Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Circulair funderen​
Op basis van de lasten die moeten worden opgenomen door het fundament wordt door PNL de juiste diameter schroeffundering bepaald.

Circulair funderen​

PNL presenteert hét alternatief voor de traditionele betonfundering in de infrasector: de Krinner schroeffundamenten. Een circulaire techniek die gebaseerd is op het duizenden jaren oude en beproefde principe van paalfunderingen. Een gesprek met Emiel Pijnenburg, alweer de derde generatie van familiebedrijf PNL, over de vele voordelen van deze circulaire funderingstechniek. 

Schroeffundamenten kunnen zowel als toplaagfundering en als dieptefundering worden toegepast.

Krinner Schraubfundamente geldt volgens Pijnenburg als de uitvinder van het schroeffundament. “Al in 1994, ver voordat het thema duurzaamheid een rol speelde, presenteerde oprichter Klaus Krinner met het schroeffundament een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele betonfundering. Het principe is in al die jaren onveranderd en geniet inmiddels wereldwijde bekendheid. Sinds 2008 zijn we ons steeds verder gaan specialiseren in deze tak van sport en hebben voor Nederland de officiële vertegenwoordiging van de producten van Krinner.”

Direct belastbaar

Het schroeffundament bestaat uit een gegalvaniseerde stalen buis met opgelaste schroefdraad, die ontworpen is om horizontale en verticale belastingen in de grond op te nemen. “De buis wordt met speciale machines in de grond gedraaid en verkrijgt op die manier ook al draagkracht”, legt Pijnenburg uit. “De mogelijke belastingopname doet in geen geval onder voor die van een betonnen fundering. Sterker nog, een schroeffundering biedt alleen maar voordelen. Grondverzet is niet nodig, een snelle montage is gegarandeerd en de fundering is direct belastbaar. Bij einde levensduur kan het schroeffundament ook nog eens eenvoudig worden gedemonteerd en elders worden ingezet. Van blijvende bodemschade is geen sprake, de bodem herstelt zich weer in zijn natuurlijke staat.” 

PNL presenteert hét alternatief voor de traditionele betonfundering in de infrasector: de Krinner schroeffundamenten.

Economisch alternatief

Schroeffundamenten kunnen zowel als top-laagfundering en als dieptefundering worden toegepast. Pijnenburg: “Of het nu gaat om constructies op hellingen, smalle en moeilijk toegankelijke bouwlocaties of tijdelijke bouwprojecten, dankzij de vele varianten bieden de Krinner schroeffundamenten een economisch antwoord in bijna elke situatie. Op locaties waar de dragende bodemstructuur zich op een aanzienlijke diepte bevindt kan met verlengbare schroeffundamenten uit de V-serie snel en voordelig een veilige en stabiele diepte-fundering worden gerealiseerd. De V-serie is statistisch helemaal doorberekend en kan opgelengd worden tot maximaal 18 meter. Het basismateriaal van de Krinner schroeffundamenten betreft overigens grotendeels gerecycled Europees staal dat in- en uitwendig 100 um wordt verzinkt.”

Infra en railinfra

Pijnenburg ziet volop mogelijkheden voor de Krinner schroeffundamenten in de Nederlandse infrastructuur. “In het buitenland worden deze al veelvuldig toegepast, bijvoorbeeld als fundament voor verkeerslichten, verkeersborden langs de snelweg, geluidsschermen, lichtmasten, (kleinere) bruggen en steigers. Overlast wordt tot een minimum beperkt, want de fundering is direct belastbaar. De potentie is enorm.” Ook voor het ondersteunen van fietspaden om verzakkingen tegen te gaan, wordt het Krinner systeem al toegepast, net zoals wereldwijd in de railinfra. “In Amerika, Canada en Duitsland is er toestemming verleend door de lokale ‘ProRail’ om geluidsschermen langs het spoor te funderen op Krinner schroeffundamenten. Ook weer de snelheid van montage, directe belastbaarheid en minimale overlast zijn hierin doorslaggevende factoren.”

PNL heeft in Nederland een vertegenwoordiging in diverse regio’s en is daarmee in staat om snel en efficiënt ‘heel Nederland’ te voorzien van een circulaire fundering.

Funderingsplan en montagevolgorde

Op basis van de lasten die moeten worden opgenomen door het fundament wordt door PNL de juiste diameter schroeffundering bepaald. Krinner beschikt over een groot assortiment schroeffundamenten in allerlei verschillende diameters. De lengte is afhankelijk van het type grondslag en daar is een sondering voor nodig. “Op basis van deze factoren brengen wij een passend advies uit en stellen een funderingsplan op.     

Om de aannames uit het funderingsplan in de praktijk te toetsen en bevestigen, wordt er een belastingtest uitgevoerd. Daarbij worden ook de montageparameters bepaald, zoals het minimale draaimoment. Na goedkeuring van de belastingtest gaan we over tot montage. De posities van de schroeffundamenten worden uitgezet, waarna we ze met een elektrische of hydraulische machine indraaien. Bij het indraaien wordt het indraaimoment gemeten en geregistreerd. Na afloop overhandigen we het rapport met alle data aan de opdrachtgever.”

Overlast wordt tot een minimum beperkt, want de fundering is direct belastbaar.

De Krinner schroeffundamenten zijn het fundament voor de toekomst, resumeert Pijnenburg. “Ze zijn duurzaam, innovatief, bijzonder milieuvriendelijk en uiteindelijk kostenbesparend. Initieel is ons product misschien duurder, maar het snelle montageproces en directe belastbaarheid werken uiteindelijk kostenverlagend.” PNL heeft in Nederland een vertegenwoordiging in diverse regio’s en is daarmee in staat om snel en efficiënt ‘heel Nederland’ te voorzien van een circulaire fundering. “Via onze CO2-calculator op de website maken we direct de CO2-besparing inzichtelijk die kan oplopen tot wel 80%!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.