Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Brug als poort naar Parkstad

Brug als poort naar Parkstad

In het Limburgse Schinveld, gemeente Beekdaelen, wordt op 20 februari de nieuwe fietsbrug over de N274 geopend. Ipv Delft ontwierp de brug in nauwe samenwerking met kunstenares Marijke de Goey, die tekende voor de drie kunstobjecten op de brug. Gezamenlijk markeren brug en kunstobjecten de toegang tot plusregio Parkstad.

De nieuwe brug maakt deel uit van de reconstructie van de N274 in het voormalige Onderbanken. De brug zorgt voor een veilige oversteek voor fietsers ter hoogte van de rotonde bij de Kneijkuilerweg.

Tracéstudie
Aan het ontwerp van de brug ging een uitgebreide variantenstudie vooraf. Ipv Delft zocht daarbij met een werkgroep naar het meest geschikte tracé op basis van zaken als landschappelijke inpassing, fietserscomfort en uitvoeringskosten. Van het 350 meter lange tracé bestaat iets minder dan de helft uit een fietspad op grondlichamen. De brug is 188 meter lang en ligt in het midden van het tracé.

Om zowel brug als steunpunten zo slank mogelijk te krijgen, is de gehele constructie van voorgespannen, in het werk gestort beton gemaakt. De brug is daarbij opgedeeld in meerdere grote overspanningen van 28 meter. Niet alleen is het beeld hierdoor helder en continu, de ruimte onder de brug is ook vrij in te delen. De grote overspanningen zorgen er bovendien voor dat het vrije zicht op het kenmerkende omringende landschap behouden blijft.

Onderhoud
Door toepassing van in situ beton vormt de brug één lang, doorlopend geheel zonder voegovergangen. Het balusterloze spijlenhekwerk draag hier ook aan bij: over de gehele brug is het hekwerk identiek en zonder dominante staanders. Uit oogpunt van beheer en onderhoud is het hekwerk van rvs, dat nauwelijks onderhoud behoeft en bijzonder lang mooi blijft. Om reden van esthetiek, budget en uitvoerbaarheid is de gehele brugconstructie gekeimd. De aangebrachte laag mineraalverf zorgt voor een uniforme kleurstelling van het beton.

Kunstwerk
Het drietal kunstobjecten is geïntegreerd in het brugontwerp en visualiseert de poortfunctie van de brug. Het grootste kunstobject, bestaande uit meerdere opeengestapelde kubussen, staat in het hart van de rotonde, op het steunpunt van de brug. Dankzij de nauwe samenwerking is De Lotusbloem, zoals het kunstwerk heet, ook echt in de brugconstructie geïntegreerd. De bevestiging van de kubussen bevindt zich hierdoor uit het zicht.

De gehele reconstructie van de N274 bij Onderbanken is gerealiseerd door BAM Infra in opdracht van de Provincie Limburg. IBA Parkstad en de gemeente Beekdaelen (voorheen Onderbanken) waren nauw bij het project betrokken. De nieuwe fietsbrug is de beeldbepaler van de vernieuwde provinciale weg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.