Platform over civiele techniek & infrastructuur
Ondergronds Bouwen

Bufferen en infiltreren van regenwater met tunnelelementen

Door de tunnelelementen in een grindkoffer toe te passen, wordt een systeem gecreëerd met de voordelen van een grindkoffer, maar ook met de benodigde holle bufferruimte voor regenwater.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Nering Bögel

2 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Steeds meer opdrachtgevers ontdekken de unieke voordelen van de StormTech-tunnelelementen voor het bufferen en infiltreren van regenwater. Een systeem dat wereldwijd al in meer dan 40.000 projecten (!) is toegepast. De StormTech-tunnelelementen sluiten al ruim 20 jaar perfect aan op de afwatering- en afvalwaterbehandelingsproducten van Nering Bögel. Maar, wat maakt de StormTech-tunnelelementen zo uniek?

De StormTech-tunnelelementen worden geproduceerd door ADS pipe systems, een Amerikaanse producent van geribbelde buis (sinds 1966) en al meer dan 25 jaar producent van de uit polypropyleen vervaardigde tunnelelementen. “In theorie mag het bodemoppervlak van een infiltratiesysteem niet worden meegenomen als beschikbaar infiltratieoppervlak. Dit omdat bij veel infiltratiesystemen het bodemoppervlak dicht gaat slibben en niet of niet voldoende functioneert. StormTech spreekt deze redenatie tegen omdat het systeem in de praktijk heeft bewezen dat ook het bodemoppervlak blijft functioneren”, zegt Richard Janssen, directeur-eigenaar van Nering Bögel. De werking van het StormTech-systeem berust op de werking van het grindkofferprincipe, één van de meest simpele goedwerkende infiltratiesystemen. “Echter is de netto opslagcapaciteit in een grindkoffer maar 40%. Door de tunnelelementen in een grindkoffer toe te passen, wordt een systeem gecreëerd met de voordelen van een grindkoffer, maar ook met de benodigde holle bufferruimte voor regenwater”, verduidelijkt Janssen. 

De tunnelelementen zijn zeer snel en eenvoudig te installeren, zonder separate bevestigingsmiddelen.

Vervuiling afvangen

Ieder infiltratiesysteem is gevoelig voor vervuiling. “Afhankelijk van de situatie en omgeving kan men ongewenste vervuiling in het voortraject zoveel mogelijk afvangen”, zegt Janssen. “Dit kan met behulp van Nering Bögel Multi-kolken, Nering Bögel afscheiders of met een slibvangput die in het rioolstelsel is voorzien. Maar het StormTech-systeem is ook uit te rusten met één of meerdere zogenaamde Isolator Row. Vrij vertaald is dit een aparte filterrij in het systeem. Deze filterrij krijgt het regenwater volgens een ‘first flush’-principe aangevoerd, waarbij de eventuele aanwezige vervuiling achterblijft en eenvoudig kan worden verwijderd. Hierdoor is het systeem niet alleen inspecteerbaar, maar ook daadwerkelijk te onderhouden voor een gegarandeerde werking.”

De parabolische vorm in combinatie met het vulmateriaal maken het systeem belastbaar voor zwaar verkeer.

Belastbaar door zwaar verkeer

Afhankelijk van de gemiddelde hoogste grondwaterstand kunnen de StormTech-elementen in diverse maatvoeringen worden toegepast. Omdat de elementen parabolisch van vorm zijn, wordt in combinatie met het vulmateriaal gebruik gemaakt van het Romeinse bogenprincipe, zodat het systeem ook belastbaar is voor zwaar verkeer. “Recent hebben wij voor de gemeente Horst aan de Maas een infiltratiesysteem met een inhoud van ruim 300 m³ mogen leveren en momenteel zijn we bezig met de levering van drie infiltratiesystemen voor de gemeente Helmond met een gezamenlijke capaciteit van ruim 1.000m³. In beide projecten is gebruik gemaakt van MC 3500 tunnelelementen en zijn de Isolator Row fysiek toegankelijk gemaakt door middel van toegangsschachten.” 

Aannemers van dienst staan vaak een beetje sceptisch tegenover het gebruik van de voor hun onbekende systemen, erkent Janssen. “Dat gevoel wordt tijdens de installatie van het StormTech-systeem al snel weggenomen. De tunnelelementen zijn namelijk zeer snel en eenvoudig te installeren, zonder separate bevestigingsmiddelen, en kunnen eenvoudig over elkaar worden geplaatst. De aanvoerbuizen kunnen bovendien eenvoudig worden aangesloten op het systeem, zonder hulpstukken.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht