Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Bufferblocks gaan strijd aan met wateroverlast en bodemdaling in Capelle

In Capelle aan den IJssel gaan vanaf volgende week de eerste Bufferblocks de grond in. Het concept speelt in op...

bufferblock_pilot-waterstraat-kopieren

20 april 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In Capelle aan den IJssel gaan vanaf volgende week de eerste Bufferblocks de grond in. Het concept speelt in op het veranderende klimaat met meer hevige regenval en langere perioden van droogte. De gemeente ziet in het product ook belangrijk wapen tegen bodemdaling en heeft met Bufferblocks een wereldwijde primeur.

“Wij zijn een gemeente met een slappe bodem”, doelt projectleider Dirk van den Heuvel op de veengrond in Capelle. “Daarom zochten we een licht ophogingsmateriaal met een waterbergend vermogen”. Dit in het kader van de grootschalige aanpak van de Arica in Capelle, waar naast de ophoging van de straat ook de waterhuishouding wordt aangepakt.

Hierbij viel de keuze op Bufferblocks, die net als infiltratiekratten in de ondergrond water bufferen, 266 tot 532 liter per vierkante meter om precies te zijn. Volgens Dorian Hill, medeoprichter van Bufferblock BV, gaat verdere vergelijking niet op: “Naast het grote waterbergend vermogen, zijn de blokken bestand tegen de zwaarste verkeersklasse. Bufferblocks plaats je dus ook onder een drukke rijbaan, waardoor je de stoep kan gebruiken voor huisaansluitingen. Het concept is bovendien volledig modulair waardoor je erg flexibel bent in je ontwerp. Dat maakte de samenwerking met bijvoorbeeld netbeheerders heel prettig.”

Ideaal voor hoge grondwaterstanden

Een ander groot voordeel is dat Bufferblocks vlak onder de straat geplaatst kunnen worden. Dit maakt de constructie bijzonder geschikt voor plekken met hoge grondwaterstanden, precies wat Van den Heuvel over de streep trok. “Langs de Hollandse IJssel staat het grondwater hoog, dus we hadden geen zin om diep te graven. Ook raak je hiermee je bufferende werking kwijt”, zo legt hij uit. Het is mogelijk om doorlatende verharding te gebruiken, maar met oog op onderhoud is besloten om reguliere kolken toe te passen.

Inspiratie op proeftuin de WaterStraat

Vanuit een Europees programma, STAR2Cs (gericht op klimaatbestendigheid), kreeg de gemeente budget om een aantal klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Inspiratie deed de projectleider op samen met zijn collega’s bij de WaterStraat, een proeftuin in Delft waar verschillende klimaatadaptieve concepten getest en doorontwikkeld worden. Bufferblocks leveren een win-winsituatie op voor de wijk in Capelle, waar door hoge grondwaterstand andere concepten afvielen. “Met het oog op toenemende piekbuien en langere perioden van droogte wil je water kunnen vasthouden en niet direct afvoeren. Ook is het mooi meegenomen dat je verdroging van veen en dus bodemdaling tegengaat.”

Duurzaam en eenvoudig in onderhoud

Naast dat beton veel duurzamer is dan plastic in de grond, gaat het materiaal ook veel langer mee “Beton is zeer robuust materiaal en heeft een levensduur van minimaal 50 jaar, dat houdt in dat je straat maar eens in de vijftig jaar open hoeft”, zo legt Dorian Hill uit. “Ook kun je eenvoudig met robots die voor riolering worden gebruikt inspecties doen, waarna je eventueel vervuilde delen kan schoonspuiten.”

Het vraagt wel lef om de eerste te zijn, vindt verantwoordelijk wethouder Marc Wilson. “Het is mooi om een wereldprimeur te hebben en trendsetter te zijn. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam willen allemaal komen kijken naar wat we hier aan het doen zijn.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%