Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ van start

Campagne ‘MONO, ongestoord onderweg’ van start

Laat je niet storen tijdens het sturen

Social media en het verkeer gaan niet samen. Toch vinden sommige weggebruikers het moeilijk om binnenkomende appjes en updates te weerstaan. Daarom gaat op 2 september de landelijke campagne ‘Mono, ongestoord onderweg weer van start’. Laat je niet storen tijdens het sturen, hou je aandacht op de weg! De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met provincies, gemeenten, politie, diverse maatschappelijke organisaties en andere bedrijven zoals telecomproviders en ICT-bedrijven.

Toch komt dit gedrag veel voor en leidt het volgens inschatting van de SWOV tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Carla Brugman is gedeputeerde voor Verkeersveiligheid: “Sociale media en deelname aan het verkeer vind ik een onverantwoorde en levensgevaarlijke combinatie. Hou je ogen op de weg en niet op het scherm! Check je al rijdend of fietsend je berichten, al is het maar een paar seconden, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een ongeval. Je brengt niet alleen jezelf maar ook andere weggebruikers in gevaar.”

Verbod mobieltjes per 1 juli 2019

Vanaf 1 juli 2019 is het verbod voor het vasthouden van een mobieltje in het verkeer uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig, dus ook fietsers. In de nieuwe regels is per 1 juli ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan op de fiets.

Campagne

Iedereen doet het wel eens: mails lezen, een berichtje versturen of de laatste apps checken tijdens het autorijden of op de fiets. In deze campagne wordt, naast de automobilist en fietser, juist ook de sociale omgeving aangesproken om zo de sociale druk en de ‘fear of missing out’ bij de bestuurder weg te nemen. Doel is om hen bewust te maken van het afleidende effect van smartphonegebruik tijdens het rijden en van de risico’s die dat gedrag veroorzaakt voor de eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers. Onderweg zijn is de beste reden om niets te doen met sociale media!

ROVL

Verantwoordelijke voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers! De campagne ‘Mono, ongestoord onderweg’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Meer weten over de campagne? Kijk op: www.rovl.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.