Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Champions League-waardigcirculair asfalt bij Johan Cruijff ArenA
De 100% circulaire deklaag voor een nieuwe weg in Amsterdam is een wereldprimeur.

Champions League-waardigcirculair asfalt bij Johan Cruijff ArenA

Met het ontwikkelen en aanbrengen van ’s werelds eerste 100% circulaire deklaag voor een nieuwe weg in Amsterdam heeft Dura Vermeer getekend voor een absolute wereldprimeur. Het op-en-top duurzame karakter van de aangelegde weg, gelegen in de schaduw van de Johan Cruijff ArenA, zit ‘m echter niet in de deklaag alléén. Ook voor de onder- en tussenlagen werden volledig circulaire grondstoffen gebruikt.

Het geleverde circulaire huzarenstukje is mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Ouder-Amstel. Omdat beide volop de ruimte bieden voor het gebruik van duurzaam en circulair asfalt, was het project voor Dura Vermeer een uitgelezen mogelijkheid om de weg in samenspraak met de opdrachtgever zo circulair mogelijk te realiseren. Daar komt bij dat de weg na een gebruiksduur van 5 jaar hergebruikt dient te worden. 

Milieuwinst 

Voor de weg is gebruik gemaakt van Circularpave. Dit eigen mengsel van Dura Vermeer bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en de door Roof2Road uit Vijfhuizen geleverde circulaire bitumen. Daarnaast zijn alle materialen na einde levensduur van de weg ook weer herbruikbaar. Het 100% circulaire mengsel levert tevens een stevige milieuwinst op: bijna 40% voor onder- en tussenlagen en zelfs 70% voor deklagen. Tegelijkertijd is de kwaliteit minimaal gelijkwaardig aan die van reguliere mengsels. Vermeldenswaardig is verder dat tijdens het project sprake was van een unieke grondstoffenkringloop door de circulaire bitumen, afkomstig van een naastgelegen sportcomplex en de trainingsfaciliteit van Ajax, opnieuw in te zetten. De grondstoffen hebben zo een tweede leven gekregen.

Asfaltkwaliteitsloket CROW

Met het certificaat van het CROW Asfaltkwaliteitsloket sleepte Dura Vermeer in 2022 het meest waardevolle ‘papier’ op asfaltgebied in de wacht. Nadat een scala aan asfaltsoorten het validatietraject had doorlopen en CROW de eigenschappen en kwaliteit ervan onafhankelijk had vastgesteld, werd het certificaat behaald. De kwaliteit van de gevalideerde asfaltsoorten is minimaal gelijkwaardig aan die van regulier asfalt. Bovendien kunnen ze gerecycled worden. Het 100% circulaire asfaltmengsel dat in Amsterdam is gebruikt, heeft Dura Vermeer bovendien als eerste bedrijf het AKL-certificaat opgeleverd. Daardoor kan elke opdrachtgever volledig onderbouwd voor dit duurzame asfalt kiezen. 

Circulaire bitumen

Roof2Road bitumen is een hoogwaardige circulaire grondstof voor asfaltwegen en vervangt bitumen uit de raffinaderij. Roof2Road kan zelfs al 100% van de toe te voegen bitumen vervangen. Mét behoud van dezelfde kwaliteiten. Daarmee is het een geweldige bouwsteen voor de circulaire infrastructuur. “Roof2Road bitumen is gemaakt op basis van gekwalificeerde en geselecteerde bitumendakbedekking, die vrijkomt van daken en uit de dakbedekkingsindustrie”, aldus directeur Gerben Bijker. “In plaats van primaire grondstoffen te verbranden, kunnen met Roof2Road grondstoffen worden hergebruikt.” Roof2Road produceert een schone en duurzame grondstof voor wegen en dakbedekking. Op dit moment is er al keuze uit meer dan twintig verschillende typen voor asfaltmengsels met circulaire bitumen. “Circulariteit kent geen grenzen en grondstoffen zijn van strategisch belang in het nieuwe Europa”, besluit Bijker. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.