Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Buizen voor het leggen van leidingen of als fundering
De trompmachine van Combulex.

Buizen voor het leggen van leidingen of als fundering

Het uiteindelijk bestellen van stalen buizen is het eenvoudigste onderdeel van een project. Partijen die de buizen daarna verwerken, weten dat de echte uitdaging dan pas begint. Dan is het goed dat er leveranciers zoals Van Leeuwen Buizen zijn die met additionele dienstverlening het leggen of verwerken van buizen vereenvoudigen.

Een goed voorbeeld van de full service aanpak van Van Leeuwen is een project in de Brabantse Biesbosch, waar een nieuwe waterinlaat en een nieuw pompstation werden gerealiseerd voor Evides Waterbedrijf. Dit vroeg om behoorlijke hoeveelheden grote buizen in een gebied dat je zo veel mogelijk ongeroerd wilt laten. “Het ging om echte grote jongens,” vertelt Cees van Overloop, projectmanager van Van Leeuwen, “met een doorsnede van DN2100 (normaal is max. DN1200), een lengte van 17 m en een gewicht van zo’n 21 ton per stuk. Samen met de aannemer hebben we het logistieke plan uitgestippeld waarbij de zware buizen zo weinig mogelijk werden verplaatst en het milieu minimaal werd belast.”

Complete dienstverlening

Op een plek nog geen 400 m verwijderd van het aanleverende schip realiseerde Van Leeuwen een tijdelijk opslagterrein voor een groot deel van deze enorme stalen buizen, met ruimte voor de lasstraat en benodigde kranen. Na het ‘double jointen’ werden de inmiddels 42 ton wegende, 34 meter lange buizen via dezelfde kade op pontons geladen en naar de Biesbosch vervoerd. Van Overloop: “We hebben hier een complete dienstverlening geleverd, inclusief de coating van de buizen en de certificeringen. Door het aanstellen van een ervaren projectteam konden we altijd snel schakelen en wijzigingen opvangen die bij zulke projecten regelmatig voorkomen.”

De zware buizen rusten op speciaal aangebrachte zandruggen.

Heibuispalen voor fundering

Een ander voorbeeld van additionele dienstverlening voor GWW-projecten is de getrompte funderingsbuis van Combulex, dochterbedrijf van de Van Leeuwen Buizen Groep. Het trompen van buizen is op zich niet nieuw. Getrompte leidingen in zink en koper, die door het verwijde uiteinde op elkaar konden worden geschoven, werden vaak toegepast voordat er met knelfittingen werd gewerkt. Combulex brengt de getrompte buis nu in staal en voorzien van een voetplaat, waardoor de buis eenvoudig in de grond kan worden geheid.

Buis als bekisting

De getrompte buiselementen worden stuk voor stuk in de grond gebracht en op elkaar gelast totdat een draagkrachtige laag is bereikt. “Die bevindt zich regelmatig pas op 30 m diepte”, vertelt Martijn ’t Hart, commercieel directeur van Combulex. “Eenmaal op lengte vormt de buis de bekisting voor een gestorte funderingspaal.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.