIS. Dat wil zeggen dat op de kaart het risicoprofiel visueel wordt gemaakt en waar in het leidingsysteem zich eventuele knelpunten bevinden. De berekeningen zijn gebaseerd op de NEN3650 met toevoegingen van Comsima. Die laatste berekent de spanning in de leiding en de hoekverdraaiing van de verbinding. Daarnaast maken we gebruik van ons eigen degradatiemodel, opgebouwd uit de vele jaren aan ervaring met inline inspecties. Dat maakt dat we met i2Pipe® ook een indicatie kunnen geven van de verwachte restlevensduur. En waar (in de toekomst) eventueel corrigerende maatregelen uitgevoerd moeten worden om de restlevensduur te verlengen. Die voorspellende functie is echt uniek in de markt.”

Met i2Pipe® geeft HDM Pipelines antwoord op de belangrijkste vragen van een leidingeigenaar: waar bevinden zich eventuele knelpunten, wanneer moeten er corrigerende maatregelen genomen worden, wat gaat het kosten en in welke periode? Via het online portaal hebben leidingeigenaren en beheerders grip op het beheer en onderhoud van al hun leidingsystemen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht